Filmovi sa zvijezdom Zlatnog doba Hollywooda ovog tjedna gledamo u Kinoteci

Hedy Lamarr - Glamorous portrait of movie actress Hedy Lamarr wearing white fox fur short jacket.193

Početak tjedna rezerviran je za dvije reprize kojima završava opus Romana Polanskog: u utorak je na rasporedu Venera u krznu (2013.), šarmantna drama prepuna inteligentnih i zabavnih fetišističkih konotacija, nastala na temelju istoimenog brodvejskog hit teksta američkog dramatičara Davida Ivesa, a u srijedu Bračne svađe (2011.), adaptacija nagrađivane drame Bog masakra Francuskinje Yasmine Reza s Jodie Foster, Kate Winslet, Christophom Waltzom i Johnom C. Reillyjem.

Filmovi s Hedy Lamarr u Kinoteci

Sve do kraja veljače u Kinoteci gledamo ciklus filmova Hedy Lamarr, najljepše glumice 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, glamurozne ikone čije je očaravajuća ljepota inspirirala likove Snjeguljice i Žene-mačke, svestrane umjetnice koja je kao 19-godišnjakinja skandalizirala javnost razodjenuvši se na filmu, ali ujedno i izumiteljice čiji su radovi poslužili kao osnova tehnologije na kojoj se zasniva današnja bežična komunikacija.

Ziegfeld GirlL, Hedy Lamarr, 1941

Ziegfeld GirlL, Hedy Lamarr, 1941

Genijalna romantična drama Ziegfeldova djevojka

U četvrtak, 15. veljače ciklus otvara romantična drama Ziegfeldova djevojka (1941.). Kroz tri paralelne priče pratimo tri djevojke u njihovim nastojanjima da postanu izvođačice u popularnom brodvejskom spektaklu. Sandra (Hedy Lamarr) je tajnovita europska ljepotica, Sheila (Lana Turner) skromna i energična Amerikanka bez iskustva na pozornici, a Susan (Judy Garland) talentirana pjevačica. Djevojke se probijaju svijetom brodvejskog blještavila, ali na kraju će shvatiti da nije zlato sve što sja.

Špijunska komedija Drug X

U subotu, 17. veljače, gledamo Drug X (1940.) špijunsku komediju u režiji Kinga Vidora s Hedy Lamarr i Clarkeom Gableom. Američki izvjestitelj iz Sovjetskog saveza, McKinley “Mac” Thompson (Clark Gable) u tajnosti pod pseudonimom Drug X piše škakljive novinske članke. Njegov sluga Vanja otkriva i Macovu tajnu i ucijeni ga zahtijevajući da oženi njegovu kćer Theodore (Hedy Lamarr) i osigura joj izlazak iz zemlje.

Hedy Lamarr, 1938.

Hedy Lamarr, 1938.

U petak u Kinoteci slijedi glazbeni predah uz novo izdanje FonoKinoteke i koncert Tamara Obrovac Quarteta, a subotnje prijepodne rezervirano je za matineju, novi animirani film Patuljci uzvraćaju udarac u režiji Petera Lepeniotisa i Shelly Shenoy. U filmu se patuljci bore protiv zločestih Troggsa koji stižu iz druge dimenzije. Kada djevojčica Chloe otkrije da u njezinoj novoj kući vrtni patuljci nisu ono što se činilo da jesu, mora odlučiti kako postupiti.

Kultni film Samson i Dailila

Do kraja veljače prikazat će se još četiri ostvarenja iz opusa Hedy Lamarr, uključujući romantičnu komediju Tortilla Flat (1942.) i povijesnu dramu Samson i Dailila (1949.) u režiji Cecila B DeMillea u kojoj je Lamarr ostvarila svoju najpoznatiju filmsku ulogu.

Comrade X

Comrade X

Vrhunac ciklusa bit će hrvatska premijera recentnog dokumentarnog filma Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon, koja će se održati u četvrtak 23. veljače. Ispreplićući intervjue i isječke s dosad neobjavljenim zvučnim zapisima u kojima Lamarr govori o svome životu – od samih početaka i skandalozne scene iz filma Ekstaza sve do glamurozne karijere u Hollywoodu i njezinih revolucionarnih tehnoloških otkrića za koja nikad nije primila zasluge, pa sve do kasnijih godina, kad je pala u siromaštvo i zaborav. Film će biti prikazan kroz osam projekcija tijekom veljače, ožujka i travnja.

Iz ciklusa se također izdvaja projekcija češko-austrijske drame Ekstaza iz 1933. u režiji Gustava Machatýja koji uključuje, za to vrijeme, jako slobodan prikaz ženskog tijela. Hedy u filmu tumači lik Eve, mlade žene koja se udaje za starijeg muškarca te, nesretna zbog nedostatka strasti, pronalazi mlađeg ljubavnika. Hedynog supruga tumači legendarni hrvatski glumac Zvonimir Rogoz, Zagrepčanin koji je bio iznimno popularan u Čehoslovačkoj između dva rata.

Hedy Lamarr, Ecstasy

Hedy Lamarr, Ecstasy

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, a ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Ziegfeld Girl, Hedy Lamarr

Ziegfeld Girl, Hedy Lamarr

kinoteka_program_veljaca_3

Foto: Promo / Kinoteka

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori