Plesači problematizirali ženska prava i potragu za srećom na Šibenik Dance Festivalu

Plesači problematizirali ženska prava i potragu za srećom na Šibenik Dance Festivalu

Peta večer Šibenik Dance Festivala na pozornicu je izvukla aktualne društvene teme, ali i neka vječna pitanja.

Večernji program na Tvrđavi Barone otvorila je Ivona Grubišić plesnom minijaturom #Red. Djelo je to nadahnuto pokretom Platforme za reproduktivna prava pod nazivom #crveniotpor.

„Žena je daleko više od tradicionalnih uloga koje joj danas nameće dio društva. Žena sadašnjosti, a pogotovo budućnosti ne smije svoj identitet temeljiti isključivo na ulogama supruge i majke. Plesom ne mogu detaljno ulaziti u kompleksnu temu kojom se bavi #crveniotpor, tj. baviti se svim aspektima pobačaja, ali mogu zauzeti stav da se ženska prava ne smiju dokidati“, kazala je perspektivna plesačica iz Zagreba koja je ove godine izabrana za nastup u dijelu festivalskog programa s nazivom Young Emerging Dancers. Njezin performans naslanja se na suvremeni feminizam. Cijelom društvu poručuje kako i najnježnija ženska pojava skriva borbeno i moćno biće.

Transition Dance Company  i studenti Instituta za umetničku igru Beograd na sceni su se bavili vječnim pitanjem – potragom za srećom.

„U Šibeniku smo prvi put izveli predstavu na otvorenom. Bilo nam je to izvanredno iskustvo. Sjajno je da u regiji imamo jedan ovakav festival“, kazao je mladi beogradski plesač Nikola Pavlović.

Njegova kolegica Mila Stijak pojasnila je kako naziv predstave Ide Gidrona dolazi iz arapske riječi „alizarin“. To je crveni kemijski spoj, simbol supstancije koja je najvažnija za živo tkivo  – krv. Ona znači strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život.

„Aliza postavlja pitanje što je sreća i analizira proces njezina dosezanja. U današnjem svijetu ta je potraga vječna. Poruka predstave je da sreću trebamo potražiti u sebi i sami je proizvoditi“, istaknuli su sjajni mladi plesači iz susjedne zemlje.

Zorana Mihelčić, direktorica ŠDF-a, posljednjeg je dana službenog programa festivala bila ispunjena srećom i ponosom. Naime, i ovogodišnji je festival učinio korak više. U Krešimirov grad privukao je mnoga slavna imena plesne scene, zaljubljenike u ples i one koji se u plesnoj umjetnosti žele usavršavati. Šibenčanima je ponudio repertoar kakav ima malo gradova u ovom dijelu Europe.

U petak je kraj katedrale sv. Jakova u programu za koji je ulaz slobodan, nastupio Sportsko plesni centar Virus iz Bihaća. Izveo je predstavu Probudimo svijest koreografkinje Dijane Jajčević.

Naziv te predstave svojevrsni je i moto festivala. Želja organizatora bila je da njegovi posjetitelji osvijeste mnoge aktualne društvene teme jer je to prvi korak da nešto učine.

Posljednjeg dana festivala, u subotu, građani će na šibenskom Trgu Republike Hrvatske još jedanput gledati Virus, nastupit će i Plesni teatar Sjene te polaznici festivalskih radionica.

Učitati još
Zatvori