Isplanirajte vikend na ZagrebDoxu

Isplanirajte vikend na ZagrebDoxu

Vivienne Westwood

Nakon bogatog subotnjeg programa i festivalskog vrhunca uz proglašenje pobjednika, popularni “Dox” se održava i u nedjelju uz program nagrađenih filmova The Best of Fest i Kusturičin dokumentarac El Pepe, jedan uzvišen život.

Subota na ZagrebDoxu

U subotnjem programu očekuju nas tri Q&A sesije. U 15 sati (dvorana 2) nakon projekcije 4 godine u 11 minuta, filma o prvom srpskom alpinistu koji se popeo na Mount Everest, razgovaramo s redateljem Mladenom Kovačevićem. Redateljicu Jelenu Maksimović upoznat ćemo nakon projekcije filma Taurunum Boy (17 sati, dvorana 1) o odrastanju dječaka u Zemunu, koji potpisuje zajedno s Dušanom Grubinom.

Britanska redateljica i bivši model Lorna Tucker u filmu Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja portretira jednu od istinskih modnih ikona našeg vremena, provokativnu, ekološki osviještenu i avangardnu umjetnicu – Vivienne Westwood. Film je na rasporedu u 19 sati (dvorana 2), a nakon projekcije uslijedit će Q&A s redateljicom.

STUDIO54

Posljednje ovogodišnje izdanje platforme ZagrebDoXXL održat će se na temu “Poduzetništvo – korporativno ili tradicionalno?” (20 sati, dvorana 4) nakon projekcije filma Poduzetnik finske dokumentaristice Virpi Suutari iz programa Happy Dox. Na razgovoru kojim se želi istražiti mogućnost i budućnost različitih oblika poduzetništva u Hrvatskoj, sudjelovat će hrvatski poduzetnici Marijan Butković (OPG Kliconoša) i Stevica Kuharski (Uber za pakete – Locodels).

Dodjela nagrada 15. ZagrebDoxa održat će se u subotu (18:30, dvorana 3). Bit će proglašeni dobitnici službenih festivalskih nagrada; Velikog pečata u međunarodnoj i u regionalnoj konkurenciji te Malog pečata (za najbolji film autora do 35 godina). Dodijelit će se i posebne nagrade: Nagrada Movies That Matter, Nagrada Teen Dox žirija i Nagrada FIPRESCI, a osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, dodijelit će Nagradu Mojoj generaciji te Počasne pečate ZagrebDoxa.

Gilberto

Subotnji program donosi još nekoliko recentnih dokumentaraca iz cijelog svijeta: u 13 sati (dvorana 5) gledamo film Oliviera Meyroua Celebration, o posljednjoj modnoj reviji jednog od najvećih pariških dizajnera Yvesa Saint Laurenta, a s novim glazbenim žanrom i društvenim fenomenom zajedničkog pjevanja mantre upoznaje nas Georgi Wyss u filmu Mantra, zvuk u tišini u 16 sati (dvorana 4). Dokumentarni film Susret s Gorbačovom poznatog redatelja Wernera Herzoga gledamo u 20 sati (dvorana 3), a film proslavljenog redatelja Petera Jacksona Nisu imali kada odrasti u kojem daje nevjerojatan prikaz vojnika i događaja iz Prvog svjetskog rata, koristeći restaurirane materijale i koloriranu arhivsku građu uglavnom do sada neviđenih snimki, prikazat će se u 21 sat (dvorana 1) na 3D projekciji.

Filmski program završava projekcijama u 22 sata. Bodljikava žica – novi film poznatog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera o stanju Europe danas i apsurdu njezinih granica prikazuje se u dvorani 3, a film redateljice Amy Goldstein Kate Nash, podcijenjena djevojka – intimni portret nekadašnje pop-senzacije koja se odrekla novca i slave kako bi otvoreno progovorila o diskriminaciji u glazbenoj industriji prikazuje se u dvorani 4.

Kate Nash

Nakon tjedna vrhunskih dokumentaraca slijedi dobra zabava. Rođendanski party 15. ZagrebDoxa održat će se u Vinyl baru (Bogovićeva 3) s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan, a za glazbeno putovanje zadužen je Vinylov rezident DJ Denna M s DJ setom Gospoda i pustolovi.

Nedjelja na ZagrebDoxu

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 3. ožujka u programu The Best of Fest, od 12 do 22 sata gledamo sve nagrađene filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Cijena ulaznice za svih šest projekcija u jednoj dvorani iznosi 65 kuna, a za pojedinačnu projekciju 20 kuna. Raspored projekcija bit će objavljen u subotu nakon dodjele nagrada.

SYSTEM ERROR

Uz pobjedničke naslove, nedjelja je na ZagrebDoxu rezervirana i za dodatne projekcije najtraženijih filmova koji omogućuje posjetiteljima da uživaju u dodatnim projekcijama odabranih dokumentarnih filmova iz različitih programa.

U 12 sati prikazuje se film njemačkog redatelja Floriana Opitza Greška sustava; u 14 sati na repertoaru je film iz Glazbenog globusa Gdje si, João Gilberto francuskog dokumentarista Georgesa Gachota; u 16 sati film Papa Franjo, čovjek od riječi poznatog redatelja Wima Wendersa; ovogodišnjeg Oscara u kategoriji za najbolji dokumentarni film – Free Solo gledamo u 18 sati, a dodatna projekcija filma Studio 54 Matta Tyrnauera održat će se u 23 sata. Svi navedeni filmovi prikazuju se u dvorani 1, a cijena ulaznice za dodatnu projekciju iznosi 28 kuna.

Dokumentarni film Emira Kusturice El Pepe, jedan uzvišen život premijerno će se u hrvatskoj prikazati u nedjelju u 20 sati (dvorana 1). Kusturica u filmu istražuje što posljednjeg urugvajskog predsjednika, političkog aktivista, nekadašnjeg gerilskog boraca i pripadnika latinoameričke ljevice Joséa “Pepea” Mujicu, čini jedinstvenim.

the border fence

El Pepe

Free Solo

Učitati još
Zatvori