Filmski maraton: Najbolji špijunski filmovi sa snažnim ženskim likovima

Filmski maraton: Najbolji špijunski filmovi
sa snažnim ženskim likovima

Dobra priča, akcija, komplicirane situacije, mnogo zapleta, neizvjesnost koja nas drži prikovanima za ekrane karakteristike su odličnog špijunskog filma, a još kada je glavna uloga snažan ženski lik film postaje još zanimljivijim. Donosimo pet prijedloga za nedjeljnu večer – od kultnog filma Nikita do filma s jednom od prvih značajnih uloga mlade Saoirse Ronan…

Hanna

Hanna (glumi ju Saoirse Ronan) je jedinstvena tinejdžerica koja ima snagu, izdržljivost i inteligenciju pravog vojnika; sve to može zahvaliti svom ocu (glumi ga Eric Bana), bivšem operativcu CIA-e, koji ju je odgajao u divljinama Finske. Živeći potpuno različito od ostalih djevojaka njezine dobi, Hanna je odgajana i trenirana samo za jedan cilj: da postane savršena ubojica. Uskoro će Hannu njezin otac pod krinkom poslati na tajnu misiju zbog koje će proputovati gotovo čitavu Europu, istovremeno se skrivajući od misterioznih agenata koje je poslala nemilosrdna agentica CIA-e koja skriva vlastite tajne. Dok se približava svom cilju, Hanna će spoznati nevjerojatna otkrića o vlastitom postojanju i naići na pitanja o svojoj ljudskosti. Uz njih glumi još i Cate Blanchett.

Nikita

Nakon što je osuđena za ubojstvo policajca, Nikita (Anne Parillaud), koja je čitav život provela na ulici mora izabrati između smrtne kazne ili uvježbavanja u tajnoj vladinoj organizaciji kako bi postala ubojica. Od svoga sadističkog mentora Boba (Patrick Serriére) dobila je novi identitet, stekla nove vještine i počela novi život kao Josephine , zavodljiva, profinjena žena koja je zapravo brutalan i nevjerovatno učinkovit stroj za ubijanje. Anne Parillaud je dobila nagradu César i nagradu David 1991.godine, a iste godine film je dobio nagradu Silver Ribbon. 1992. film je nominiran za Zlatni globus.

The Debt, Dug

Špijunski triler počinje 1997. kada šokantna vijest o njihovu bivšem kolegi Davidu (Ciarán Hinds) dopre do umirovljenih tajnih agenata Mossada, Rachel (Helen Mirren) i Stephana (Tom Wilkinson). Svi su troje desetljećima slavljeni u svojoj domovini zbog misije koju su poduzeli 1966. kada je trojac ušao u trag nacističkomu ratnom zločincu Vogelu (Jesper Christensen) u Istočnom Berlinu. Uz velik rizik i znatne osobne žrtve, tim je ispunio misiju – no je li zaista? Napetost raste kroz dva različita vremenska perioda, uz zapanjujuće scene akcije i iznenađujuća otkrića.

Charlotte Gray

Charlotte (Cate Blanchett) je mlada Škotlanđanka koja se za vrijeme 2. svjetskog rata zahvaljujući dobrom znanju francuskog pridružuje francuskom pokretu otpora. Kad Charlotte dozna da je njen dečko, pilot Julien srušen nad neprijateljskim teritorijem ona kreće u potragu i učinit će sve kako bi pronašla svog dragog.

Zwartboek, Crna knjiga

Godine 2006. nagrađena na festivalu u Veneciji, nominirana za prestižnu nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja te nominirana za Europsku filmsku nagradu za glavnu žensku ulogu (C. van Houten), izvrsna ratna triler-drama Crna knjiga povratničko je ostvarenje glasovitog nizozemskog filmaša Paula Verhoevena, kojim se ovaj diplomirani matematičar i fizičar poslije 20-godišnjeg rada u Hollywoodu vratio u okrilje svoje matične kinematografije.

Riječ je o neosporno jednom od najboljih djela u karijeri redatelja zvanog “gospodar šoka” i “ludi Nizozemac”, filmu u kojem se Verhoeven ponovno dokazuje kao inteligentan, beskompromisan, direktan, iskren i provokativan autor, redatelj koji tematiziranjem ekstremnog nasilja, seksualnosti i ponekad patološki perverznog nemorala nudi pomaknutu, zavodljivo dekadentnu, ironičnu, pesimističnu i mračnu, no istodobno i iznimno zabavnu sliku vremena kojim se bavi.

Učitati još
Zatvori