Vodimo vas na čak 3 filma ZagrebDox programa Ljubav i moda

Vodimo vas na čak 3 filma ZagrebDox
programa Ljubav i moda

ZagrebDox – Ljubav i moda

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDox, od 24. veljače do 3. ožujka u kino Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu donosi najzanimljivije dokumentarce dugog i kratkog metra iz cijelog svijeta. Zagreb će tako ponovno na osam dana postati središte dokumentarnog filma i žarište diskusija između autora i publike o najaktualnijim zbivanjima u suvremenom društvu i važnim društveno angažiranim pričama.

Okosnicu ovogodišnjeg programa ponovno čine međunarodna i regionalna konkurencija u natjecateljskom dijelu i osam već tradicionalnih kategorija u službenom programu: Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Happy Dox, ADU DOX i Teen Dox. U Posebnom programu Ljubav i moda publika će moći pogledati čak tri odlična filma: Celebration Oliviera Meyroua, Yellow Is Forbidden Pietra Brettkellyja i Westwood: Punk, Icon, Activist Lorne Tucker.

Celebration

Yves Saint Laurent je bio posljednji velikan pariške visoke mode. Godine 2002. oprostio se od tog svijeta svojom posljednjom kolekcijom. Proslava pruža gledatelju iskustvo industrije koja se ponekad doima kao da stiže s drugog planeta. Film je panoramski, činjenični pregled prizora iza kulisa i prikazuje modnu ikonu tijekom njegovih posljednjih modnih godina. Yves Saint Laurent doima se krhko i katkad pomalo suzdržano, i većinu vremena izostaje iz kadra.

Zato njegov partner Pierre Bergé daje naputke marljivim krojačicama i modelima, koordinira snimanja i više-manje sve što se događa u pogonu. Crno-bijele snimke isprepliću se sa scenama u kojima članovi tima posjećuju praznu zgradu koja je nekad bila sjedište modne kuće, ceremoniju kod Obeliska iz Luksora u Parizu, govor Yvesa Saint Laurenta povodom dobivanja nagrade u New Yorku i isječke iz intervjua.

Yellow Is Forbidden

Kineska modna kreatorica Guo Pei našla se u središtu pažnje modnog svijeta kad se pjevačica Rihanna 2015. godine pojavila na crvenom tepihu gala večeri Muzeja Metropolitan, takozvani Met Gala, odjevena u jednu od njezinih kreacija: haljinu tešku 25 kilograma sa šlepom dugim pet metara izvezenu zlatnim nitima i ukrašenu lisičjim krznom.

Dizajnerica je rođena i živi u Pekingu. Dva desetljeća je mukotrpno radila, a potom se pretvorila u zaštitni znak “nove Kine”, nevoljko prihvaćajući ulogu političkog simbola progresivne strane vladajućeg režima. Redateljica je prikazuje kao osobu, modnu zvijezdu i simbol, a posao joj olakšava susretljiva i energična kreatorica. No redateljica ne upada u zamku slave. Prikazujući kaos i svakodnevne zaplete iza kulisa uoči pariške revije, koja bi trebala biti prekretnica u Guoinoj karijeri, ostavlja nam vremena za razmišljanje o paradoksalnom svijetu mode i Guoinoj ulozi u njemu.

Westwood: Punk, Icon, Activist

Vivienne Westwood: pankerica, ikona, provokatorica i jedna od najutjecajnijih kreatora u novijoj povijesti. Vivienne Westwood rukom prelazi preko različitih komada u svojoj novoj kolekciji. Vidno je zlovoljna i pita se čija je ideja bila staviti taj mali ovratnik. Svakako ne njezina! Sa svojih 77 godina još je jednako ekstravagantna, briljantna i svojeglava. Ona je i jedna od rijetkih vodećih dizajnera koji još vode svoju modnu kuću. Dramatično, ali ležerno, žali se kako je strašno dosadno razgovarati o prošlosti. A zatim nas film, slijedeći njezin glas izvan kadra, vodi kroz nevjerojatne snimke i život koji je oduvijek bio spektakularan.

U dobi od pet godina već je znala dizajnirati cipele, a s 11 je počela izrađivati vlastitu odjeću. Sa svojim dečkom Malcomom McLarenom bila je začetnica britanskog panka 1970-ih. On je osnovao Sex Pistolse, a ona ih je odjenula. Iako je Westwood postala dio establišmenta koji je nekoć prezirala, danas se kao aktivistkinja za zaštitu okoliša zalaže za načela održivosti u modnoj industriji.

Troje sretnika i/ili sretnice moći će osvojiti po dvije ulaznice za projekcije filmova Proslava (26. veljače u 21 sat), Žuto je zabranjeno ( 28. veljače u 22 sata) i Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja (02. ožujka u 19 sati) pošalju li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila PROSLAVA, ŽUTO JE ZABRANJENO I/ILI WESTWOOD:PANKERICA, IKONA, AKTIVISTKINJA (predmet emaila je naziv filma koji želite gledati) do 25. veljače ponoć, kada ćemo objaviti sretne dobitnike i/ili dobitnice. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu, prijatelja ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Martini Rihtar, Hani Malobabić i Ivi Vuković!

Učitati još
Zatvori