Vrijeme je za opću kulturu: Kultne komedije koje svatko mora pogledati barem jednom

Vrijeme je za opću kulturu: Kultne komedije koje svatko mora pogledati barem jednom

Subota popodne i navečer odličan je termin za odraditi niz komedija od koji ćete imati upalu trbušnih mišića. Ovih pet koje donosimo stvarno su najbolji izbor. I iako vam možda tematika neće biti najbliža, dajte svakoj šansu – postoji razlog zašto ih svi, ali svi biraju za najbolje komedije ikada!

Withnail and I

Whitnail and I sasvim je opravdano danas na glasu kao kultna komedija koja nikako nije u ‘điru’ današnjeg Hollywooda. Bruce Robinson, redatelj ovo klasika, djelomično je crnu komediju snimio po događajima iz vlastitog života u turobnom Londonu 60-ih godina. Film prati dva nezaposlena glumca, likove Whitnail i Marwood (Richard E. Grant i Paul McGann), koji zajedno žive potpuno bezličan život, a računi se samo nakupljaju. Iz tog očaja odlaze na selo Withnailovom ujaku Montyju gdje situacija postaje samo još gora.

There’s Something About Mary

U neki bismo ruku mogli reći da glumačka karijera Bena Stillera i Cameron Diaz nikad nije bila bolja nego u doba filma There’s Something About Mary. Iako su se kasnije oboje otisnuli u osrednje glumačke projekte i danas ih rijetko (ako i uopće) gledamo na filmskim platnima, romantična komedija iz 1999. godine ostala je na glasu kao jedna od najupečatljivijih ikad. Braća Farrelly u nju su već utkali dašak hollywoodskih komedija kakve danas znamo, a posebno duh filma Dumb and Dumber koji je izašao četiri godine ranije. Priča o ‘curi iz susjedstva’ o kojoj svi sanjaju poharala je kina te 1998. godine i zaradila suludih 369 milijuna dolara.

The Blues Brothers

Glazbena komedija Johna Landisa jedan je od onih filmova koji su promijenili dotadašnju kinematografiju. U glavnim su ulogama John Belushi i Dan Aykroys kao braća Blues u misiji da spase svoje nekadašnje sirotište u kojem su odrasli. Okupljaju bend, ali ta misija sa sobom nosi i probleme s policijom, niz neobičnih situacija i druge sukobe. Glazbena komedija zasigurno je ostavila traga na pop kulturi, budući da su se braća Blues istaknula i estetski crni odijelima i naočalama.

Monty Phyton’s Life of Brian

Life of Brian jedan je od najslavnijih filmova kultne grupe Monty Phyton. Danas je jedna od najboljih komedija, a svojevremeno je bila jedna od najkontroverznijih zbog religiozne tematike s kojom se grupa komičara poigravala. Film prati život muškarca rođenog iste noći kao Isus Krist i to u štali pored. Zbog propitkivanja kršćanstva i konformizma kao aspekta religija film je brzo završio ‘na magarećoj klupi’ pa su neke zemlje zabranile njegovo prikazivanje. Politička satira ipak je postala jedna od najhvaljenijih iz britanske kinematografije.

The Big Lebowski

Svaki lik u ovom filmu ima horde svojih obožavatelja. Nakon dolaska u kina, The Big Lebowski je instant stekao kultni status, iako je podbacio na kino blagajnama. Film, poznat po svojim svojstvenim likovima, nadrealnim sekvencama snova, nekonvencionalnom dijalogu i eklektičnom soundtracku, postao je kultni klasik te prozvan “prvim kultnim filmom internetske ere”. Obožavatelji filma organizirali su Lebowski Fest, festival koji je započeo 2002. godine u Louisvilleu u Kentuckyju, a od tada se proširio na nekoliko gradova. Jedan od obožavatelja, Oliver Benjamin, osnovao je 2005. religiju zvanu Dudeizam inspiriranu svjetonazorom glavnoga lika.

Shaun of the Dead

Inspirirani Romerovom trilogijom (Noć živih mrtvaca, Dawn of the Dead, Day of the Dead) Simon Pegg i Edgar Wright napisali su scenarij za debitantski film Noć glupih mrtvaca, žanrovski amalgam horora i komedije tj. splatter zombie filma i romantične komedije začinjen, uvijek originalnim, britanskim humorom. “Noć glupih mrtvaca” nema ambiciju biti uvjerljiv, iako ima šokantnih scena, već na pajtonovski način, kroz priču o najezdi zombija, parodira današnju civilizaciju, konzumerizam i automatsku svakodnevicu. Žanrovski miks, rafinirani humor, bizarne scene čine “Noć glupih mrtvaca” izvrsnom zabavom.

The Hangover

Redatelj filmova Starsky & Hutch i Old School, Todd Phillips, stoji iza ove urnebesne komedije koja nam prikazuje posljedice ludog vikenda u Las Vegasu. Dva dana prije svog vjenčanja, Doug (Justin Bartha) odlazi u Las Vegas sa svoja dva najbolja prijatelja Philom i Stuom (Bradley Cooper i Ed Helms) te budućim šo­gorom Alanom (Zach Galifianakis) na ludu momačku večer za koju su se sva četvo­rica zaklela da je nikad neće zaboraviti. Međutim, kada se trojica momaka sljedećeg jutra probude s nezapamćenim mamurlukom, nitko od njih ne može se ničega sjetiti.

Zombieland

Zombieland, post-apokaliptična horor komedija s fantastičnom glumačkom postavom koju predvodi Woody Harrelson, dugometražni je prvijenac redatelja Rubena Fleischera. Scenarij za film napisali su dugogodišnji suradnici Rhett Reese i Paul Wernick. Radnja ove horor-komedije prati dvojicu muškaraca koji su našli način kako preživjeti u svijetu preplavljenom zombijima. Columbus je veliki trtaroš – no kad prijeti opasnost da te pojedu zombiji, strah može spasiti život. Tallahasse, agresivni ubojica zombija, ima samo jednu želju – pojesti posljednju čokoladicu na Zemlji. Kad im se priključe Wichita i Little Rock, koji su i sami pronašli jedinstvene načine preživljavanja u carstvu zombija, morat će odlučiti što je gore – pomoći jedni drugima ili prepustiti se zombijima.

Superbad

Seth Rogen i Evan Goldberg donose nam još jednu urnebesnu komediju u njihovom prepoznatljivom stilu. Judd Apatow se opet pridružio ovom dvojcu, ali ovaj puta kao producent filma. Dva srednjoškolca Evan (Michael Cera) i Seth (Jonah Hill) nastoje završiti s djevojkama prije nego maturiraju. Prilika za to im se pruža kad ih najpopularnije cure u školi pozovu na tulum povodom završetka škole. No, pod jednim uvjetom, one zahtijevaju da njih dvojica nabave cugu što je problem, jer su obojica maloljetni. U pomoć im priskače prijatelj Fogell (Christopher Mintz-Plasse), još veći šmokljan od njih dvojice koji nabavlja lažnu osobnu. No dok kupuje cugu, u trgovinu upada lopov, dolazi policija i počinju problemi koje opasno ugrožavaju Evanov i Sethov plan da izgube nevinost.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori