Vodimo vas na novu hit predstavu nastalu prema urnebesnom bestselleru

Vodimo vas na novu hit predstavu nastalu
prema urnebesnom bestselleru

pjimage (3)

Na proplanku u Berlinu 2011. godine budi se Adolf Hitler prespavavši tako od 1945. do danas te malo pomalo postaje medijska zvijezda. Radnja je ovo debitantskog romana njemačkog autora Timura Vermesa Er ist wieder da koji će, nakon brojnih europskih i svjetskih kazališnih adaptacija, uskoro imati i hrvatsku premijeru. Satirično djelo Opet on, u režiji Marka Jurage i dramaturginje Jelene Veljače, od ožujka stiže na repertoar Kazališta Komedija koje svečanu premijeru najavljuje 9. ožujka s početkom u 19.30 sati.

Godine 2012. Timur Vermes izdao je svoj debitantski roman koji je ubrzo nakon izlaska postao hit. Preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija, snimljen je i film pod nazivom Look Who’s Back. Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično kroz Hitlerovo promatranje promatra današnju politiku, današnje medije i suvremenog čovjeka općenito. Paradoks do kojeg nas pisac dovodi da u jednom trenutku, ne stajemo na stranu Hitlera ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20 stoljeća.

Opet on – nova hit predstava Kazališta Komedija

Ova komedija ne tematizira zločine drugog svjetskog rata niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Ova komedija je satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om. Na više se mjesta u “komadu” postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom – izjavio je redatelj Marko Juraga te dodaje: Ovaj roman je jedan od najboljih satiričnih romana posljednjih deset godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice. Njegov sadržaj pruža “punokrvnu komediju” – dodao bih pametnu komediju.

pjimage (4)

Dražen Čuček nositelj je naslovne uloge Adolfa Hitlera, a Jelena Veljača dramaturški je obradila zahtjevan Vermesov tekst. Satirička drama o povratku Hitlera problematizira nekoliko gorućih pitanja suvremenog zapadnog svijeta. U prvom redu, dakako, propituje koliko je Europa kriva za rast jačanja desnice, koliki smo i danas rasisti prema strancima, a u drugom, donosi na pladnju ono što je bizarni fakat modernog društva – pitanje može li doista svatko s dovoljnim brojem klikova na netu danas postati zvijezda i jesmo li dovoljno slijepi da pored zdravih očiju “na vlast”/na televiziju dovedemo (opet) i samog Hitlera – izjavila je Jelena Veljača.

U ostalim ulogama su Ana Magud, Sanja Marin, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Igor Mešin, Fabijan Pavao Medvešek, Filip Juričić, Goran Malus, Mirela Brekalo Popović, Ivan Magud, Adnan Prohić, Vini Jurčić, Dajana Čuljak, Ivan Čuić, Jasna Bilušić, Zlatko Ožbolt i Nera Stipičević. Tekst je adaptirao Marko Juraga, scenograf je Darko Petrović, a kostimografkinja Elvira Ulip; scenski pokret potpisuje Morana Paškiević, a oblikovatelj rasvjete je Igor Šeler.

Ulaznice za predstavu Opet on mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta komedija.hr. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Sretnik ili sretnica mogu osvojiti po dvije ulaznice za pretpremijeru predstave 8. ožujka u 19:30, ako pošaljete svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila OPET ON do 5. ožujka u 16 sati kada objavljujemo sretne dobitnike. 

Čestitamo Mislavu Staniću na osvojenim ulaznicama!

Učitati još
Zatvori