Pet filmova koje donosi peti mjesec u godini s redateljskim potpisom pet fantastičnih žena

Pet filmova koje donosi peti mjesec u godini s redateljskim potpisom pet fantastičnih žena

The Sun is Also a Star

Polako, ali sigurno, Hollywood se mijenja iz godine u godinu, a novi nalet svježine, kreativnosti i promjena otvorio je mjesto za redateljice. Redateljska palica još uvijek je jedna od uloga u svijetu filma koja je najčešće dodijeljena muškarcima, no novi filmovi koji na velika filmska platna i male ekrane dokazali su da na redateljskoj stolici postoji mjesto za žensku viziju. Iako tek najava uzbudljive budućnosti, mjesec svibanj donosi čak pet odličnih novih filmova u kojima su redateljsku ulogu preuzele upravo žene. Među njima istaknula su se poznata redateljska imena, ali i nekoliko glumica koje su se odlučile okušati u novom izazovu i svoje bogato iskustvo ispred kamere preslikati iza nje.

NOVI FILMOVI KOJE ĆEMO GLEDATI U SVIBNJU

Novi filmovi s redateljskim potpisom pet fantastičnih žena u svibnju će nam donijeti Hollywood u njegovom najboljem izdanju – kroz pet filmova koji u formi pokretnih slika, ali kroz različite pristupe i žanrove donose priče koje slave različitosti i pronalaze sličnosti u njima. Od ljubavnih priča do dokumentarnog filma kojeg ne smijete propustiti, u nastavku donosimo pet odličnih filmskih noviteta koji su tek uvertira za ljeto koje donosi pregršt filmova u kojima žene igraju glavne uloge kako ispred, tako i iza kamere.

Knock Down the House

Knock Down The House

Prvobitno zamišljen kao dokumentarac o nekim novim političkim borcima u Sjedinjenim Američkim Državama, inspirativni dokumentarni film redateljice Rachel Lears tijekom snimanja se, neizbježno, promijenio. Rezultat je neposredan i privlačan pogled unutar sustava u koji mnogi politički početnici žele unijeti svježu viziju, potpomognuti snagom zvijezde novonastale političke moći.

Knock Down The House usredotočen je na četiri nova kandidata – sve žene, sve iz radničke klase, sve u utrci za političku dužnosti iz različitih razloga – iako se u njegovom središtu bez sumnje nalazi neporeciva snaga Alexandrie Ocasio-Cortez, njezine karizme i njezine kampanje. Film 1. svibnja dolazi na Netflix i u odabrana kina.

Wine Country

Wine Country

8. svibnja u kino dvorane i 10. svibnja na Netflix stiže dugometražni redateljski prvijenac Amy PoehlerWine Country, u kojem je okupila svoje suradnike iz SNL dana i neke od najvećih talenta iz svijeta komedije – scenariste Paulu Pell i Liz Cackowski koje se pojavljuju i u filmu te glumice Mayu Rudolph, Tinu Fey, Rachel Dratch i Anu Gasteyer.

Film Wine Country vodi nas na uzbudljivi vikend u Napu Valley koji se otima kontroli – a vino nije jedini razlog. Glumačkoj ekipi talentiranih žena pridružuje se glumac Jason Schwartzman u ulozi njihovog otkačenog vodiča, a već prvi trailer otkrio je da se radi o komediji koja će bez sumnje biti još jedna u nizu Netflixovih hitova.

The Sun is Also a Star

Nakon što je osvojila indie scenu filmovima Nobody Walks i You Won’t Miss Me, redateljica Ry Russo-Young doprijela je do široke publike filmom Before I Fall čiji je scenarij rađen prema istoimenom young adult romanu. Redateljski stil Ry Russo-Young bio je savršeni izbor adaptacije priče o odrastanju, a odlična vijest za ovaj sve popularniji i sve bolji žanr zbog koje će u kino dvorane pohrliti mlada publika, ali i oni koji su tinejdžerske godine ostavili daleko iza sebe je da Russo-Young donosi još jednu adaptaciju young adult romana.

S hollywoodskim mladim glumačkim nadama, Yarom Shahidi i Charlesom Meltonom, u glavnim ulogama, film The Sun is Also a Star donosi priču o dvoje tinejdžera koji se zaljubljuju tijekom neobičnog perioda u njihovim životima.

The Souvenir

Sredinom svibnja u kino dvorane stiže novi film redateljice Joanne Hogg koji je već oduševio publiku i kritiku Sundance Film Festivala. Vjerna svom prepoznatljivom redateljskom stilu, Hogg kroz film The Souvenir donosi više studiju stanja likova, nego razrađenu priču i dramatične zaplete. Smješten početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nazvan po rokoko slici iz 18. stoljeća slikara Jean-Honoréa Fragonarda, The Souvenir je poluautobiografsko djelo koje prelazi granice nježnog autoportreta i postaje disekcija nemirnog razdoblja u životu pojedinca kada i jedan kratki susret ima moć promijeniti sve.

Iako njegovo vrijeme tek dolazi, za ljeto je već najavljeno snimanje nastavka u kojem će se glumici Swinron Byrne pridružiti Robert Pattinson.

Booksmart

Olivia Wilde iza sebe ima bogato glumačko iskustvo i nekoliko zapaženih redateljskih kratkometražnih filmskim uradaka i glazbenih spotova koji obećavaju mnogo za njezin redateljski dugometražni prvijenac koji u kino dvorane stiže krajem svibnja.

Uz Oliviu Wilde u ulozi redateljice, film Booksmart uključuje zvijezde komedije Katie Silberman i Susannah Fogel koje potpisuju scenarij, te glumačke zvijezde filmske indie scene Beanie Feldstein i Kaitlyn Dever u glavnim ulogama najboljih prijateljica koje na kraju srednje škole shvaćaju da su, fokusirane na zadaće i upad na željeni fakultet, propustile iskusiti onu drugu stranu tinejdžerskog života – tulume i kršenje pravila. Ako je suditi prema duhovitoj i živahnoj najavi, ovo će biti jedna od onih feel good komedija o odrastanju u kojoj će uživati baš svi.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori