Vjerovali ili ne, premijera Seksa i grada bila je prije točno 20 godina

Vjerovali ili ne, premijera Seksa i grada
bila je prije točno 20 godina

DANAS JE DVADESETI ROĐENDAN SERIJE SEKS I GRAD

Premijera kultne serije Seks i grad (Sex and the city) bila je prije čak 20 godina, 6. lipnja 1998. godine na HBO-u.

Smještena i snimana u New Yorku te zasnovana na istoimenoj uspješnici Candace Bushnell iz 1997. godine, serija prati živote četiri zaposlene žene u potrazi za savršenom vezom… i orgazmom! Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) piše kolumnu o seksu i vezama u gradu New Yorku. Njezine tri najbolje prijateljice su: Samantha Jones (Kim Cattrall), vlasnica PR agencije koju više zanima usputni seks nego dugotrajne veze; Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), cinična odvjetnica kojoj je karijera ispred nestabilnog ljubavnog života i Charlotte York (Kristin Davis) kustosica u galeriji, koja je mrvicu konzervativna kada je riječ o seksu, ali još nije izgubila vjeru u to da će pronaći pravu ljubav.

U seriji glume i Chris Noth (Mr. Big), David Eigenberg (Steve Brady), Evan Handler (Harry Goldenblath), Willie Garson (Stanford Blatch), Mario Cantone (Anthony Marentino), Jason Lewis (Smith Jerrod) i  Kyle Maclachlan (Trey MacDougal).

Samo neka od poznatih imena koja su gostovala u seriji su Matthew McConaughey, Bradley Cooper, David Duchovny, Justin Theroux, Elizabeth Banks, Lucy Liu, Jon Bon Jovi i Alanis Morissette.

Seriju je kreirao Darren Star, a izvršni producent je Michael Patrick King. Serija je emitirana od 1998. do 2004. godine. U tom periodu serija je osvojila 8 Zlatnih globusa i 7 nagrada Emmy. Serija ima 6 sezona i 94 epizode, sve su dostupne putem online video streaming usluge HBO GO.

20 zabavnih činjenica o seriji

  1. Svi kokteli koje vidimo u seriji bili su lažni.
  2. Sarah Jessica Parker zahtijevala je stavku u ugovoru koja zabranjuje snimanje scena golotinje. Jedina je od 4 glavne glumice koja je inzistirala na tome.
  3. Cynthia Nixon obojila je svoju prirodno plavu kosu za ulogu Mirande.
  4. Sarah Jessica Parker imala je dvojbe oko uloge zbog škakljivih scena i razmatrala je da napusti seriju nakon snimanja pilota.
  5. Dok je glumila Carrie, Sarah Jessica Parker provodila je i do 18 sati dnevno u štiklama.
  6. Sarah Jessica Parker zadržala je oko 70% odjeće koju je nosila u seriji.
  7. Alec Baldwin trebao se pojaviti u epizodnoj ulozi koju je na kraju odigrao Matthew McConaughey.
  8. Peta sezona serije imala je samo 8 epizoda jer je Sarah Jessica Parker bila trudna za vrijeme snimanja.
  9. Ako niste primijetili, svaki put kad vidimo Facinu suprugu Natashu (Bridget Moynahan), ona nosi bijelo.
  10. Predbračni ugovor koji Bunny natjera Charlotte da potpiše sastavio je pravi odvjetnik. Opreza nikad dovoljno, čak ni za tv likove.
  11. Iako je serija završila s emitiranjem još 2004., i dalje je popularan autobusni obilazak New Yorka inspiriran “Seksom i gradom”. Toliko je popularan među turistima da vozi 7 dana tjedno te posjećuje lokacije poput pekare Magnolia i stepenica ispred stana u kojem je živjela Carrie.
  12. Stan u kojem je živjela Carrie prodan je 2012. za više od 9 milijuna dolara.
  13. U ormaru Michaela Patricka Kinga i dalje visi čuvena baletna suknja koju Carrie nosi u uvodnoj špici. Kostim je predložila Sarah Jessica Parker.
  14. Kim Cattrall dvaput je odbila ulogu Samanthe. Naposljetku ju je nagovorio dečko Darrena Stara.
  15. Ovako su glasile adrese glavnih likova: Carrie – 245 East 73rd Street, Samantha – 300 Gansevoort Street, Charlotte – 700 Park Avenue, Miranda – 331 West 78th Street. Nijedna od adresa zapravo ne postoji.
  16. Većina umjetničkih djela koja vidimo u stanu Aleksandra Petrovskog zapravo su vlasništvo Mikhaila Baryshnikova koji ga je i odglumio.
  17. Pas Pete nije volio svog vlasnika – iznimno se bojao glumca John Corbetta i morao je biti zamijenjen.
  18. Jedini odjevni predmet koji vidimo dvaput u seriji je krzneni kaput iz prve sezone koji Carrie nosi i u posljednjoj epizodi. Nitko od glavnih likova nije odjenuo istu kombinaciju dvaput.
  19. Carrie je postavila ukupno 92 pitanja u svojoj kolumni tijekom serije.
  20. Posljednja epizoda dovršena je samo 4 dana prije emitiranja.

A ovdje pogledajte 10 nezaboravnih trenutaka iz serije:

https://www.youtube.com/watch?v=Is8CCuQk90A

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori