Genijalne europske serije koje možete odmah gledati

Genijalne europske serije koje
možete odmah gledati

Dark

Američka produkcija TV serija je velika i nezaustavljiva, no jako dobro ju slijedi, a u nekim žanrovima i prestiže ona europska. Od prošle godine na našim malim ekranima vrte se redovito uz američke i danske, njemačke, francuske, španjolske serije (a da nisu sapunice!), a i par domaćih ne propuštamo. Koje nam okupiraju (ili će okupirati!) naše, a i vaše, večeri ove jeseni i zime – donosimo u nastavku.

Europske serije koje ćete pobožno gledati

Netflix nas je krajem prošle godine razveselio s njemačkom serijom Dark. Serija donosi deset epizoda, radnju koja se odvija u njemačkom gradiću Windenu u tri vremenske linije i čiji događaji povezuju četiri obitelji. Iako je najavljivana kao njemački Stranger Things, sada nakon što smo ju cijelu progutali odjednom, moramo priznati da zaslužuje epitete sama za sebe (ili bi komotno mogli Stranger Things zvati američki Dark). Druga sezona planirana je za 2019. a do tada se možete podsjetiti s bingeanjem prve sezone – nećete požaliti.

Dark 1

Dark

Osim trilera, horora i drame, na Netflixu možete pogledati jednu od najboljih britanskih komedija posljednjih godine – Detectorists. Radi se o britanskom sitcomu koja se prvi put emitirala 2. listopada 2014. godine i do danas nasmijava mnoge – iznova i iznova. Napisao ju je Mackenzie Crook, koji uz izvrsnog Toby Jonesa tumači glavnu ulogu u seriji.

Radnja je smještena u izmišljeni gradić Danebury u sjevernom Essexu te donosi priču, a i zaplet, oko dvojice ekscentričnih članova Danebury Metal Detecting Club (DMDC), Andyja i Lancea, koji provode svoje dane tragajući (na svim mogućim dijelovima grada i okolice) za blagom pod zemljom. Ova komedija apsurda sjajno je napisana i dijalozi su naprosto genijalni. 2015. godine osvojila je i nagradu BAFTA za najbolju situacijsku komediju.

detectorists 4

Detectorists

detectorists 2

Detectorists

britanski smisao za humor i španjolske drame međusobno se savršeno nadopunjuju. Tako nam nakon serije Detectorists odmah pada na pamet španjolska serija La Verdad, tj Istina. Od jučer, 9. studenog ju možete gledati putem streaming servisa Pickbox. Prva sezona prati Paulu García, unuku jednog od najvažnijih bankara u Španjolskoj, koja je nestala prije devet godina. Sada već 17-godišnjakinja, iznenada se pojavi nakon bijega iz užasnog seksualnog ropstva. Dok se njezina obitelj pokušava priviknuti na njezin povratak, novinar Lalo Ruiz uporno tvrdi da Paula nije ona kojom se predstavlja. Njezin povratak pokazat će se većom zagonetkom od njezina nestanka.

Nakon dvije uspješne poljske HBO Europe produkcije –  Čopor (Wataha) i Pakt (The Pact), stiže nova serija Zaslijepljen svjetlima, koja kroz osam epizoda prikazuje sedam dana u životu dilera kokaina čiji savršeno posloženi život počinje zapadati u kaos dok je on prisiljen donositi najvažnije odluke svog života. Serija je rađena prema istoimenom romanu Jakuba Żulczykja, sve je epizode režirao Krzysztof Skonieczny (poznat po svom ostvarenju Hardkor Disko), dok su scenarij napisali zajedno. Sve epizode serije Zaslijepljen svjetlima dostupne su putem online video streaming usluge HBO GO, a na HBO kanalu možete pogledati novu epizodu svake subote u 22 sata.

Zaslijepljen svjetlima

Od 4. studenog možete gledati odličnu seriju Hackerville, koja govori o 14-godišnjem gejmeru i njemačko-rumunjskoj analitičarki kiberzločina poslanoj da pronađe hakera u svom rodnom gradu Temišvaru. Kada netko hakira njemačku banku, istražiteljica kiberkriminala Lisa Metz (Anna Schumacher) poslana je u Temišvar, grad u Rumunjskoj, odakle je navodno hakiranje krenulo. Lisa je Njemica iz izvorne njemačke zajednice u Rumunjskoj, iako je živjela u Njemačkoj većinu života. Na ovom će se putovanju morati suočiti s mračnom prošlošću svoje obitelji, kao i s kulturnim sukobima koje osjeća na svakom koraku. Drugi, važniji izazov za Lisu jest da nekako nađe zajednički jezik sa svojim ležernim partnerom, temišvarskim policajcem Adamom Sandorom (Andi Vasluianu). On ima vrlo drukčiji način razmišljanja koji njoj prilično ide na živce i osjećaji su, na žalost – uzajamni. No negativni osjećaji katkad mogu prerasti u privlačnost, a posebno kad se dvoje policajaca upuste u hajku i zbliže se zahvaljujući potrebi da spase neočekivanu metu: pametnog, ali ranjivog 14-godišnjeg gejmera Cipija (gledat ćete odličnog glumca Voicu Dumitras u njegovoj prvoj ulozi).

Hackerville

Sve epizode treće i finalne sezone popularne, višestruko nagrađivane mađarske serije Lagodan život dostupne su na HBO GO-u, a na HBO 3 kanalu nove epizode možete gledati nedjeljom u 21 sati. Serija prati obitelj Miklósi, koja u ovoj sezoni konačno živi lagodnim životom o kojem su oduvijek sanjali. Međutim, iza mirne fasade njihove sreće kupljene krvlju i izdajom, još plamte strasti. Mogu li se obitelj i moć, karijera i integritet ikad izmiriti?

Talijanska serija Genijalna prijateljica (My Brilliant Friend), dolazi na HBO 19. studenog i vrhunsko je ostvarenje snimljeno prema bestseler romanu spisateljice Elene Ferrante. Roman je proglašen suvremenim remek-djelom i donosi bogatu, intenzivnu i srčanu priču o dvije prijateljice – Elena i Lila. Priča je smještena tj. počinje u 1950.-ima na području predgrađa Napulja. Reakcije na prva prikazivanja prve epizode su odlične i vjerujemo da nas od 19. studenog na malim ekranima čeka serija koju nikako nećemo htjeti propustiti.

My Brilliant FriendMeđu iščekivanim HBO Europe premijerama je i prva HBO serija iz naše regije Uspjeh, u režiji oskarovca Danisa Tanovića. Scenarij šestodijelne serije Uspjeh potpisuje Marjan Alčevski, a u seriji jednu od glavnih uloga ima Zagrepčanka Tara Thaller. Izvršni producenti serije su Steve Matthews i Jonathan Young, a producenti Ana Balentović, Nebojša Taraba i Miodrag Sila. Premijera nove serije bit će 26. prosinca 2018.

Učitati još
Zatvori