Filmovi s Filmskog festivala u Veneciji koje ćemo sigurno gledati

Filmovi s Filmskog festivala u Veneciji
koje ćemo sigurno gledati

A Star Is Born

Jučer je počelo još jedno izdanje Filmskog festivala u Veneciji, koje je već oduševilo odličnim modnim kombinacijama na crvenom tepihu i izvan njega. 75. Mostra otvorena je novim filmom Damiena Chazellea o prvom slijetanju na Mjesec, a premijere filmova u i van konkurencije nastavit će se nizati sve do 9. rujna kada će Zlatni lav biti dodjeljen najboljem ostvarenju (uz popratne nagrade u drugim kategorijama).

Bodovi za Oscara već se itekako skupljaju, nakon Sundancea i Cannesa gdje su se isprofilirali određeni naslovi, već ulazimo u posljednji dio godine i približavamo se onim najprestižnijim nagradama. Prije nego što se potvrde prva predviđanja treba još ubrojiti Veneciju i Toronto koji će trajati od 6. do 16. rujna.

Izdvojili smo nekoliko filmova kojima se svakako veselimo.

First Man (Damien Chazelle)

Trailer za najnoviji film Ryana Goslinga upravo je objavljen i definitivno nije tip uloge na koji smo navikli. Radi se o biografskom pogledu u život Neila Armstronga i sve događaje koji su vodili do odlaska prvog čovjeka na Mjesec. Film baziran na knjizi First Man: The Life of Neil A. Armstrong Jamesa R. Hansena režira Damien Chazelle koji je s Goslingom radio na Oscarima ovjenčanom La La Landu. Osim toga, Steven Spielberg je izvršni producent filma, a Claire Foy se pridružila glumačkom postavu kao Janet Armstrong.

The Favourite (Yorgos Lanthimos)

U filmu The Favorite, režisera Yorgosa Lanthimosa (koji intrigira filmski svijet ostvarenjima kao što su The Lobster, The Killing of the Sacred Deer) gledat ćemo Oliviju Colman u ulozi kraljice Ane, Rachel Weisz kao Lady Sarah, njenu blisku prijateljicu i savjetnicu te Emmu Stone u ulozi Abigail koja će svojim dolaskom poremetiti ravnotežu njihovih života. Ova povijesna drama prije svega će privući zanimljivim odnosima, ali i raskošnom scenografijom kakva i priliči engleskom dvoru ranog 18. stoljeća.

A Star is Born (Bradley Cooper)

A Star is Born novi je filmski hit, pravo autorsko djelo Bradley Coopera – on ga je, naime napisao, režirao te glumi i pjeva (!) u filmu. Uz njega jednako moćnu glavnu ulogu ima i Lady Gaga. Film je napravljen prema klasičnoj i legendarnoj priči iz 1937. godine, autora Williama A. Wellmana, no s novom i originalnom glazbom. Film donosi priču o glazbenoj zvijezdi na zalasku karijere i mladoj pjevačici i glazbenici u usponu i njihovom kompliciranom, no hipnotičkom odnosu i kemiji.

Suspiria (Luca Guadagnino)

Novi film režisera Call Me By Your Name, Luce Guadagnina, donosi samo poznata imena u zastrašujućoj i začudnoj priči. Suspiria je remake istoimenog horora iz 1977. godine u kojem mlada balerina Susie Bannion (Dakota Johnson) dolazi u Njemačku kako bi se priključila plesnom ansamblu, ne znajući što se krije iza fasade svjetski poznate trupe. U priči joj se pridružuju Tilda Swinton, Mia Goth, Chloë Grace Moretz, a film će svoju premijeru doživjeti na Filmskom festivalu u Veneciji krajem kolovoza.

Roma (Alfonso Cuarón)

Oscarovac Alfonso Cuaron na Filmski festival u Veneciji, nakon SF spektakla Gravitacija, dolazi s obiteljskom dramom koja kroz godinu dana prati život jedne meksičke obitelji srednjeg staleža, 1970-ih godina. Ovo je samo jedan od šest Netflixovih filmova koji je svoje mjesto našao na festivalu, a što će mu definitivno osigurati doseg u cijelom svijetu.

The Ballad of Buster Scruggs (braća Coen)

Braća Coen vraćaju se u Veneciju sa svojim najnovijim ostvarenjem. The Ballad of Buster Scruggs antologijski je vestern koji će donijeti šest različitih priča, koje se sve vrte oko Bustera Scruggsa. Glumačka postava je impresivna – Brendan Gleeson, Liam Neeson, James Franco, Zoe Kazan, Tim Blake Nelson…

The Mountain (Rick Alverson)

Radnja filma The Mountain zbiva se 1950-ih godina u SAD-u kada se mladi Andy (Tye Sheridan) nakon smrti majke pridružuje dr. Wallaceu Fiennesu (Jeff Goldbloom) koji kao putujući liječnik obilazi ludnice i obavlja lobotomije na pacijentima. Njegov lik baziran je na svjedočanstvima o dr. Walteru Freemanu, “ocu lobotomije” koji je proceduru predstavio širokim masama. Putem se Andy počinje identificirati s pacijentima i vezati se uz njih.

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori