Majstorsko predavanje Sergeja Loznice, autorska večer Nebojše Slijepčevića i Q&A s Ivarsom Seleckisom

Majstorsko predavanje Sergeja Loznice, autorska večer Nebojše Slijepčevića i Q&A s Ivarsom Seleckisom

Petak na ZagrebDox festivalu

Središnje festivalsko zbivanje u petak je masterclass proslavljenog ukrajinskog redatelja Sergeja Loz-nice koji će se održati u 17 i 15 (dvorana 5). Na primjerima svoja četiri dokumentarca, Blokada, Revija, Događaj i Proces, Loznica će publici približiti metode svoga rada, montažu filmova baziranih na arhivskom materijalu te izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

Autorska večer jednog od najuspješnijih hrvatskih dokumentarista srednje generacije čije filmove podjednako cijeni kritika i publika, predsjednika međunarodnog žirija 15. ZagrebDoxa, Nebojše Slijepčevića, održat će se u 19 sati (dvorana 2). U sklopu večeri gledamo njegov višestruko nagrađivani dokumentarac Srbenka te kratkometražni kontroverzni Muški film (2012). Nakon projekcija predviđen je ZagrebDoXXL razgovor s autorom.

Q&A sesija s cijenjenim latvijskim redateljem, jednim od pokretača legendarne škole poetskog doku-mentarnog filma u Rigi, Ivarsom Seleckisom, održat će se nakon projekcije njegova filma Nastavit će se u 18 sati (dvorana 3). Filmom prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu te propituje kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece.

U 17 sati (dvorana 1) gledamo film John Mcenroe: U carstvu savršenstva iz programa Biografski dox. Ovim filmom francuski redatelj Julien Faraut donosi zanimljiv postupak vizualne analize finala French Opena 1984. godine između Johna McEnroea i Ivana Lendla.

Popularni program Glazbeni globus projekcijom filma Studio 54 Matta Tyrnauera u 20 sati (dvorana 3) vraća nas u 70-te godine i vrijeme popularnog njujorškog kluba, središta skandala i hedonizma. Nakon projekcije poseban glazbeni događaj Dox Disco Party okuplja nas u Wow baru Kaptol centra uz DJ-a MacGregora i plesne hitove iz sedamdesetih.

U petak se mogu pogledati i tri filma iz programa Teen Dox. U 13 sati (dvorana 5) na repertoaru je Ja sam druga ti redateljice iz Kine Nanfu Wang kojim istražuje pojam individualne slobode i njezine granice. Slijedi u 14 sati (dvorana 4) izuzetan film Nas dvoje danskog redatelja Emila Næsbyja Hansena (dvorana 4) kojim nas uvodi u vrtlog razgovora, svađa i sretnih trenutaka između dvoje zaljubljenih koji postaju prijatelji i u 17 sati (dvorana 2) gledamo film kanadske redateljice Christy Garland – Što Walaa želi o upečatljivom ženskom liku buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku.

Festivalski dan završavamo uz projekciju filma Generacija bogatstva poznate redateljice Lauren Greenfield u 21 sat (dvorana 1), koja problematizira temu “jeftina novca” prateći pripadnike “visokog društva” diljem svijeta, dok će se u 22 sata (dvorana 3) prikazati film poznate Margarethe von Trotta U potrazi za Bergmanom kojim istražuje filmsko nasljeđe Ingmara Bergmana uz pomoć njegovih najbližih suradnika.

 

Učitati još
Zatvori