Ovaj tjedan vrvi događanjima, a na jedno vas i vodimo

Ovaj tjedan vrvi događanjima, a
na jedno vas i vodimo

FB vizual

Kviz ZNAK

Kvizovi već nekoliko godina okupiraju mnoštvo publike, a nekoliko njih u Zgarebu nam je posebno drago. Ako još niste probali takav oblik zabave, sutra, 24. travnja, je idealna prilika iskušati svoje znanje na  u Vintage Industrialu. Pripremite se i spremite za clash sa protivničkim momčadima. Kviz naziva Znak garantira zabavu, dobro osmišljena pitanja, laku i opuštenu interakciju te naravno nagradni fond za najbolje. Ukoliko se želite priključiti, dovoljno je da skupite ekipu, dođete max pola sata ranije i prijavite se kod moderatorice.

Anđelka Prpić u monodrami „Šta me snađe“

Popularna glumica, Anđelka Prpić, još poznatija po ulozi istoimene Anđelke iz serije „Andrija i Anđelka“, koja je stekla veliku popularnost diljem regije, dolazi u Zagreb, točnije u kazalište Luda kuća. Tamo će nastupiti u dugo očekivanoj monodrami „Šta me snađe“, u kojoj genijalna Anđelka glumi čak 12 likova, a dramski tekst za ovu komediju potpisuje jedan od najboljih regionalnih dramskih pisaca i scenarista Nebojša Romčević, dok je za režiju zadužen proslavljeni glumac, glazbenik i redatelj Branko Đurić Đuro.

Na pitanje kako je došla na ideju da nakon televizijske karijere sudjeluje i glumi u predstavi, glumica Anđelka Prpić iskreno kaže da se nikakva pretjerano egzotična priča ne krije iza te odluke. „Poželjela sam upoznati svoju publiku, a predstava je oduvijek za mene bila san i pustolovina . Snovi postaju stvarnost samo ako ih slijedimo, a razlika između sna i pustolovine je što sam se usudila da kažem “da” izazovu.“ Iza ove fenomenalne monodrame stoji produkcija Dragoslava Ganea Pecikoze, koji tvrdi da je ovaj projekt kombinacija televizijske i kazališne predstave, uvjeren u Anđelkin talent i popularnost.

Andjelka Prpic Sta me snadje 1

Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra trideset dvogodišnju bankarku Jovanku Joku Jakovljević, mladu ženu koja gradi karijeru u surovom korporativnom svijetu. Sasvim slučajno se nađe pred dilemom: čast i bračna vjernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može riješiti sama, čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu… sobu. Nema sumnje da se nećete nasmijati i uživati u predstavi koja u Ludoj kući igra 26.travnja 2018. u 20:00 sati, a u svibnju predstavu možete pogledati 11. svibnja i 24. svibnja 2018. Ulaznice možete kupiti u kazalištu Luda kuća, Zvonimirova 63, radnim danom od 15:00 – 20:00 sati i na ulaznice.hr.

Andjelka Prpic Sta me snadje 2

Zagrebački plesni centar: Plesna predstava ‘Nedostupno’

Plesnom predstavom Nedostupno poznate koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, Zagrebački plesni centar pridružuje se proslavi Međunarodnog dana plesa povodom rođendana Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora.

Ova plesna studija podsvjesnog/nesvjesnog ‒ onog podzemnog, kako u nama tako i u umjetnosti, svoju pretpremijeru imat će u Zagrebačkom plesnom centru, 25.  te premijeru 26. travnja na adresi Ilica 10.

Predstava se prema riječima same autorice, „bavi svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva, s onim što bismo ponekad zakopali negdje duboko i daleko, a ponekad izvukli iz utrobe da se raspada na svjetlu dana, i šamara nas svojom prisutnošću.“

3

7

S polaznišnom točkom u mitu o Orfeju i Euridici te kroz jednako mitski sukob Erosa i Thanatosa, ova predstava uz pomoć plesnih pokreta izvlači na površinu bujice podsvjesnog/nesvjesnog igrajući se nepoćudnim i neprihvatljivim uz prihvaćanje da je ono istovremeno zastrašujuće i banalno.

Ispod kože nalazi se tkivo – mišići, kosti, živčani sustav, ali i tijelo koje misli unutar tmurnih bujica podzemnog, i koje u svojim varijacijama nastaje i nestaje, puneći prostore razuzdanih zabava, želja, sjećanja…

U ovoj predstavi nastaloj u nesvakidašnjoj suradnji produkcije Plešimedo, Zagrebačkog plesnog centra i dubrovačkog Kazališta Marin Držić, plesom se oslobođa tereta onog što rijetko izlazi na površinu, a vrije ispod površine kože u neprestanom sukobu Erosa i Thanatosa, dva moćna nagona iz čijeg neminovnog sukoba nastaju najniže i najviše manifestacije života.

Temelj propitivanja kojima se plesna predstava Nedostupno bavi jesu binarnosti i okovi pojmova; živo/neživo, tjelesno/bestjelesno, ispred/iza, prošlost/budućnost, čijim se oprekama pokušava pronaći put za izlazak iz podzemlja, nadajući se da nedostupno može izgubiti svoju negaciju.

8

9

Ideju i koreografiju predstave potpisuje Zrinka Lukčec Kiko, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za ostvarenja u predstavama – Nešto, možda, sasvim osobno / Isto / Meni ti to nije baš i osnivačica udruge Plešimedo unutar koje više od desetljeća samostalno realizira plesne projekte. Dramaturginja je Maja Sviben koja iza sebe ima tridesetak projekata u različitim hrvatskim kazalištima i umjetničkim organizacijama. Osnivačica je i članica je uredništva portala Drame.hr i suosnivačica umjetničkog kolektiva SKROZ. Kostimografiju potpisuje Emina Kušan, dobitnica Zlatne arene za film Zagonetni dječak za najbolju kostimografiju koja od 2015. radi kostime za zabavni show Tvoje lice zvuči poznato kao i za druge formate zabavnih emisija.

Za scenografiju i vizualni identitet zaslužna je Majda Džanić Bogojević, multimedijalna umjetnica s područjem djelovanja u kazalištu, animaciji i dizajnu. Glazbu je skladao Damir Šimunović, dobitnik nagrade Mali Marulić na Festivalu hrvatske drame za djecu u Splitu za predstave VIS Životinje i Tijelo Gradskog kazališta Trešnja. Predstavu izvode plesači Dora Kokolj, jedna je od osnivačica umjetničkog kolektiva de.not – okupljenog oko želje za stvaranjem na području suvremenog plesa i kazališta, Kasija Vrbanac, pedagoginja u Studiu 23 u Karlovcu, kao i izvođačica u Zagrebačkom plesnom ansamblu ali i na nezavisnoj sceni, te Marin Lemić, školovan u Amsterdamu i s ostvarenom karijerom u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je surađivao s autorima kao što su Matija Ferlin i njegovoj uspješnoj predstavi Staging a play: Tartuffe.

15 26

Pretpremijera (25.4.), premijera (26.4.) te repriza (24.5.) održati će se u istom terminu u 2o sati, a ulaznice se mogu rezervirati online putem web stranice ZPC-a, a podižu se najkasnije 48h prije izvedbe na blagajni radnim danom od 10:00 do 20:00 sati. Nakon zagrebačkih izvedbi Nedostupno seli u Dubrovnik!

Dvoje sretnika mogu osvojiti po dvije ulaznice za predstavu 25.. travnja, ako pošaljete svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila “NEDOSTUPNO” do 25. travnja u 12 sati kada objavljujemo sretne dobitnike.  Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Sandri Korać i Lani Duka Zupanc!

Boogie jazz tjedan

Uz nastupe domaćih zagrebačkih jazzera dogovorena su i gostovanja stranih izvođača. Kao i u najboljim svjetskim klubovima, osim jazza, u programu će se naći i glazbeni žanrovi srodni jazzu – latin, soul, funk, brazilska glazba… Tako vas ovaj tjedan čeka četiri super jazz koncerta: Adam Klemm Quintet, Nove nade jazza „Marjan Marjanović“, Azil Quartet, Kristijan Beluhan sings
Jackie Paris feat. Davor Križić Quartet – za sve informacije posjetite službenu Facebook stranicu.

unnamed

U Muzeju za umjetnost i obrt otvara se središnji izložbeni projekt u 2018. godini, izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost koja već sada nosi epitet velikog kulturološkog projekta. Izložba, koja će dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine za javnost će biti otvorena pet mjeseci, od travnja do rujna i u širem kontekstu promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj.

Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet.

Šezdesete u MUO

Kroz presjek ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su šezdesete godine u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvoju konzumerističkog društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini-suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.
Izložba je rezultat višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka, a to su: Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončić, Seadeta Midžić i Tomislav Šakić.

Idejni koncept izložbe postavio je dr.sc. Zvonko Maković u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt uz ravnatelja Miroslava Gašparovića i voditeljicu i koordinatoricu projekta Vesnu Ledić te stručni timovi MUO: Odjel marketinga i veza s javnošću na čelu s voditeljicom Odjela mr.sc. Vesnom Jurić Bulatović, Pedagoški odjel MUO pod vodstvom Maline Zuccon Martić, Odjel knjižnice, kustosi i restauratori MUO, kustos za izložbe, Odjel za dokumentaciju, informatička služba, foto laboratorij i tehnička služba MUO.

30710263_1234071943362324_3263089381522538496_o

Chui & Josipa Lisac

U četvrtak 26. travnja nemoj propustiti poslasticu u formi genijalnog Chuia, benda koji zadnjih par godina samo raste i realizira apsolutno odlične projekte, a s kojima će nastupiti i hrvatska glazbena diva Josipa Lisac. U intimnoj atmosferi Vintage Industriala, ovo bi mogao biti koncert sezone Savske 160. Karte u prodaju su 50kn i na dan koncerta 65kn, a mogu se naći u pretprodaji u VIB & Dirty Old Shopu.

CHUI

Tajna dvorca strave

Tajna dvorca strave napeta je priča koju za djecu i mlade predstavlja slavni filmski redatelj Alfred Hitchcock. Popularni krimić objavljen 1964. godine, autora Roberta Arthura Jr., u kazalištu Trešnja uprizorit će redateljica Nina Kleflin.

Priča je to o prijateljstvu, zajedništvu i odrastanju troje dječaka osnovnoškolske dobi. Po nalogu slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka, koji traži idealnu lokaciju za svoj film, dječaci kreću u pustolovinu i otkrivanje zagonetki u napuštenoj kući u kojoj se navodno pojavljuju duhovi i sablasti. Radnja se zbiva sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kada mladi detektivi, kako sami sebe nazivaju protagonisti priče, nisu mogli računati na pomoć tehnologije. Mogli su se samo osloniti na svoje ideje, znanje i pristup knjižnici.

Predstava Tajna dvorca strave istovremeno se obraća i djeci i odraslima. Naposljetku, pokazat će gledateljima da se ne treba bojati nepoznatog i da se vlastitim snagama može sve riješiti.

Trojicu detektiva glumit će mladi Trešnjini glumci Luka Bulović, Matija Čigir i Silvio Mumelaš. Alfreda Hitchcocka utjelovit će Hrvoje Barišić, a u ostalim ulogama nastupaju Krunoslav Klabučar, Radovan Ruždjak, Kruno Bakota, Jure Radnić, Tvrtko Jurić i Vanda Vujanić Šušnjar. Predstava je namijenjena publici starijoj od devet godina, koju će potaknuti na kritičko promišljanje i rješavanje zagonetki zajedno s mladim detektivima.

Scenograf predstave je Osman Arslanagić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, glazbu oblikuje Nikolina Belan, a rasvjetu Aleksandar Mondecar.

Premijera predstave zakazana je za 27. travnja 2018. godine, a svi zainteresirani mogu ju pogledati 28. i 29. travnja, te 3. i 4. svibnja.

Amy Winehouse večer za pamćenje

U subotu 28. travnja ne propustite povratak odličnog tribute benda velikoj jazz/soul pjevačici Amy Winehouse – Amy’s House – Tribute band to Amy Winehouse, nastao u Beogradu krajem 2015. godine. Ideja je slušateljima, pratiteljima i obožavateljima dočarati magiju jedne od najnajgrađivanijih i najpriznatijih pjevačica te autora novog doba – Amy Winehouse.

Okupljeni oko iste ideje, zvuka koji je u svom kratkom stvaralačkom životu Amy Winehouse urezala u svjetsku glazbenu jazz/soul scenu, u želji da ga i dalje donose onima koji su ga prepoznali i usvojili, Amy’s House je kreirao totalni zvučno – vizualni spektakl, nema sumnje jedinstven i neponovljiv. Jesu li uspijeli u tome dođite i prosudite 28.4. u VIB-u te uživajte u izvedbi odličnog peteročlanog benda.

ICT Supergirls 2018

IT tvrtka Lemax već 4. godinu zaredom organizira event ICT Supergirls, koji je dio svjetske inicijative Girls in ICT Day, a čiji je cilj jačanje i poticanje djevojaka i žena da prepoznaju brojne mogućnosti u području informacijsko – komunikacijske tehnologije. ICT Supergirls 2018 će se održati 25. travnja od 12 do 18 sati u Tehnološkom parku u Zagrebu. Event je u potpunosti besplatan. Cilj eventa je dokazati ženama da je ICT sektor rezerviran jednako za muškarce i žene, te da u ovom području svi mogu biti uspješni, bez obzira na stečeno obrazovanje.

Na njemu će svoje priče ispričati uspješne žene iz IT industrije te motivacijske govornice poput Kate Barišić, osnivačice Zagreb Time Travel aplikacije koja je osvojila niz nagrada na startup natjecanjima. Svoju inspirativnu priču o pomicanju osobnih granica podijelit će i Đurđica Orepić, hrvatska Ironwoman, žena koja je čak 5 puta svladala najtežu utrku na svijetu, Ironman triatlon dugu 226 km. Prezentaciju će održati i Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria, online portala koji već 6 godina uspješno okuplja žene u biznisu.

O tome je li moguće promijeniti karijeru i biti uspješan u IT-u sudionicama će prezentirati predavačice iz Lemaxa. Publiku će na kraju svojim stand up nastupom zabavljati hrvatska stand up komičarka Marina Orsag, a cijelo događanje bit će popraćeno brojnim sponzorskim nagradama i druženjem.

ICT girls 2

Novi gost Filozofskog teatra je Adam Curtis

Nastavljajući ovogodišnju sezonu, novi gost Filozofskog teatra pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 29. travnja britanski je filmski redatelj Adam Curtis. Režiser kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže sa psihologijom, filozofijom i povijesti politike, po prvi će puta nastupiti pred hrvatskom publikom u HNK. Tijekom svoje karijere usko je surađivao sa BBC-om, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako kaže sam Curtis, “moć i kako moć djeluje u društvu”.

Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju ne samo kako bi nametnule svoj pogled na svijet, već i osvojile i održavale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima osim “Stoljeća sebstva” su ”Pandorina kutija” (1992), “Moć noćnih mora” (2004), “Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi” (2007), a najnoviji dokumentarac “Hipernormalizacija” (2016) istražuje što se dogodilo sa postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Adam Curtis cover

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u HNK, hrvatska će publika ekskluzivno imati prilike vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosad bavio, očekuje nas intrigantna noć u HNK.

 

Učitati još
Zatvori