Ekskluzivne premijere filmova o Peteru Lindberghu, Renzu Pianu, Marcelu Duchampu, Kevynu Aucoinu i Etgaru Keretu

Ekskluzivne premijere filmova o Peteru Lindberghu, Renzu Pianu, Marcelu Duchampu, Kevynu Aucoinu i Etgaru Keretu

DA2 – ZAGREB DESIGN, ART & ARCHITECTURE FILM FESTIVAL

Secret Arts Cinema predstavlja prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi DA2 – ZAGREB DESIGN, ART & ARCHITECTURE FILM FESTIVAL, koje će se održati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) od 8. do 12. listopada. Tijekom pet dana DA2 će nizom filmskih projekcija uz druženja i diskusije s profesionalcima i stručnjacima dati presjek najboljih recentnih filmova koji tematiziraju umjetnost, dizajn, arhitekturu i zanate, te gledateljima otkriti priče koje stoje u pozadini nekih od najznačajnih svjetskih djela i autora.

Filmski program natjecateljskog je karaktera – najbolji film bira publika, a uključuje osam naslova koji će biti prikazani premijerno u Hrvatskoj. PETER LINDBERGH OKO (Peter Lindbergh – The Eye, 2016.) jedini je film koji se prikazuje izvan konkurencije i to u čast nedavno preminulom fotografu čiji su crno-bijeli radovi uvelike definirali suvremenu vizualnu kulturu. Redatelj Gero von Boehm prati Lindbergha na hektičnim foto-setovima diljem svijeta, u njegovom pariškom domu i u rodnom Duisburgu te daje dosad neviđen uvid u njegovu osobnost, rad i razmišljanja. U svijet mode gledatelje vodi i VEĆI OD ŽIVOTA: PRIČA O KEVYNU AUCOINU (Larger than Life: The Kevin Aucoin Story, 2018.) redateljice Tiffany Bartok, biografija legendarnog makeup artista koji je potpisao neke od najznačajnijih modnih naslovnica 80-ih i 90-ih godina i čije se zamisli o konturiranju lica i danas smatraju svetim gralom beauty industrije.

Proslavljeni španjolski redatelj Carlos Saura i jedan od najvećih živućih arhitekata, Renzo Piano, našli su se licem u lice u dokumentarcu RENZO PIANO: ARHITEKT SVJETLOSTI (Renzo Piano: the Architect of Light, 2018.). Autor građevina kao što su Centar Pompidou u Parizu, New York Times Building na Manhattanu i The Shard u Londonu, u filmu otkriva elemente svog kreativnog procesa i razmišljanja koja stoje u pozadini njegovih djela. PETER RICE: SNOVI INŽINJERA (Engineer Imagines, 2019) u režiji Marcusa Robinsona posvećen je životu, radu i idejama Petera Ricea, najznačajnijeg inžinjera 20. stoljeća bez čijih inovativnih ideja, rješenja i suradnje s najpoznatijim arhitektima, danas ne bismo imali mnoge svjetski poznate građevine poput čuvene Sydneyske opere, Centra Pompidou i zgrade Lloyd’s u Londonu.

Dva dokumentarca gledatelje vode na uzbudljivu filmsku šetnju poljem suvremene umjetnosti. Nathaniel Kahn, autor dokumentarca CIJENA SVEGA (The Price of Everything, 2018) kroz razgovore s povjesničarima umjetnosti, kuratorima, kolekcionarima, trgovcima i umjetnicima poput Jeffa Koonsa, Gerharda Richtera, Njideke Akunyili Crosby i Larrya Poonsa traži odgovor na pitanje – zašto neka umjetnička djela padaju u zaborav, a druga se procjenjuju u desecima i stotinama milijuna dolara. Drugi je MARCEL DUCHAMP: UMJETNOST MOGUĆEG (Marcel Duchamp: the Art of Possible, 2019.) Matthewa Taylora koji istražuje život, filozofiju i utjecaj jednog od najznačajnijih modernista 20. stoljeća čije su ideje zauvijek promijenile naše razumijevanje estetike, umjetnosti i kulture.

Mašta i stvarnost duboko su isprepletene u kratkim pričama, ali i u osobnosti izraelskog pisca Etgara Kereta. U dokumentarcu ETGAR KERET – TEMELJENO NA ISTINITOJ PRIČI (Etgar Keret – Based on a True Story, 2017.) nizozemski redatelj Stephane Kaas prati Kereta od New Yorka do Tel Aviva te uz animirane isječke, uprizorenja i razgovor s njegovim prijateljima gradi portret autora koji živi kako bi pričao priče. Filmske umjetnosti dotiče se ŽIVOT U SVJETLOSTI – ROBBY MÜLLER (Living the Light – Robby Müller, 2018.), dokumentarni esej redateljice Claire Pijman o direktoru fotografije koji je zaslužan za bezvremenske kadrove iz filmova Wendersa, Jarmuscha, von Triera, Friedkina i drugih.

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, a njegovo otvaranje 8. listopada ostvaruje se u suradnji s prestižnim Milano Design Film Festivalom uz svjetsku premijeru filma SLOMLJENA PRIRODA (Broken Nature, 2019.) Alessandre Gallette. Film čiji naziv je glavna tema ovogodišnje izložbe prikazane u milanskom muzeju dizajna i umjetnosti – Triennale di Milano, a u kojem se naglasak stavlja na invaziju spona koje povezuju nas ljude s našim prirodnim okruženjem kao i na mogućnost da se sasvim odvojimo od prirode.

DA2 dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija u organizaciji udruge Pari Pikule, posvećenog filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija.

Učitati još
Zatvori