Britanske povijesne serije koje nećete moći prestati gledati

Britanske povijesne serije koje
nećete moći prestati gledati

mv5bndc1ndc1mjmtnje3nc00ymfhltkxodetzdi0mwzhymrmy2q0xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc-_v1_

Britanske serije obožavamo gledati, a posebno mjestu u televizijskom sadržaju sigurno zauzimaju britanske dramske serije određenih povijesnih perioda… Donosimo izbor kojemu nećete moći odoljeti.

Taboo

TV serija ‘Taboo’ u osam epizoda donosi priču o avanturistu Jamesu Keziahu Delaneyju koji tijekom ranog 19. stoljeća izgradi veliko transportno carstvo. Serija počinje njegovim povratkom u London, nakon što su svi mislili da je mrtav, i potragom za nasljedstvom koje mu pripada. James nasljeđuje, uz materijalno bogatstvo, i niz neprijatelja te prijetnje smrću.

Downton Abbey

Radnja serije odvija se na edvardijanskom vlastelinskom imanju 1912. godine i bilježi živote obitelji Crawley i njihove služinčadi. Godine 1912. Engleska je u previranju. Naizgled spokojna i ukopana u stoljetnim tradicijama, no u samo deset godina Prvi svjetski rat i razdoblje jazza uništit će svaki oblik sigurnosti. Upravo u toj prekretnici kročimo u svijet Downton Abbeyja, velikog vlastelinskog imanja gdje stoluje velika vlastelinska obitelj Grantham zajedno s njihove tri kćeri. Kućanstvo vodi batler Carson i kućanica gospođa Hughes. Svi se oni, svatko na svoj način, moraju nositi s nadolazećim promjenama.

Glumačku podjelu predvodi Maggie Smith u ulozi grofice, Hugh Boneville i Elizabeth McGovern kao grof i grofica Grantham, Dan Stevens i Penelope Wilton kao neželjeni nasljednik i njegova majka, a poslugu predvode Jim Carter kao Carson i Phyllis Logan kao gospođa Hughes.

MV5BMTU4OTYyMjE1OV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk2NDIwOQ@@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

MV5BNjE0NzY2NTkxNF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTc0NjQyMTE@._V1_SX1395_CR0,0,1395,999_AL_

Howard's End 0Howards End

Film iz 1992. godine stekao je kultni status unutar Merchant Ivory Productions, produkcijske kuće poznate i po filmovima A Room with a View i Maurice, također adaptacije djela legendarnog pisca E. M. Forstera. Howards End je 1993. godine bio nominiran u 9 kategorija za nagradu Oscar i osvojio je njih tri. Na tom tragu je i ova mini serija od četiri epizode. Režiju potpisuje Hettie MacDonald poznata po serijalima Dr. Who,  Inspector Lewis i Wallander, dok je za adaptaciju romana zaslužan Kenneth Lonergan, poznat po scenariju za prošlogodišnju filmsku uspješnicu Manchester by the Sea Gangs of New York.

Howard's End 6

Peaky Blinders

BBC serija Peaky Blinders startala je 2013., a očito je kako ovih dana doseže svoju veliku popularnost. Iako vam vjerojatno samo ime serije ne govori puno, Peaky Blinders je banda iz Birminghama koja je postojala krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a ušivala je žilete u svoje kape koje je koristila kao oružje.

Na oduševljenje nekih žena glavnu ulogu ima poznati glumac Cillian Murphy (Thomas Shelby), koji je dobro poznat po filmovima Inception, The Dark Knight, The Edge of Love, Girl with a Pearl Earring, a osim radnje koja će vas odmah u prvim epizodama prikovati uz ekran, tu je i odlična glazba, scenografija, kostimografija i naravno radnja u kojoj se osim napetih scena tučnjava i uličnih obračuna isprepleće ljubav. Reći ćemo samo – Annabelle Wallis. Glumica se pojavljuje u ulozi Grace Burgess, a prije Peaky Blinders mogli ste ju vidjeti u seriji The Tudors i filmu X-man.

peaky blinders (3)

peaky blinders 1

The Crown

Netflix nastavlja svoj pobjednički niz fantastičnih serija, jednom epskom produkcijom. ‘The Crown’ prati kraljicu Elizabetu II. u njenim mladim danima i zavirit će ‘iza kulisa’ u borbu između privatne i javne persone najistaknutije ličnosti u Velikoj Britaniji. Ujedno je dosad najskuplja serija koju je Netflix snimio – na njen nastanak utrošeno je čak 156 milijuna dolara.

Kroz 10 epizoda prve sezone uživat ćete u raskošnim kostimima i još raskošnijoj produkciji, ali i dramatičnoj radnji. U doba kada se monarhija oporavljala od Drugog svjetskog rata, na tron je zasjela 25-godišnja žena i to zbog dužnosti, a ne želje. Kako se to odrazilo na tadašnju javnost, ali i život kraljice i njenog muža, vidjet ćemo kroz šumu prilagodbi, intriga i svima poznatih povijesnih događaja u novom svjetlu i perspektivi.

thecrown1

thecrown-velika

Učitati još
Zatvori