Još jedan televizijski revival koji nas jako veseli

Još jedan televizijski revival
koji nas jako veseli

Tijekom devedesetih uz Sopranose, Seks i grad te Dosjea X televizijskim programom vladala je i jedna odlična kriminalistička serija – NYPD, kod nas prevedena s Njujorški plavci. Radnja serije odvijala se u mračnoj, napetoj i dinamičnoj atmosferi New Yorka te je prikazivala realistične likove, koji se posvećuju pravosuđu, pokušavajući istovremeno ne izgubiti i to malo ljudskosti koju im je njihov posao iz dana u dan oduzima. Usprkos, ili možda upravo zbog pustoši i mraka koji caruju ulicama, kaosu koji vlada upravom, i krhkosti njihovog osobnog života, članovi policijske ekipe dijele snažni osjećaj za odgovornost prema poslu i kolegama.

Njujorški plavci & Andy Sipowicz

Njujorški plavci postavili su nove standarde na televiziji. Radnja se odvija u New Yorku u izmišljenoj 15. policijskoj stanici, gdje slučajeve uglavnom rješava tim veterana, a serija se vrti oko nesvakidašnjeg detektiva Andyja Sipowicza (glumi ga fantastičan Dennis Franz). On je mrzovoljni alkoholičar, gunđalo, pun predrasuda, a njegove psovke i eksplicitni rječnik u seriji nešto su što je naišlo na velike kritike, no i što je još više pridonijelo autentičnosti cijele priče. Međutim, vremenom otkrivamo njegovu mekšu stranu i da je gruba vanjština samo njegov način da prikrije svoju ranjivost. On je jedan od najrealističnijih televizijskih likova, pa je usprkos tome što nije tipičan heroj ubrzo postao miljenik publike.

Sipowicz je kroz seriju promijenio mnogo partnera i uvjek su to bili likovi koji su sušta suprotnost i koje je on na početku nervirao, ali su na kraju uvijek postali dobrim prijateljima. Prvo je radio s Johnom Kellyjem (glumi ga David Caruso, glumac koji se kasnije proslavio kao Horatio Caine u seriji CSI: Miami), koji se kasnije povukao iz službe jer je pokušao prikriti ubojstvo koje je počinila njegova djevojka i kolegica. Nakon toga se mijenjaju partneri za koje se Sipowicz uvijek veže, ali ih na kraju tragično gubi, pa tako gledamo kako se ovaj posve neobičan lik pored kriminalaca bori i s tragedijama na osobnom planu.

Ubrzo nakon svoje premijere ova serija nastavlja postavljati standarde u već izgrađenom  žanru policijske drame te mijenja televiziju toga doba. Serija je svoju popularnost i dugotrajan vijek kroz 12 sezona dokazala i s brojnim nagradama – Golden Globes i Emmy nagrade, a sveukupno je serija pobrala 86 prestižnih televizijskih nagrada.

Svemu tome se na neki nostalgičan način veselimo zbog činjenice da je naručen revival TV serije. No, u nešto drugačijem izdanju. Ovog puta radnja prati sina Andyja Sipowitza – Thea, koji pokušava dobiti posao detektiva u 15. postaji dok istražuje umorstvo svoga oca. Pisci i autori originalne serije Matt Olmstead i Nick Wootton kreirat će novu seriju, a pridružuju im se Jesse Bochco, sin producenta originalne serije, Stevena Bochcoa. Seriju će realizirati ABC Studios i 20th Century Fox Television.

Učitati još
Zatvori