Pogledali smo The ABC Murders, TV seriju s ‘novim’ Hercule Poirotom

Pogledali smo The ABC Murders, TV seriju s
‘novim’ Hercule Poirotom

John Malkovich kao Hercule Poirot u The ABC Murders

The ABC Murders je mini serija o najslavnijem detektivu na svijetu, onome Agathe Christie – o Hercule Poirotu. No, ovog puta gledamo ga na posve drugačiji način od onoga kako smo navikli. Priznajemo, Hercule Poirot nam je uvijek bio jedan jedini, onaj kojeg je interpretirao David Suchet.

No, sada su se kreatori u potpunosti odmakli od dobro poznatog lika, svima uprženog u memoriji. ‘Novi’ Poirot je sam, usamljen, star i glumi ga John Malkovich. No, nije sve depresivno kako zvuči – postoje naznake humora i taštine, kombinacije onoga što je činilo karakter televizijskog Poirota kakvog smo znali u prošlosti. I naravno, i dalje se radi o najvećem detektivu svih vremena, makar bio u nemilosti zbog toga.

Ovog puta Poirot živi u Engleskoj, gdje i nije dobrodošao. Početak radnje je godina 1933. te britanska unija fašista raste. Vidimo postere i razne znakove, na svakom koraku i nitko ne voli da im išta govori jedan stranac – što Poirot jest. Kreatorica Sarah Phelps kao da je imala na umu i današnje političko, ekonomsko i socijalno stane Europe i kao da nam želi nešto s ovom analogijom poručiti, no to ostaje na gledateljima da interpretiraju. Nekoliko moćnih trenutaka kristaliziraju se kada se diskriminacija odnosi na Poirota, tada nam je najuočljivija i tada ju direktno osjećamo.

Ubojicu, ili mi barem mislimo na prvu da je on ubojica, upoznajemo odmah, a Poirot nam se pomalo otkriva karakterom. Nekima će možda biti teško prihvatiti Poirota u interpretaciji Johna Malkovicha, ipak smo poistovjećivali Davida Sucheta s ovim legendarnim književnim i televizijskim likom, no dajte mu šansu. Malkovich ga je kreirao također na jako zanimljiv način.

Uzorak ubojstava, čim krenu, prepoznatljiv je, i kako su se stvari krenule kotrljati, prošlo nam je kroz glavu da će ubojica proći cijelu abecedu s ubojstvima kako bi dokazao svoju poantu. Ubojica poznaje Poirota i to daje jednu osobnu dimenziju. Inspektor Crome je novi inspektor u Scotland Yardu, isprva prezire Poirota, zamjera mu mnogočega, no njegov pristup zločinu nužana je suprotnost Poirotovom. Njihova interakcija i odnos stvaraju dodatnu zavjesu misterije i sumorne atmosfere koja je već prilično opipljiva.

Ova adaptacija je i stilski savršena – od kostima, arhitekture, seta…. sve je nabijeno napetošću, od zvuka, vizualnog dojma, a miris ustajalosti ili kreme za cipele kojom Poirot isprva skriva sijede i boja bradu, kao da dopire do nas preko ekrana.

Da ne otkrivamo spoilere, prve dvije epizode su majstorski napravljene, vidjet ćemo gdje će nas odvesti, a Poirot, iako drugačiji, nam se jako svidio.

Učitati još
Zatvori