Zašto je Trust nova HBO serija koju morate pogledati?

Zašto je Trust nova HBO serija
koju morate pogledati?

Trust 6

Na online video streaming usluzi HBO GO dostupna je nova serija Trust koja govori o Johnu Paulu Gettyju III., nasljedniku Gettyjeva naftnog bogatstva. Radnja TV serije događa se 1973. godine kada je u Rimu otet mladi Getty, unuk tada jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi J. Paul Gettyja. Mafijaši koji su oteli unuka računaju na višemilijunsku otkupninu, no J. Paul Getty i policija isprva misle da se radi o psini i neslanoj šali jer se unuk prije toga nekoliko puta zezao na račun “izvlačenja” novca od svog djeda. U tom trenutku Paulov otac je na liječenju od ovisnosti o heroinu u Londonu i zapravo jedina osoba koja prijetnje i ucjene shvaća ozbiljno je Paulova majka koja postaje sve očajnija. Ona se nalazi u nezavidnoj situaciji jer je razvedena od Paulovog oca i nema niti blizu traženu količinu novaca. Naime, radilo se o jednoj od najvećih zatraženih otkupnina – 7,8 milijuna dolara. Paulova majka Gail pregovaranjem je uspjela smanjiti traženu svotu, no pred njom je najzahtjevniji zadatak u životu. U isto vrijeme, Paulov djed J. Paul Getty zabavlja se na ladanju s pet ljubavnica i lavom kao kućnim ljubimcem…

Nova serija o otmici koja je potresla obitelj Getty

Ova fascinantna priča, iako na prvi mah skoro pa nezamisliva, ipak je istinita. Uz cijelu priču i tadašnju situaciju vezale su se razne kontroverze, a možda najveća od svih je ona da je Getty III. inscenirao svoju otmicu kako bi namirio dugove s novcem otkupnine. Njegov djed odbijao je platiti otkupninu i čak je izjavio da ima četrnaestero unučadi i da ako plati za jednoga – morat će za sve. Za njega je po ova, mnogima bešćutna, odluka bila – stvar principa. Nagovaranjem i pregovaranjem iznos otkupnine smanjen je na tri milijuna dolara od čega je J. Paul Getty dao 2,2 milijuna, a 800.000,00 je posudio svome sinu, Paulovom ocu kao pozajmicu uz 4% kamata.

best_serial_full_trust-donald-sutherland-e-john-paul-getty-nel-trailer-della-serie-diretta-da-danny-boyle_1515531638

TRUST_EP_101_0247

Kao dokaz vjerodostojnosti otmice Paulu je odrezan pramen kose i uho koji su poslani obitelji kao dokaz. Trauma koju je proživio utjecala je na njegov život naknadno – odao se drogi i alkoholu te je s dvadeset godina doživio moždani udar. Ostao je kvadriplegičar, prikovan za invalidska kolica sve do svoje smrti u 54 godini života, 2011. godine. No, sve ove godine crni oblak nadvijen je nad obitelji jer još uvijek stoji pitanje i sumnja nije li ipak sve inscenirao?

Fantastična priča s twistom

Uz ovu stvarno fantastičnu priču, bila ona s twistom na kraju ili ne, uz Getty obitelj veže se još kontroverzi. J. Paul Getty stekao je svoje bogatstvo u naftnoj industriji već kao dvadesetpetogodišnjak, a cijeli život imao je nebrojeno mnogo ljubavnica i ženio se pet puta. Slovio je kao najbogatiji čovjek na svijetu i ekscentrični bogataš. Droga i alkohol prate obitelj cijelo vrijeme – njegov najstariji sin George Franklin Getty preminuo je od smrtonosne doze i miksa droge i alkohola 1973. godine. Talitha Pol, supruga njegovog drugog sina, Johna Paula Gettyja, preminula je od predoziranja heroinom 1971. godine. Još jednog člana Getty obitelji zadesila je nesretna sudbina – Andrew Getty preminuo je 2015. u svojoj 47. godini života. Nađen je u svojoj palači na Hollywood Hillsu u kojoj je čuvao veliku kolekciju lutaka, lubanja i kostura prahistorijskih ptica. I on se borio s drogom cijeli svoj život.

Trust 2

No, još članova obitelji je skrivalo tajne… Gordon Getty, jedan od tajkunovih sinova, ima troje djece koja su bila držana tajnom do 1999. Njegova supruga je stajala uz njega prilikom otkrivanja javnosti i cijele medijske pompe koja se tada desila. No, nisu se priče vezane uz obitelj Getty mračne, teške i tajanstvene… Naime, Aileen Getty godinama se borila s ovisnošću da bi se na kraju zarazila virusom HIV-a. No, potražila je pomoć i trijezna je već preko desetljeće i vodi dvije dobrotvorne organizacije: Gettlove koja pomaže beskućnicima i Aileen Getty Foundation koja zastupa i zagovara ekološke teme.

Obitelj Getty uvijek je punila stranice novina i kontroverznim ponašanjem članova često dolazila na naslovnice tabloida. Čak i snimanje filma o istom ovom događaju nije moglo proći bez kontroverze. Taman kada je film završen, glavni glumac Kevin Spacey optužen je za seksualno zlostavljanje tako da su kreatori filma odlučili izbrisati sve scene s njime u ulozi J. Paula Gettyja i odlučili nanovo ih snimiti s Christopherom Plummerom u ulozi. Uz film, bit će iznimno zanimljivo pogledati i TV seriju Trust koja donosi istu priču, no sagledanu iz drugačijeg, onog skoro pa nezamislivog, kuta. A ovog puta ćemo u ulozi J. Paula Gettyja gledati odličnog Donalda Sutherlanda.

Ovu uzbudljivu seriju možete pratiti putem HBO GO usluge. Svi novi korisnici mogu uslugu isprobati potpuno besplatno tijekom prvog mjeseca korištenja. HBO donosi preko 190 serija i 4000 epizoda: premijera novih hit serija (kao što su serije Westworld ili The Handmaid’s Tale, Trust itd.), također sve sezone HBO kultnih serija (kao GOT, Sopranos, Oz, Sex and the City i sl.) i premijere odabranih HBO serija koje su istovremeno dostupne i u SAD-u. Sav dostupan sadržaj ima hrvatske titlove.

Trust 3

trust-fx-getty-swank-frasier

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori