Kultni filmovi koji će sve htjeti pogledati ovaj tjedan igraju u Kinoteci

Kultni filmovi koji će sve htjeti pogledati
ovaj tjedan igraju u Kinoteci

Kino Kinoteka ovaj tjedan nudi besplatne projekcije kratkometražnih klasika te kultnih filmova Ponoćni ekspres i Karate Kid, dok će ljubitelji dokumentaraca doći na svoje s Dokumentarnim vikendom u kojem gledamo Fahrenheit 11/9 Michaela Moorea i Rodbinu Vitalija Manskog.

Filmski tjedan u Kinoteci započinje u utorak, 6. studenoga, besplatnom projekcijom kratkometražnih klasika redatelja Zvonimira Berkovića, Nikole Babića, Rudolfa Sremca, Bruna Gamulina, Bogdana Žižića i Zvonimira Berkovića. Slobodan ulaz na projekcije nastavlja se u srijedu i četvrtak, 7. i 8. studenoga, kada Kino mreža obilježava svoj 4. rođendan i Dan neovisnih kina. Tim povodom bit će prikazani kultni filmski naslovi: Ponoćni ekspres Alana Parkera i jedan od najlegendarnijih filmova za djecu, Karate Kid. 

Ponoćni ekspres (1978.) napeta je drama koja je svojedobno nagrađena s dva Oskara, a danas ima status kultnog filma. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, dok scenarij potpisuje oskarovac Oliver Stone. Riječ je o filmskoj adaptaciji potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika, Billyja Hayesa, koji je 1970. kao mladi student uhvaćen u pokušaju krijumčarenja hašiša iz Turske zbog čega završava u zloglasnom zatvoru.

Karate Kid (1984.) u režiji Johna G. Avildsena jedan je od najlegendarnijih filmova za djecu koji je podjednako obožavan kod svih uzrasta. Pat Morita glumi učitelja karatea koji odluči pomoći mladom dječaku u nevolji učeći ga borilačkoj vještini.

Vikend je pak rezerviran za vrhunske dokumentarne naslove Fahrenheit 11/9 Michaela Moorea i Rodbina Vitalija Manskog. Novi dokumentarac Michaela Moorea koji donosi provokativan i komičan pogled na Sjedinjene Američke Države pod administracijom Donalda Trumpa gledamo u petak, 9. studenoga. Za film koji je objavio uoči kongresnih izbora Moore kaže da istražuje dva najvažnija pitanja Trumpove ere: Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga.

U svom novom, vrlo osobnom dokumentarcu Vitalij Manski vraća se iz Moskve u rodnu Ukrajinu u osvit Majdanske revolucije. Njegova obitelj postaje predmet precizne i dubinske analize podijeljene Ukrajine, a pokazuje i da je dihotomija na kojoj inzistiraju mediji, ona o istoku protiv zapada, pogrešna i uglavnom promašuje perspektivu Ukrajinaca. Rodbina je na rasporedu u subotu, 10. studenoga.

Ovotjedna matineja rezervirana je za toplu Disneyjevu priču s Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi. Christopher Robin, mladi dječak koji se upustio u brojne avanture u pratnji odlučnih i simpatičnih plišanih životinja (Winnie Pooh), odrastao je i pogubio se na životnom putu. Njegovi voljeni prijatelji iz djetinjstva zakoračit će u ljudski svijet i pomoći Christopheru da probudi zaigranog dječaka u sebi.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz redovnog programa iznosi 15 / 20 kuna, osim za besplatne projekcije filmova 6., 7. i 8. studenoga. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Učitati još
Zatvori