Filmski maraton: Meg Ryan

Filmski maraton: Meg Ryan

The Doors 3

The Doors

Meg Ryan američka je glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romantičnih komedija, stoga je prozvana kraljicom romantičnih komedija. Iako mnogi filmovi nisu nikada pobrali najveće kritike ili pomeli filmske festivale, nakon mnogo godina i desetljeća gledanja stekli su kultni status i nezaobilazni su i najbolji predstavnici svojeg žanra. Iako je imala jako malu ulogu u Top Gunu, njezina karijera zapravo je krenula s filmom When Harry Met Sally… i on je naš prvi prijedlog, a koji su drugi – saznajte u nastavku…

When Harry Met Sally…, Kada je Harry upoznao Sally…

Kada je Harry upoznao Sally film je vječni romantični klasik koji se bavi pitanjem može li prijateljstvo opstati nakon jedne ljubavne noći. Priča prati Harryja Burnsa (Billy Crystal) koji kad upozna Sally Albright (Meg Ryan) osjeti snažnu privlačnost. No, čvrsto odlučuje da neće dopustiti da to uništi njihov odnos te postaju prijatelji. Nakon jedne večeri slabosti postavlja se vječno pitanje može li simpatičan par ostati u prijateljskom odnosu ili priznati da su možda savršeni jedno za drugo?

ljubavni-filmovi-when-harry-met-sally

When Harry Met Sally…

Joe Versus the Volcano

Odlična komedija s Tomom Hanksom i Meg Ryan iz 1990. godine. Joe Banks (glumi ga Hanks) radi u neljudskim uvjetima ogromne tvrtke. Život mu se preokrene kada mu liječnik otkriva kako boluje od neizlječive bolesti. Joe odlučuje dati otkaz i proživjeti život do kraja kao kralj te život skončati skokom u aktivni vulkan na tropskom otoku. No na putu prema otoku Joe upoznaje kapetanicu Patriciu (glumi ju Meg Ryan) u koju se zaljubi. I tu se radnja zapliće…

Joe Versus the Volcano 1

Joe Versus the Volcano

Joe versus the Vulcano 2

Joe Versus the Volcano

The Doors

Jim Morrison (glumi ga Val Kilmer) stasao je početkom šezdesetih godina u mladog, umjetnički nadarenog intelektualca koji studira filmsku umjetnost i piše poeziju. Fakultetsko okružje ne pokazuje dovoljno razumijevanja za njegove ekscentrične i buntovne ideje, te on napušta studij kako bi se u potpunosti posvetio poeziji i eksperimentiranju s drogama. Uskoro upoznaje Pamelu (glumi ju Meg Ryan) koja je očarana njegovim tekstovima i karizmatičnom osobnošću, te njih dvoje započinju ljubavnu vezu. Jimom je jednako oduševljen i fakultetski kolega Ray Manzarek (glumi ga Kyle McLachlan) koji ga nagovara da osnuju rock-grupu. Slijedi munjeviti uspon grupe The Doors, a Morrisonova sve veća popularnost hrani njegovu egocentričnu i neobuzdanu narav zbog koje sve češće dolazi u sukob s ljudima koji ga okružuju.

The Doors 2

The Doors

Sleepless in Seattle, Romansa u Seattleu

Film koji je režirala Nora Ephron, namjerno je prepun sličnosti s klasikom s Caryjem Grantom i Deborom Kerr, “Ljubavna afera”, te je tako nastala najpopularnija romantična komedija 1990-ih. Film je nominiran za Oscara u kategorijama najbolje glazbe (pjesma ‘A Wink and a Smile’) i najboljeg scenarija, te za Zlatni globus i BAFTA-u, a osvojio je nagrade American Comedy, YoungArtist i Casting Society of America.

Annie-Becky-From-Sleepless-Seattle

Sleepless in Seattle

When a Man Loves a Woman, Kad muškarac voli ženu

Po tome kako su u Kad muškarac voli ženu prikazani problemi alkoholizma, taj se film može mjeriti s glasovitim dramama o alkoholizmu kao što su Wilderov Propali izlet i Edwardsovi Dani vina i ruža. Uloga alkoholičarke možda je najbolja koju je do danas ostvarila Meg Ryan. Režiseru Luisu Mandokiju bio je to sedmi film u karijeri i prvi veliki svjetski dramski uspjeh.

When a Man Loves a Woman 1

When a Man Loves a Woman

French Kiss, Francuski poljubac

Lepršava i neodoljiva romantična komedija Francuski poljubac rijedak je primjer svog žanra jer bez trenutka patetike istovremeno uspijeva biti beskrajno šarmantna, smiješna, zabavna i dirljiva. Meg Ryan i Kevin Kline su sjajno odradili svoje uloge, scenarij Adama Brooksa je bez zamjerke, a režija Lawrencea Kasadana (Wyatt Earp) besprijekorna…

French Kiss 1

French Kiss

French Kiss 2

French Kiss

Addicted to Love, Ovisan o ljubavi

Ovisan o ljubavi pitka je, ali slojevita filmska priča u kojoj se skladno nadopunjuju lucidna metafora o ljudskoj opsjednutosti, svjež redateljski pristup i prave glumačke bravure M. Brodericka i M. Ryan čija je ovo, uz nastup u filmu Kad je Harry sreo Sally, nesumnjivo najbolja uloga u karijeri. Pretplaćena na klišeizirane nastupe u romantičnim komedijama (Romansa u Seattleu, Francuski poljubac, Imaš poštu), M. Ryan je u Duneovu filmu spojila komičarsku sofisticiranost i suptilno odglumljenu osvetoljubivost doimajući se istodobno i kao dobra, i kao loša cura, podsjetivši na najbolju tradiciju Katherine Hepburn.

Addicted to Love 1

Addicted to Love

Addicted to Love 2

Addicted to Love

City of Angels, Grad anđela

Mogli bismo pomisliti da je Grad anđela tipičan američki remake europskog filma Neba nad Berlinom, no film Brada Silberlinga odriče se meditativnih trenutaka Wendersove epohalne drame u svrhu razvijanja romantične priče, no kvaliteta dijaloga i nepredvidljiv kraj čine ovaj film znatno drukčijim od mnoštva drugih, uglavnom nepriličnih, remakeova.

Zadatak američkog tima bio je teži i kad se sjetimo fenomenalne glumačke postave Neba nad Berlinom, no Grad anđela zaista se nema čega sramiti, naprotiv. Nicolas Cage i Meg Ryan savršen su romantični par, a umjesto neponovljivog Petera Falka, ovdje imamo isto tako legendarnog policajca, Dennisa Franza (Njujorški plavci). Filmski događaj ove nesvakidašnje, fantastične priče, glazbom je zaokružio genijalni francuski skladatelj, Gabriel Yared (Studengora, Engleski pacijent).

City of Angels 1

City of Angels

You’ve Got Mail, Imaš poruku

Romantična komedija Imaš poruku remake je Trgovine iza ugla (1940.), klasičnog filma Ernsta Lubitscha s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi, snimljenog prema drami Miklósa Lászlóa. Scenaristica i redateljica Nora Ephron, kći slavnih hollywoodskih scenarista Henryja i Phoebe Ephron, u suradnji sa svojom sestrom Delijom, zadržala je osnovni zaplet Lászlóve drame, osuvremenivši radnju motivom upoznavanja preko interneta.

This image released by Warner Bros. Home Video shows actors Tom Hanks, left, and Meg Ryan in a scene from the romantic comedy "You've Got Mail," directed, co-written and co-produced by Nora Ephron. Publisher Alfred A. Knopf confirmed Tuesday, June 26, 2012, that author and filmmaker Nora Ephron died Tuesday of leukemia in New York. She was 71. (AP Photo/Warner Bros. Home Video)

You’ve Got Mail

lulhg

You’ve Got Mail

Kate & Leopold

Kate živi s bratom u današnjem New Yorku. Njen bivši dečko, koji živi kat iznad, otkriva prolaz kroz vrijeme koji vodi u 1870-te godine. Nakon kratkog izleta više od stoljeća u prošlost, ne znajući, u današnji New York dovodi Lepolda, inteligentnog čovjeka iz spomenutog vremena, koji upoznaje život u novom svijetu postajući vrlo prisan s Kate. Meg Ryan i Hugh Jackman odlični su u svojim ulogama, a film je pobrao nominacije za Oscara i Golden Globes.

Kate & Leopold 1

Kate & Leopold

Učitati još
Zatvori