Filmski stil: Julia Roberts

Filmski stil: Julia Roberts

Zgodna žena

Trendovi dolaze i odlaze, vrte se u krug, no baš je cikličnost mode jedna od njenih najprivlačnijih karakteristika. Nešto što je bilo popularno prije dvadeset godina, prije dvije godine nismo mogli ni zamisliti da ćemo htjeti nositi, a danas smo za tim komadima apsolutno ludi i jedva čekamo dodati ih u svoje garderobe. I upravo se u taj koncept mode koja se u punom jeku vratila uklapaju neki od najpopularnijih filmova Julije Roberts zbog čega ne postoji bolji trenutak da novo izdanje rubrike Filmski stil posvetimo upravo njima.

Zgodna žena

Devedesete i ono najbolje od njih pokušavamo izvući iz maminog ormara, dok dizajneri predstavljaju novi pogled na dobro nam poznate siluete. Tri filma Julije Roberts donose kombinacije koje bez problema možemo prekopirati u svakodnevicu, a to su Zgodna žena, Moj najbolji prijatelj se ženi i Ja u ljubav vjerujem. Osim toga, na popis smo dodali još jednu njenu zapaženu ulogu i to zbog savršene muške bijele košulje. No više o njoj u nastavku…

Zgodna žena

Zgodna žena (Pretty Woman, 1990.)

Brojni modni časopisi ovu godinu proglašavaju povratkom stila koji je Julia utjelovila u svojim filmovima, a brendovi lansiraju kultne lookove iz ključnih trenutaka u filmu. Smeđa haljina posuta bijelim točkicama pojavila se u ponudi nekoliko high street brendova, a i zavodljiva crvena haljina s dubokim izrezom doživjela je revival.

Zgodna žena

Priča je svima dobro poznata. Richard Gere je biznismen Edward Lewis koji poslom dolazi u Los Angeles, gdje mu privlačna ulična prostitutka Vivian Ward (Julia Roberts) pokaže put do Beverly Hillsa. On je pozove da provede noć s njim u luksuznom hotelu, a sutradan joj predloži da s njim ostane cijeli taj tjedan, za tri tisuće dolara. U današnjim okvirima možda i problematična radnja doživjela je apsolutni uspjeh na kino blagajnama i postala jedna od najpopularnijih romantičnih priča ikad.

Početak Vivianine transformacije je i početak genijalnih outfita, gdje se izmjenjuju glamurozna izdanja za večernje prilike, elegantne haljine u dnevnim situacijama i cool casual lookovi koje bira u svojim slobodnim trenucima. I svi se bez problema mogu nositi i danas. Tu su već spomenute midi točkasta haljina, duga crvena haljina, no i dnevna bijela haljina s velikim gumbima. Zatim odijelo s kratkim hlačama, bijele košulje, traperice visokog struka, bijela T-shirtica i blejzer, a posebnu pozornost obratite na modne dodatke!

Moj najbolji prijatelj se ženi (My Best Friends Wedding, 1997.)

Julianne (Julia Roberts) je tijekom studija prekinula vezu s Michaelom, ali uz dogovor da će se vjenčati jedno s drugim ako u 28. godini još uvijek budu samci. Kada Michael (Dermot Mulroney) nazove Julianne upravo pred njezin 28. rođendan, ona odmah pomisli da će je zaprositi. No okrutna stvarnost je drukčija – Michael joj, naime, obznani da će za tri dana oženiti Kimberly (Cameron Diaz). Julianne ne preostaje ništa drugo nego uzeti stvar uz svoje ruke i spriječiti vjenčanje uz pomoć prijatelja Georgea (Rupert Everett)…

U ovom smo filmu vidjeli barem 3 savršena ženska odijela. U 2018. je njihov kroj puno više slim, no sama ideja za outfit ostaje. Julia je u ovom filmu utjelovila odličan poslovni stil koji se u opuštenijim scenama izmjenjuje s trapericama i crop topovima ili košuljama. A njezin zaštitni znak – kovrčavu dugu kosu još nije ukrotila tako da i frizura ostaje vječna inspiracija.

Ja u ljubav vjerujem (Notting Hill, 1999.)

Film koji možemo gledati iznova i iznova. Notting Hill je samo dodatno potvrdio veličinu Julije Roberts i Hugha Granta i spojio ih u savršeni ljubavni par. Ona je svjetski poznata glumica, on vlasnik knjižare s luckastim cimerom i grupom najboljih prijatelja. Kada u Williamovu (Hugh Grant) knjižaru i u njegov život uđe svjetska zvijezda, američka glumica Anna Scott (Julia Roberts) koja u Londonu predstavlja svoj najnoviji film, život će mu se okrenuti naglavačke dok napokon njihova ljubav ne postane stvarna.

Stil Julije Roberts u tom filmu možda se najlakše može translatirati u današnjicu, no komadi su prilično vječni. Svileni blejzer s trapericama visokog struka i topićem kada je kod Williamovih prijatelja na večeri ili crne hlače, bijeli T-shirt, kožni baloner i Vansice kada prvi puta susretne Williama. Mala crna haljina i klasične cipele s remenčićima i blok petom koju bira za prvi dejt nešto je što bi obukli i sami, a bijele oversized T-shirtice koje bira kod Williama u njegovom domu u Notting Hillu apsolutno su bezvremenske.

Bliski odnosi (Closer, 2004.)

Anne (Julia Roberts) je nedavno razvedena uspješna fotografkinja u koju je zaljubljen Dan (Jude Law), romanopisac u usponu koji se bavi pisanjem osmrtnica. U priču se uključuje i samouvjereni dermatolog Larry (Clive Owen) i zagonetna Alice (Natalie Portman). Njihove se priče isprepliću u ovoj drami punoj zapleta, no spomenuta bijela košulja utaknuta u hlače i razbarušeni niski rep ostali su zapamćeni u jednoj od važnijih scena.

Bliski odnosi, u kojem se problematizira nevjera i mogućnost monogamije, samo je još jedan u nizu odličnih naslova koji su Juliju proslavili. Ako vam ovaj kratki popis nije dovoljna inspiracija za modne kombinacije ili samo filmsku večer – na ovom linku donosimo i Filmski maraton s poznatom glumicom.

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori