Kinoteka za kraj Zimske priče donosi tri malo drugačija božićna filma

Kinoteka za kraj Zimske priče donosi tri
malo drugačija božićna filma

Ciklus Zimske priče za svoj kraj donosi tri božićna filma u kojima lampice svjetlucaju na +40. Ako biste zimske blagdane radije proveli pod vrelim Suncem, od 2. do 4. siječnja kino Kinoteka vodi vas na drugu polovicu zemaljske kugle. Prva postaja je Hollywood, gdje transrodna seksualna radnica Sin-Dee Rella po izlasku iz zatvora saznaje da ju je njezin momak (i svodnik) varao s drugom ženom. Snimljena na pametnom telefonu te upogonjena nezaboravnim, nadahnutim i energičnim nastupima Kitane Kiki Rodriguez i Mye Taylor, ovaj nezavisni filmski hit Seana Bakera (Projekt Florida, 2017) blagdanska je priča kakvu dosad niste imali priliku gledati, prepuna buke, bijesa, ali i humora, nježnosti i odanosti koje likovi pronalaze na najneobičnijim mjestima. Tangerine (2015) je na rasporedu u četvrtak, 2. siječnja.

Potom putujemo do fiktivnog australskog gradića Bundanyabba u Novom Južnom Walesu, gdje se odvija radnja filma Buđenje u strahu (1971). Ovaj psihološki triler Teda Kotcheffa (Rambo, 1982) govori o učitelju koji tijekom božićnih praznika sklizne niz tobogan emocionalne i moralne degradacije, nakon što putujući kući za božićne praznike izgubi sav novac u igrama na sreću. Film za koji je Martin Scorsese izjavio da ga je “ostavio bez teksta”, a Nick Cave proglasio “najboljim i najstrašnijim filmom ikad snimljenom u Australiji” danas se drži za jedan od ključnih predstavnika novog vala australske kinematografije, a zbog beskompromisnog načina na koji secira granice muškosti, morala i civilizacije uspoređivan je s filmovima kao što su Psi od slame (1971), Paklena naranča (1971) i Oslobađanje (1972). Integralna i restaurirana verzija Buđenja u strahu prikazuje se u petak, 3. siječnja.

Zimske priče u subotu, 4. siječnja, zaključuje film Sretan Božić, gospodine Lawrence (1983), hit iz 80-ih, u kojem su svoje glumačke snage odmjerili dva velika glazbenika: David Bowie i Ryuichi Sakamoto. Temeljena na iskustvima Laurensa van der Posta, ratnog zatvorenika u japanskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata, ova britansko-japanska koprodukcija u režiji Nagise Oshime (Carstvo čula, 1976) intrigantna je psihološka studija o odnosu čuvara i zatvorenika te meditacija o sudaru dviju kultura, u kojoj se granice između fascinacije i netrpeljivosti, sadizma i žudnje neprestano dovode u pitanje. David Bowie svoj je nastup držao za najbolji u vlastitoj karijeri, a Ryuichi Sakamoto za svoju je nezaboravnu skladbu nagrađen nagradom BAFTA za najbolju originalnu glazbu.

Filmovi iz ciklusa Zimske priče prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina svakodnevno u radno vrijeme blagajne.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori