Najbolji filmovi 2018. do sada

Najbolji filmovi 2018. do sada

A Quiet Place 1

Ušli smo u drugu polovicu godine i polako počinju predviđanja za sljedeće Oscare. Putem društvenih mreža, foruma, raznih medija i chatova izmjenjuju se informacije koji filmovi bi mogli biti favoriti i nominirani, i uz već dobro poznata imena i naslove iskaču i naslovi na koje ste možda zaboravili ili oni koje još nikako ne stižete pogledati. Donosimo popis od deset filmova koji su osvojili kritiku, publiku, festivale, kinoblagajne i koje bi trebalo pogledati barem još jednom.

A Quiet Place

John Krasinski američki je glumac, redatelj, producent i scenarist. Najpoznatiji je po ulozi Jima Halperta u TV-seriji ‘U uredu’, američkoj inačici kultne britanske serije. Upravo ovaj posljednji film skrenuo je veliku pozornost na njegov rad i to ne samo glumački. Film je ovo namijenjen publici koja čak i niti nije ljubitelj žanra. Pobrao je mnogo pozitivnih kritika i oduševljenih reakcija publike tako da izgleda da se prava pomama oko filma, a i Krasinskog tek počinje stvarati.

Film prati priču u kojoj su svijet, planetu Zemlju zauzeli naizgled neranjivi grabežljivci, koji – na najmanji mogući šum – odmah napadaju smrtonosnom silom. Sve se stoga vrti oko jednog bitnog pravila – kreći se pažljivo i nikada ne stvaraj nikakav zvuk, pa čak ni najmanji šum. Jedna je obitelj uspjela preživjeti u tišini, pažljivo prigušujući svaki mogući zvuk u svakodnevnom životu. U ovom nadnaravnom, napetom horor-trileru uz Johna Krasinskog glumi i dobitnica nagrade Zlatni globus Emily Blunt, te Noah Jupe i Millicent Simmonds. Radi se stvarno o netipičnom filmu, jednom od boljih filmskih ostvarenja koje ćemo gledati u ovoj godini, a još nismo niti izašli iz prve polovice. No, stvarno sumnjamo da ćemo pogledati horor kao što je ovaj. Toliko je dobar. Tako kažu i oni koji ih niti ne vole….

A Quiet Place 2

Game Night

Okosnica filma je grupa prijatelja koja se redovito sastaje kako bi zajedno provodili večeri uz druženje i igre. Te su večeri svima dugogodišnja tradicija, a ujedno i bijeg od svakodnevnih briga, sve dok jedne večeri ne svjedoče događaju koji će im promijeniti život.  Jason Bateman i Rachel McAdams odličan su par u filmu s nevjerovatnom kemijom!

Isle of Dogs

Smješten u distopijsku budućnost, ovaj film rađen tehnikom stop-animacije prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem. Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono. Iako je za svoje vizualno i pripovjedno jedinstvene igrane radove višestruko nominiran za Nagradu Oscar, Wes Anderson nipošto nije ni animacijski početnik. Njegov Fantastični gospodin Lisac jedna je od najvećih animiranih uspješnica posljednjeg desetljeća, dok je upravo stop-animaciju Anderson koristio i u svojim hvaljenim igranim djelima poput Hotela Grand Budapest.

Isl of Dogs 5

Isl of Dogs cover 1

Black Panther

Black Panther je film koji je u kina privukao i publiku koja inače nije ona koja puni kina tijekom Marvelovih (ili DC Comics) filmova. Publiku koja je primarno naklonjena nezavisnim filmovima, žanrovima kao što su drame, tragedije ili Rom-Comovi, i super junaci ju ne zanimaju. Black Panther je to promijenio. Režiju filma potpisuje mladi Ryan Coogler (ima tek 31 godinu!) koji iza sebe ima odličnu sportsku dramu Creed koja je bila nominirana i za Oscara. Ryan Coogler osim režije potpisuje i scenarij s Joe Robert Cole, a iz Marvela su im pomogli i strip autori Stan Lee i Jack Kirby. Iako je Jack Kirby preminuo 1994. godine, sve što je napravio za Black Panther nosilo je neizmjernu težinu za film. Stan Lee je također veteran stripa i zbog njega su Marvelovi strip junaci tijekom 1960-ih počeli dobivati i graditi kompleksne karaktere i osobnosti.

Black Panther 7

Black Panther 8

Let The Sunshine In

Film koji osvaja festivalsku kritiku i publiku gdje god se pojavi, film je to o ljubavi između likova koje glume Juliette Binoche, Gerard Depardieu i Alex Descas. Ovaj menage a trois svakako će zainteresirati sve ljubitelje pomalo quirky filmova.

let-the-sunshine-in-750x452

Paddington 2

Medvjedić Paddington poznati je lik iz priča. Dio je britanske dječje kulture već više od 50 godina, a tek je 2014. dobio svoj prvi film. Ekranizacija je bila hit, stoga se odmah krenulo u realizaciju nastavka. Zvjezdanoj glumačkoj postavi pridružili su se Hugh Grant i Brendan Gleeson, a radnja prati Paddingtona koji pokušava vratiti ukradeni rođendanski poklon. Ovaj divan film namijenjen je odraslima i djeci koji će podjednako uživati u njemu!

Paddington

Paddington

First Reformed

Ernst Toller reformistički je svećenik koji vodi malu župu na sjeveru države New York. Njegova nekad obećavajuća crkva sada je rijetko posjećena i nalazi se u sjeni moderne megacrkve koja privlači sve više vjernika. No briga o budućnosti župe nije Ernstov jedini problem. Kada trudna djevojka zatraži Tollerov savjet u vezi svog supruga, člana radikalne ekološke skupine, Ernst je prisiljen ponovo suočiti se s vlastitom prošlosti i tragedijom koja je ostavila neizbrisiv trag na njegov život.

Love After Love

Film Love After Love donosi izvrsnu postavu glumaca koju predvode Andie MacDowell, Chris O’Dowd i Francesca Faridany. Radi se o filmu koji donosi priču o nastavku života sinova i supruge nakon što im otac i suprug premine. Sinovi pokušavaju sabrati svoje živote, dok majka upoznaje novog muškarca i istražuje svoje nove početke. Dugo nismo gledali dramu ovako dobru, a posebno ne s Andie MacDowell u naslovnoj ulozi. Režiju i scenarij ove iznimno zanimljive drame potpisuje Russell Harbaugh, poznat po filmovima Rolling on the Floor Laughing i The Mend s kojima je zaradio čak i nominacije na Warsaw International Film Festivalu. Love After Love film je koji se prilično istaknuo na Tribeca Film Festivalu i zaradio nominaciju žirija za nagradu Best U.S. Narrative Feature. U njemu se posebno istaknula glumica Andie MacDowell koja je, iako ju već dulje vrijeme nismo gledali u ovakvim ostvarenjima, ostvarila dramsku ulogu karijere.

Love 2

Love-After-Love

Love 1

Tully

Diablo Cody je spisateljica, producentica i glumica… Ona je također autorica jednog od nama najdražih filmova, Juno, a i uspješnice Young Adult. Za ova svoja dva djela osvajala je brojne nagrade, a Oscara je osvojila 2008. za scenarij filma Juno. Upravo ona potpisuje scenarij komedije Tully sa Charlize Theron u glavnoj ulozi, dok ćemo uz nju gledati još Mackenzie Davis i Rona Livingstona.

Režiju ovog dragulja potpisuje Jason Reitman, režiser koji je do sada bio nominiran četiri puta za filmove Up in the Air i Juno. Očigledno je njihova suradnja u kreiranju pomalo pomaknutih, no iznimno šarmantnih komedija jako dobra i uspješna tako da su sada kreirali priču o iscrpljenoj majci koja se brine o djeci i kućanstvu, dok joj ne dođe iznenadna pomoć s kojom kreira poseban odnos.

Tully cover

Annihilation

Film je režirao Alex Garland kojem je ovo prvi film od proslavljenog Ex Machina s Alicijom Vikander u glavnoj ulozi, a ujedno je i ekranizacija istoimenog romana Jeffa VanderMeera vrlo zanimljive tematike. Ovog puta za glavnu je glumicu odabrana Natalie Portman koja glumi biologinju čijeg muža regrutiraju za tajnu misiju iz koje se vraća u neprepoznatljivom stanju. Kako bi ga pokušala spasiti, zajedno s glumicama Jennifer Jason Leigh, Tessom Thompson i Ginom Rodriguez odlazi na istu lokaciju, misteriozni Area X na kojem je otkrivena paranormalna aktivnost. SF triler i horor u jednom, Annihilation donosi jako puno zastrašujućih scena jer unutar ograđenog područja ništa nije onakvim kakvim se čini.

annihilation

annihilation-natalie-portman-naslovna

Učitati još
Zatvori