Jeste li znali da kultne crtiće Zagreb filma možete gledati na YouTubeu?

Jeste li znali da kultne crtiće Zagreb
filma možete gledati na YouTubeu?

Surogat, Dušan Vukotić

Zagreb film na YouTube kanalu

Nema osobe koja u Hrvatskoj nije barem čula za Zagreb film. No, nije na odmat ponoviti gradivo vezano uz kratku povijest ove kultne filmske kuće; Zagreb film je filmska ustanova osnovana 1953. godine, koja proizvodi animirane filmove. Tijekom 62 godine, Zagreb film je dobio više od 400 nagrada na festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije – Oscar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.

Upravo zato je odlična vijest da Zagreb film ima svoj YouTube kanal na kojemu možete pogledati ove kultne crtiće! Iako kanal postoji preko godinu dana tek je ovih dana pobudio pozornost javnosti sa svojim animiranim filmovima.

https://www.youtube.com/watch?v=sw7s1uDY_vA

Bogatstvo žanrova i različiti stilovi koji su godinama rasli u Zagreb filmu, bili su razlog da francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar Georges Sadoul stvori naziv “zagrebačka škola crtanog filma”, koji je potom postao zaštitni znak za kvalitetne i inovativne filmove napravljene u Zagrebu.

Osim art filmova, Zagreb film proizvodi igrane i dokumentarne filmove. Poznate su i animirane serije za djecu iz produkcije Zagreb filma, poput Inspektora maske, Profesora Baltazara, Malih letećih medvjedića i Maxi Cata. Većina ovih filmova distribuirana je internacionalno, a najveći uspjeh na svjetskoj razini postigao je poznati lik Profesora Baltazara, i posebno se njima veselimo u budućnosti na YouTube kanalu.

Upoznajte Zagreb film na zagrebfilm.hr i pratite Zagreb Film Official Channel.

https://www.youtube.com/watch?v=qkefl5Gc06I

Foto: Screenshot / Zagreb Film Official Channel.

Učitati još
Zatvori