HNK postavlja na pozornicu još jednu dramsku hit predstavu

HNK postavlja na pozornicu još jednu
dramsku hit predstavu

HNK Peer Gynt radne11

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020., zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom. Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti, Peera Gynta  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i Kraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu  u Oslu.

Peer Gynt

Premijera predstave Peer Gynt bit će 20. travnja 2018. u HNK u Zagrebu , a Kraljeva 27. travnja 2018. u Oslu.

HNK Peer Gynt radne12

HNK Peer Gynt radne13

HNK Peer Gynt radne14

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje „Koja je svrha svega?“ dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

Dramaturzi predstave Peer Gynt su Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.

Peer Gynt bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život.

HNK Peer Gynt radne16

HNK Peer Gynt radne17

HNK Peer Gynt radne18

Tko je Peer Gynt zapravo?

Peer je htio pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?

U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu fotoalbumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca.

U predstavi glume: Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

HNK Peer Gynt radne19

HNK Peer Gynt radne110

HNK Peer Gynt radne111

HNK Peer Gynt radne112

HNK Peer Gynt radne113

HNK Peer Gynt radne114

HNK Peer Gynt radne115

Foto: Marko Ercegović

Učitati još
Zatvori