Russian Doll je nova Netflixova serija za kojom je poludjela publika i kritika

Russian Doll je nova Netflixova serija za
kojom je poludjela publika i kritika

Russion Doll, jedna od najhvaljenijih serija i od publike i od kritike, Netflixova je crna komedija. Riječ je o zanimljivoj priči koja pojačava ironiju paralelnih radnji, a okosmnica priče vrti se oko ponavljanja istog dana i doživljavaju ponavljajuće smrti protagonistice. To postaje repetitivni događaj koji iz epizode u epizodu pojačava znatiželju kod gledatelja.

Serija se sastoji od 8 epizoda ispunjenih inteligentnim humorom i promišljanjima o postupcima s kojima se gotovo svatko od nas svakodnevno susreće. Kroz uvrnuti humor proispituje se postojanje modernog čovjeka i njegova svrha.

Glavna junakinja nije topao lik koji na prvu prepoznajemo kao junakinju, ali u kovitlacu neuroza, defanzivnosti i inteligencije, ona je vrlo stvarna, obična, ogoljena i ranjiva pa nije teško poistovjetiti se s njezinim proživljavanjima.

Rođendanska zabava kojoj se ne nazire kraj

U noći njezine rođendanske zabave, Nadia je pogođena automobilom i ubijena – razapeta na ulici, vrat joj je puknuo, mrtav poput nokta. Ali onda nije.

Njezina se vremenska crta ponovno postavlja i ona zuri u ukrašeno, kićeno ogledalo kupaonice u potkrovlju svoje prijateljice Maxine (Greta Lee). Nadia je zapela u timeloop, a la Groundhog Day, samo što se ne vraća na kraju dana, resetira se svaki put kad umre – ponekad je to dan, ponekad je samo nekoliko minuta.

I umire na najbizarnije načine, u sekundi, potpuno predvisljivo, ali i potpuno iznenada, dok se većina događaja vrti oko humora i ironije, a u svemu  postoji određeni niz stepenica koje ne može osvojiti – neke koje je teško gledati, pogotovo kako sezona napreduje.

Isprva, Nadia nastoji riješiti zagonetku situacije u kojoj se nalazi, pitajući se je li spoj kokaina koji puši na rođendanskoj proslavi dovodi do halucinacije ponovljenih smrti.

Ali kad jednom upozna Alana (Charlie Barnett), drugu dušu zarobljenu u istom ciklusu, priča uistinu postaje sve zanimljivija i počinje postavljati egzistencijalna pitanja o relativnosti vremena i moralu.

Naslov, ove serije aludira na rusku lutku, babušku, i čini se da se odnosi na ponavljajuće, sužavajuće slojeve ruskih matryoshka ili “gnijezdećih” lutaka; koncept koji izgleda kao paralelno s iskustvom Lyonne Nadia (koja nosi prikladno rusko ime).

U seriji uz Lyonne se pridružuju glumci Jess Davis, Whitney Devlin, George Aloi i Elizabeth Ashley.

Zašto su kritike toliko pozitivne?

Iako su rane recenzije serije bile iznimno pozitivne, nitko nije iskren o tome kako bi gledatelji mogli izgubiti interes,  ako ne dođu do kraja treće epizode. Dok Nadijina stalna smrt i ponovno rođenje ima smisla na metaforičnoj razini, živahan humor Poehler et. Al je povremen i uvijek je na rubu da postane banalan, a tri epizode gledanja Nadie koja je usmrćena automobilima i eksplozijama u kućnim požarima mogu biti barem jedna previše.

Daljnje gledanje serije otkrit će brojne naznake o poruci serije, ali u početku je teško razlikovati uljuljkanost i nešto na što bi zapravo trebali obratiti pozornost. Dođite do četvrte epizode prije nego odlučite hoćete li prestati. Za ukupno dva sata možete to učiniti.

Russian Doll je fantastična mješavina klasičnog Groundhog Daya 1993. i Netflixove druge dimenzije Stranger Things, s elementima užasa koji podsjećaju na The Shining.

Kasnije se nameću pitanja… Zašto zrcala nestaju? Zašto ljudi nestaju? Zašto čajnik uzrokuje da se Nadia sama zapali? Koje su varijable koje Nadia treba razumjeti da bi izašla iz ove beskrajne petlje, i što te varijable govore o tome što znači biti čovjek? Kako ulažemo više u Nadijin lik, njezine smrti postaju apsurdističke i krajnje tragične. Evolucija je vrijedna ulaganja.

Za strpljivog gledatelja, Russian Doll može predstavljati potencijalnu kultnu omiljenu osobu. Ona nudi filozofiju, humor, moćnu glazbu i znanstveno-fantastične preokrete. Primamljivo je također prognozirati ovo kao odskočnu dasku za karijeru ko-kreatora / pisca / glumicr Natashe Lyonne.

Čini se kako je ovo serija u kojoj glavna glumica nije tek teen ikona već ozbiljna glumica uz koju ćemo provesti veljaču opuštajući se od svakodnevice.

 

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori