Zagreb, Rijeka i Split dobivaju još jedan filmski festival – Berlinale Special

Zagreb, Rijeka i Split dobivaju još jedan filmski festival – Berlinale Special

Berlinale Special – Zagreb, Rijeka & Split

Goethe-Institut Kroatien pokrenuo je filmski program Berlinale Special na kojem će predstaviti najnovije njemačke filmske naslove, od čega čak šest (hrvatskih) premijera. U selekciji ravnatelja Goethe-Instituta Matthiasa Müllera-Wieferiga, prikazat će se devet filmova prikazanih na ovogodišnjem, 68. Berlinskom filmskom festivalu, te filmove nagrađene Njemačkom filmskom nagradom.

Film kojim se otvara program, 3 dana u Quiberonu, u natjecateljskom je programu Berlinalea dobio čak sedam priznanja (zlatna LOLA za najbolju režiju, najbolju žensku glavnu ulogu i dr.). 3 dana u Quiberonu svojevrstan je hommage Romy Schneider, čija se 80. godišnjica rođenja slavi ovaj mjesec, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Program zatvara Tiha revolucija, film koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinalea, a temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.

babylon berlin 00001

Na programu u 19 sati uvrštena je selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima se nalaze jedan „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler Samo mi Bog može suditi, ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.

Dan prije premijere na njemačkoj javnoj televiziji ARD (30.9.) predstavlja se posebna poslastica – filmska serija Babilon Berlin (2017), koja među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinalea) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 1930-tih, i vrlo osebujnom europskom narativu u formatu televizijske serije.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove. Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove 10 kuna. Serija Babilon Berlin prikazuje se uz dvije pauze, nakon 3. i 6. epizode. Detaljan raspored projekcija filmova po gradovima i kinima možete saznati na Goethe-Institut Kroatien stranici.

babylon berlin 00009

babylon berlin 00034

Foto: Babilon Berlin, promo

Učitati još
Zatvori