Filmovi na ZagreboDoxu danas neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Filmovi na ZagreboDoxu danas neće
nikoga ostaviti ravnodušnim

Četvrtak na ZagrebDoxu

Prvi ovogodišnji masterclass, o produkciji niskobudžetnih igrano-dokumentarnih filmova kao i o svojoj specifičnoj redateljskoj metodi održat će, u sklopu programa ZagrebDox Pro, jedan od najistaknutijih dokumentarista regije Želimir Žilnik, ujedno i član međunarodnog žirija 15. ZagrebDoxa. Na festivalu će također biti prikazan njegov recentni film Među ljudima: život i gluma, koji je nastao za izložbu Građani iz sjene o pedeset godina redateljeva rada. Masterclass i projekcija filma održat će se od 16 do 19 sati (dvorana 3).

 

Dokumentarac o ženama u talijanskoj političkoj areni

Za javnost će također biti otvoren i središnji događaj programa ZagrebDox Pro, pitching forum, koji je na rasporedu od 10 do 16 sati (dvorana 3). Nakon četverodnevne radionice sudionici ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro predstavit će svoje projekte članovima međunarodnog panela.

Q&A sesije u programu regionalne konkurencije otvaraju dvije redateljice. Nakon projekcije filma Sanjala sam (19 sati, dvorana 1), trostrukog laureata DOK Leipziga i važne priče o položaju žena na talijanskoj političkoj sceni, uslijedit će razgovor s redateljicom Claudijom Tosi. Također, o svom filmu Separation, Vivid Dreams (21 sat, dvorana 2), osobnom putovanju u prošlost, razgovarat će crnogorska redateljica Bojana Radulović.

Četvrtak na ZagrebDoxu donosi i projekciju Factumovog filma iOtok u 19 sati (dvorana 2) uz Q&A sesiju sa slovenskim redateljem Mihom Čelarom. iOtok je priča o udaljenom jadranskom otoku Biševu na kojem posljednjih trinaest otočana pokušava uspostaviti gradsko vijeće kako bi postali pravni subjekt, što bi im pomoglo opstati u budućnosti.

Retrospektiva Sergeja Loznice

Program retrospektive, koji je ove godine posvećen ukrajinskom redatelju Sergeju Loznici, jednom od najodvažnijih i najkreativnijih dokumentarista današnjice i žestokom kritičaru ruske politike, počinje u 18 sati (dvorana 4) uz dva filma. Prikazat će se Pismo o pacijentima u psihijatrijskoj ustanovi na ruskom selu i Događaj, jedan od Loznicinih najpoznatijih i najnagrađivanijih filmova, na temu neuspjelog državnog puča u Moskvi 1991. godine i njihovom utjecaju na stanovnike Lenjingrada. Retrospektiva se nastavlja u 21 sat (dvorana 1) projekcijom njegovog najnovijeg dugometražnog dokumentarca Proces koji se temelji na snimkama političkog javnog suđenja u Moskvi 1930., koje je najavilo Staljinovu čistku.

Filmsko-glazbena priča o legendi bossa nove João Gilbertu

U 20 sati (dvorana 3) nakon filma Gdje si, João Gilberto?, koji gledatelje vodi kroz ulice Rija u potrazi za legendom bossa nove, povest će se razgovor s redateljem Georgesom Gachotom. Projekciju zaokružuje posebno glazbeno događanje Dox Bossa Nova večer i nastup ženske vokalne skupine Bossa Banda u 21 i 30 u Wow baru Kaptol centra.

Filmovi iz programa Stanje stvari gledateljima nude zanimljive i nove poglede na brojne društvene fenomene, a od 17 sati gledamo film Žene s eksplozivnim naušnicama (dvorana 2) iranskog redatelja Reze Farahmanda o hrabroj novinarki koja odlazi u oslobođeno, ali još uvijek opasno područje u sjevernom Iraku gdje susreće one o kojima u tom kontekstu rijetko razmišljamo – obitelji terorista, žene i djecu okružene mirisom baruta i zvukovima eksplozija. U 20 sati (dvorana 4) očekuje nas jedan posve drugačiji dokumentarni film Braguino, svestranog francuskog vizualnog umjetnika i redatelja Clémenta Cogitorea, koji nas vodi u središte sibirske tajge, 700 kilometara od prvog naselja, gdje u bajkovitoj divljini upoznajemo dvije zaraćene obitelji, Braguine i Killine.

Program završava u 22 sata (dvorana 3) projekcijom filma Žuto je zabranjeno, novozelandske autorice Pietre Brettkelly kojim upoznajemo modnu dizajnericu Guo Pei, simbol “nove Kine” i istovremeno svjedočimo paradoksalnom svijetu mode u poznatoj dihotomiji Zapad/Istok.

Učitati još
Zatvori