Što nas je sve naučio John Cleese, omiljeni montipajtonovac?

Što nas je sve naučio John Cleese,
omiljeni montipajtonovac?

Last time to see me before I die

Oni koji su ga gledali na bilo kojem komičarskom gostovanju ili barem neki od njegovih TED Talkova znali su da ih u Lisinskom neće dočekati klasičan stand up nastup. Zapravo neće ih dočekati stand up. Dočekat će ih fantastično cinično, sarkastično i neizmjerno smiješno i istinito predavanje o životu. Koje svatko tko ima priliku treba i mora čuti.

Na jedan neposredan i prijateljski način John Cleese komunicira sa svojom publikom i uvodi ju u svoj tijek misli i raspredanja kao da se odvije druženje između dva, jako bliska prijatelja, kojima nisu potrebne dodatne riječi kako bi objasnili svoj tijek misli. Čak i ako upotrijebe neku koja nije dorasla opisu priče, onaj drugi ju posve razumije. Toliko opušteno druženje jako dugo se nije dogodilo u Lisinskom.

Prepuna dvorana u petak i sinoć, u nedjelju, dokaz je da specifičan humor omiljenog nam montipajtonovca (dok ne pogledamo ili čujemo Erica Idlea, Terryja Jonesa ili Michaela Palina) vječan i da smijeha uz njega nikada neće nedostajati. Njegove filozofske opservacije o najbanalnijim stvarima pa sve do one najvažnije i mnogima najteže – smrti, jednostavno su genijalne. Britke rečenice o smislu života i smrti dovest će vas do ruba suza. Jedan lagan pristup čak i najtežim stvarima u životu, no s velikim autoironičnim i sarkastičnim pristupom, nešto je jako osvježavajuće, čak toliko godina i desetljeća kasnije.

Monty Phyton

Iako je većina publike dobrim dijelom bila (ili barem želimo vjerovati) upoznata s nastankom slavne grupe Monty Phyton, bilo je zabavno opet čuti kako su nastali i kako se zbio njihov svjetski uspjeh. Anegdote iz vremena njihovog aktivnog djelovanja antologijske su. Uz kratke video isječke, jako, jako loše kvalitete (no, to i jest baš u njegovom stilu!) dobili smo uvid u Monty Phyton svijet i humor.

Publici je prikazao i (sada već) povijesni govor sa sprovoda kolege Grahama Chapmana gdje je čak i njegova smrt obilježena njihovim, vječnim humorom. Ipak je Graham Chapman bio prvi čovjek koji je na BBC-ju rekao riječ “sranje”. Bilo je logično da će na njegovom sprovodu Cleese biti prvi koji će reći “fuck”. I svi nakon njega su ga primjerom slijedili. Naravno, njegov govor bio je prvi i otvarao je ceremoniju.

Iako se show zove Last time to see me before i die i iako je John Cleese zapravo gospodin u dubokim godinama (njih 79!) nekako se nadamo da ovo ipak nije njegova posljednja turneja i nastup jer takav, njegov humor i pogled na svijet svima treba – čisto da se podsjetimo da sebe i život ne shvaćamo (pre)ozbiljno.

Monty Phyton

Foto: Monty Phyton, John Cleese promo

Učitati još
Zatvori