U Zagrebačkom plesnom centru najavljem  16. Beogradskog festivala igre

U Zagrebačkom plesnom centru najavljem
16. Beogradskog festivala igre

Ured za kulturu Grada Zagreba, podržao je inicijativu organizatora 16. Beogradskog festivala igre, a koji se održava od 22. ožujka do 12. travnja te koji predstavlja jedan od najvažnijih svjetskih festivala suvremenog plesa,  da se program ovogodišnjeg festivala, zbog sve većeg interesa zagrebačke publike,  službeno predstavi na posebnom događaju u Zagrebu.

«Zagrebački plesni centar i Beogradski festival igre, dio su Dance Culture Union mreže koja između ostalog uključuje i Kinu te zemlje jugoistočne Europe. Vjerujemo kako je ovo početak suradnje Zagrebačkog plesnog centra i Beogradskog festivala igre i razvoj još jedne kulturne suradnje Grada Zagreba i Grada Beograda», rekla je Martina Nevistić, voditeljica plesnog programa ZPC-a.

«Grad Zagreb podržao je inicijativu organizatora 16. Beogradskog festivala igre da se program ovog značajnog festivala predstavi i u našem gradu, budući da je riječ o jednom od najboljih europskih festivala kojeg voli i zagrebačka publika, ali i zagrebački umjetnici.», izjavila je Olivera Jurković Majić, dogradonačelnica Zagreba.

«Smatram da je ovo početak prekrasne suradnje, kao i početak cirkulacije informacija između zagrebačkih i beogradskih umjetnika i zaljubljenika u plesnu umjetnost kroz koji će se bolje razumjeti što Beogradski festival igre radi.», objasnila je Aja Jung, direktorica Beogradskog festivala igre.

Beogradski festival igre ove će godini publici predstaviti 16 trupa iz 11 zemalja, s ukupno 19 koreografskih komada, kao i 25 sola i dueta. Države koje sudjeluju su Francuska, Belgija, Italija, Španjolska, Njemačka, SAD, Izrael, Kanada, Nizozemska, ali i Južna Afrika i Sjeverna Koreja. Glavni program festivala odvijat će se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umjetnika koji kreiraju trendove u oblasti umjetničkog plesa i kazališta, mjesto gdje se otkrivaju nove produkcije i s  jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Aktualnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unaprjeđuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Otkrivajući ples kroz njegove vrhunske domete, festival je na putu do šesnaeste godine, pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 350 koreografskih ostvarenja, dok posljednje edicije prati oko 23.000 gledaoca i preko 120 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta. Ovaj festival suvremenog plesa pruža nemjerljivu podršku svim plesačima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umjetničkih oblika, kako u Srbiji, tako i u regiji.

Dragocjene informacije i kontakt s inozemnim plesnim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim plesačima, dok su uspješne komade na domaćoj sceni u Srbiji ostvarili upravo inozemni koreografi koje je festival predstavio.

Beogradski festival igre se odvija zahvaljujući podršci  Ministarstva kulture SrbijeGrada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja sudionica. Sedam godina za redom, Beogradski festival igre se organizira u suradnji s Delegacijom EU u Srbiji.

Glavni partner Beogradskog festivala igre je Vip mobile, a pokrovitelji  Erste banka i Visa, tvrtke koje nastoje vrhunsku umjetnost učiniti dostupnom.

Uz njih, podršku festivalu dali su brendovi kao Nivea, te tvrtka Nestlé Adriatic s robnom markom NESCAFÉ, Fondacija Hemofarm, NIS, DDOR Novi Sad,JP Posta Srbije, i drugi.

Učitati još
Zatvori