Motovun priredio veliko iznenađenje za Andrewa Bujalskog

Motovun priredio veliko iznenađenje
za Andrewa Bujalskog

Andrew Bujalski na Motovunu

Za počasnog gosta ovogodišnjeg festivala, američkog redatelja Andrewa Bujalskog, sinoć je u Motovunu priređeno veliko iznenađenje. Naime, Bujalski je bio student velikog prijatelja Motovuna i genijalnog redatelja Dušana Makavejeva na Harvardu u klasi ’77. Na oproštajnom su  druženju studenti razbili skulpturu i svatko od prisutnih dobio je jedan od dijelova iste s idejom da se nekad u budućnosti svi okupe i tako „ožive“ tu skulpturu. Glava skulpture, koju je sa sobom ponio Makavejev, uručena je Bujalskom uz pismo i zahvalu koju je poslala Dušanova supruga Bojana, uz izraze zahvalnosti što je jedno od festivalskih kina dobilo ime Kino MAK.

„Organizatori su mi rekli da ponesem dio skulpture sa sobom, ali nisam imao pojma zašto bih to trebao učiniti. Kako god, donio sam ga sa sobom i kad sam vidio da je Bojana poslala kratko pismo zahvale uz dio skulpture koji je Makavejev ponio sa sobom kući, bio sam zaista dirnut tom gestom. Bilo mi je jako drago da uopće zna tko sam ja, a sama ta manira baš je onako istinski makavejevistička“, izjavio je Bujalski te dodao: „Makavejev je bio istinska kreativna sila koja je stvarala novu vrijednost iz kaosa i anarhije, potpuno suprotno današnjim pomalo rušilačkim trendovima iza kojih u pravilu ostaje  samo praznina.”

Zbog nezapamćenog interesa za hrvatski film na festivalu je došlo do promjene rasporeda projekcija. Svjetska premijera filma „Tusta“ Andreja Korovljeva, inače selektora Motovunskih kratkih, rasprodana je te će svi koji ne budu mogli film vidjeti večeras to moći učiniti u subotu u 23:30 u Kinu Billy. Film Dane Budisavljević „Dnevnik Diane Budisavljević“ prošli je vikend na Pulskom filmskom festivalu osvojio najvažnije nagrade uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film, kao i nagradu publike Zlatna vrata Pule s prosječnom ocjenom od čak 4.90.

Zbog ogromnog interesa za film zbog čega je premješten iz Kina Billy u najveće motovunsko kino, Kino Trg, a svakako vrijedi istaknuti da je redateljica Dana Budisavljević godinama davala značajan doprinos u organizaciji festivala.

Ulaznice se mogu kupiti na https://mfftickets.kupiulaznicu.hr/, a sve informacije o festivalu pronaći na https://motovunfilmfestival.com/.

Učitati još
Zatvori