Počinje Oscar groznica – koji će filmovi biti nominirani?

Počinje Oscar groznica – koji će
filmovi biti nominirani?

Bohemian Rhapsody

Počela su predviđanja za Oscare…

Nakon svjetske premijere Bohemian Rhapsody raznim medijima, društvenim mrežama i internetom počela su se širiti predviđanja za Oscare. Iako je dodjela tek za tri mjeseca i još će dosta filmova ugledati svjetlo dana u kinima, do sada neka ostvarenja prilično vode. U ovo doba prošle godine već se moglo naslućivati tko će sve, ako ništa, biti nominiran za ovu prestižnu nagradu, a sada podjednako svaki na svoju stranu vuku filmovi A Star is Born, Green Book, Black Panther i Bohemian Rhapsody (nominacija se najčešće spominje u kontekstu najboljeg glumca Ramija Maleka). Trenutno A Star is Born najbolje kotira na internetskim kladionicama, iako se dosta toga može dogoditi još do veljače 2019. Nakon ovog glazbeno-filmskog hita sljedeći film koji se najviše spominje jest Green Book.

Green Book donosi odličnu priču i jako dobru postavu glumaca – Linda Cardellini, Viggo Mortensen i Mahershala Ali. Premijera mu je 6. prosinca, a nakon preliminarnih projekcija i nakon toliko loših događaja, teških tema, i općenito grube realnosti, ovakav film nešto pozitivnije tematike izvrsno je primljen od publike i kritike te dođe kao pravo kino osvježenje.

A Star Is Born

Nemojmo zaboraviti da još uvijek rekorde drži Black Panther. Odlična je kombinacija blockbustera koji je rasturio kino blagajne, no isto tako kritiku. Aktualna tema rasizma, kolonijalizma i nacionalizma te odgovornosti prema društvu, donijela je ovom filmu jedinstveno mjesto u suvremenoj povijesti filma.

No, ovi filmovi su samo vrh sante leda – slijede još Roma, The Favourite, First Man, If Beale Street Could Talk, BlacKkKlansman, Vice, Widows i mnogi drugi. A što vrijeme odmiče vjerujemo da će utrka postati tijesna i uzbudljiva, posebno tijekom prosinca – prisjetimo se samo da dolazi i Mary Poppins.

Učitati još
Zatvori