Slavni plesni par na šibenskoj će pozornici razotkriti vlastitu intimu

Slavni plesni par na šibenskoj će
pozornici razotkriti vlastitu intimu

Laja Field i Martin Durov među najatraktivnijim su imenima 9. Šibenik Dance Festivala. Riječ je o američko-slovačkom bračnom paru, osnivačima LajaMartin Physical Dance Theatrea.

Koreografija Pinot Noir temeljena na njihovoj vezi

Na Tvrđavi Barone izvest će vlastitu koreografiju Pinot Noir utemeljenu na njihovoj vezi.

Pinot Noir bavi se našim upoznavanjem i putom u New York. Za nas je uistinu poseban“, kazala je Laja Field te pojasnila kako su neki događaji u djelu iskarikirani. Time se još upečatljivije komuniciraju ljubavna veza i različitost kultura glavnih likova – Amerikanke i Slovaka.

Predstava pršti emocijama. Moćna energija odnosa izvođača, kažu kritičari plesne umjetnosti, pretočena je u izuzetnu vizualnu atrakciju.

„Martin i ja sanjamo o najvećim pozornicama svijeta. Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije predstavljene kroz povezane teme koje se neprimjetno uvlače u imaginarni svijet. Uživamo u izvrtanju normalnog pogleda na stvarnost i nudimo alternativu – fantaziju koja publici omogućuje snove, iznenađenje i kreaciju vlastite priče“, kazala je Laja Field.

I dok sanjarenje ostavlja za umjetnost, o ispreplitanju poslovne i osobne veze s Durovom govori realno.

                „Komunikacija je ključ svakoga kvalitetnog odnosa. Ona podrazumijeva iskrenost i razumijevanje sugovornika. Shvatili smo da je važno imati vrijeme za sebe – vrijeme kada se možemo odmaknuti jedno od drugoga. Važno je i da jedno drugome dajemo prostor za kreativnost, a jedan od naših sljedećih ciljeva je omogućiti si da ne radimo isključivo kao par“, otkrila je slavna koreografkinja i plesačica.

                Ona i Durov u svojim djelima važan naglasak stavljaju na tjelesnost. Zato su i LajaMartin nazvali Fizičkim plesnim teatrom. Pojašnjavaju kako tjelesnost nadilazi samo kretanje te da njihov rad obuhvaća širok spektar akcije i teatralnosti.

„Veseli nas što ćemo prvi put svoj rad podijeliti s hrvatskom publikom! Sretni smo što imamo mogućnost posjećivati različite dijelove svijeta i mislimo da ples ima sposobnost rušenja jezičnih barijera. Nadamo se da će teatralnost i tjelesnost djela kao cjeline odjeknuti u vašoj publici“, poručila je Laja Field uoči dolaska u Dalmaciju.

Publika Šibenik Dance Festivala uz Pinot Noir moći će pogledati i predstavu Forward to the Past koju također koreografski potpisuju Laja Field i Martin Durov, no koju izvode studenti Instituta za plesne umjetnosti na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner iz Linza.

Učitati još
Zatvori