U Šibenik stiže Kate Jablonski, jedna od najutjecajnijih američkih plesnih pedagoginja

U Šibenik stiže Kate Jablonski, jedna od najutjecajnijih američkih plesnih pedagoginja

Šibenik Dance Festival iz godine u godinu jača na svim razinama. Potvrđuju to i radionice koje vode slavni svjetski plesni pedagozi.

Najjače ime među njima ove je godine ono Kate Jablonski, vlasnice i umjetničke direktorice Beyond Words Dance Company  iz Chicaga. Riječ je o najuspješnijem plesnom centru u tom dijelu Sjedinjenih Američkih Država čiji je rad posljednjih desetak godina snažno odjeknuo i Europom, pa njegova osnivačica edukacije održava i na Starom kontinentu – od Velike Britanije do Italije. Zahvaljujući Šibenik Dance Festivalu prvi put dolazi u Hrvatsku.

Svoju je karijeru započela u New Yorku, a danas je zahvalna na širini koju joj je bavljenje plesom podarilo.

„Velika je razlika plesati u New Yorku i Chicagu. U New Yorku se osjeća snažan utjecaj Broadwaya, tj. plesnog kazališta, a u Chicagu sam više usmjerena na suvremeni ples. Volim oba i oba su prekrasna. Mislim da je doista dar kada iz vlastite strasti možete stvoriti posao! To nije uvijek lako, ali važno je biti što otvoreniji prema raznim mogućnostima i ne ograničavati se“, poručila je Kate Jablonski uoči dolaska u Šibenik.

Njezin koreografski talent prepoznala je i glazbena industrija. Među najuspješnijim suradnjama joj je ona s Laurom Marling, dobitnicom Brit Awarda.

„Stvorila sam djelo koje je bilo posebno pripremljeno za pjesmu s njezina novog albuma. Bila joj je čast gledati gotov komad kada je posjetila Chicago i bila je iznimno zadovoljna rezultatima“, prepričala je slavna koreografkinja.

Njezinoj popularnosti pomogao je YouTube. Spada među koreografe s velikom gledanošću na tom kanalu. Neke njezine koreografije imaju po dva milijuna pregleda.

„Za mene je to nadrealno. Zbog vlastitih videozapisa imala sam nevjerojatne mogućnosti postati popularna. Počelo je dijeljenjem videa s obitelji i prijateljima još u vrijeme kada se YouTube tek pojavio. Nisam imala pojma dokle će sve to ići. Divno je kako nas tehnologija sve može povezati“, iskrena je američka plesna pedagoginja.

Svoju će radionicu koja je spoj jazza i suvremenog plesa, u Šibeniku održati od 22. do 27. srpnja.

„Kada tek počnu, mnogi su polaznici šokirani brzinom nekih mojih koreografija, ali stalnim ponavljanjem i napornim radom na kraju sve sjedne na svoje mjesto. Zato je važno nikada ne odustati. Moje su najomiljenije plesačice uvijek one koje su spremne na težak rad“, otkrila je Kate Jablonski.

Uz nju plesne će radionice ŠDF-a voditi Maciej Kuźmiński i Antonia Dobrić.

Učitati još
Zatvori