Sljedeće 3 večeri na Motovunu gledamo filmove sa snažnim ženskim likovima

Sljedeće 3 večeri na Motovunu gledamo
filmove sa snažnim ženskim likovima

Podržite djevojke

Pred nama su tri večeri koje će zasigurno obilježiti odlični filmovi na Motovun Film Festivalu. No, ova tri morate pogledati; Podržite djevojke jest novi uradak kralja mumblecorea, Andreja Bujalskog, Dnevnik Diane Budisavljević je film koji je obilježio Pulu, a i film o kojemu se trenutno najviše priča, a da je domaće produkcije te za kraj donosimo prijedlog tzv. kanadske verzije Dnevnika Bridget Jones – film Djevojka moga brata!

Podržite djevojke

Kralj mumblecorea Andrej Bujalski vraća se s novom atrakcijom – komedijom koja o eksploataciji žena govori na rubu političke korektnosti. Lisa je šefica u baru čija je politika zapošljavanje oskudno odjevenih konobarica. Svoj posao uzima ozbiljno te štiti djevojke od neprimjerenog i sirovog ponašanja gostiju. Unatoč Lisinoj predanosti poslu, njezin nekompetentni, rasistički nastrojen šef stalno traži razlog da je otpusti. Kao dobru priliku vidi Lisinu odluku da djevojke angažira u praonici automobila kako bi prikupile novac za kolegicu koja je autom udarila bivšeg dečka. A da stvar bude gora, tu je i provalnik zaglavljen u ventilacijskom otvoru… Podržite djevojke pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu te suosjećajna oda američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga neiščekivano nose zvijezde serije Orange is the New Black i franšize Mrak film.

Dnevnik Diane Budisavljević

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece! Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

Djevojka moga brata

Djevojka moga brata debitantski je film kanadske glumice Monie Chokri (Izmišljene ljubavi, X. Dolan). Film je otvorio program Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu žirija Coup de couer. U fokusu ove urnebesne dramedije 35-godišnja je Sophia, mlada žena s diplomom političke filozofije, ali manjkom stvarnih životnih znanja. Nakon što se ne uspije zaposliti na fakultetu, Sophia je prisiljena je “privremeno” se doseliti svojem starijem bratu Karimu. Njihova će neraskidiva veza biti stavljena na kušnju kad se, prvi put u životu, Karim zaljubi do ušiju. I to baš u njenu ginekologinju!

Učitati još
Zatvori