Došla je nova sezona Black Mirrora i morali smo ju odmah pogledati

Došla je nova sezona Black Mirrora i
morali smo ju odmah pogledati

Black Mirror – 5. sezona

Nova sezona serije Black Mirror je vrlo kratka, radi se o samo tri epizode. Zapravo, mogli biste pogledati cijelu sezonu Black Mirrora brže nego što ste gledali Avengers: End Game u kinima, uključujući i reklame. Nova sezona sada je dostupna na Netflixu, a za gledanje sve tri epizode potrebno je samo 198 minuta. Međutim, binganje je vrijedno vašeg vremena, i odgovorno to ističemo jer smo ju pogledali jutros. Odgađanje posla i hvatanje s njime u koštac kako bi se stigli rokovi radnog dana u potpunosti se isplatilo!

Black Mirror je uzbudljiva i napeta serija, kao i uvijek, premda ima mnogo drugačiji pristup svojim tehnološkim utjecajima nego prošlih godina. No, ne radi se o odstupanju od stila i narativa, već se prije se prije radi o evoluciji samog projekta.

Tri epizode ove sezone su Striking Vipers, Smithereens i Rachel, Jack i Ashley Too. Striking Vipers priča priču o dva stara prijatelja (Anthonyju Mackieju i Yahyaju Abdul-Mateenu II.) koji se ponovno povezuju i vežu preko nove VR video igre, samo da bi otkrili opasne osjećaje i ovisnosti skrivene ispod površine. Smithereens slijedi očajnog vozača u vožnji (Andrew Scott) koji uzrokuje krizu kad otme community manager zaposlenika (Damson Idris). Naposljetku, Rachel, Jack i Ashley Too prate pop senzaciju pod nazivom Ashley O (Miley Cyrus) i jednog od njezinih najvećih obožavatelja (Angourie Rice) dok se bore protiv svojih vrlo različitih, ali jezivo paralelnih života.

Na površini, to zvuči poput svake epizode Black Mirrora, ali cjelokupni ton i priča svake epizode odlaze i razvijaju se u drugačijim smjerovima. Došlo je do pomaka ove sezone od zastrašujućih znanstveno-fantastičnih elemenata u svijet koji je više fokusiran na međuljudske odnose. Do ovog trenutka, većina epizoda Black Mirrora oslanjala su se na vrlo jedinstvenu i umirujuću premisu, slojevitu sa zanimljivim likovima i zanimljivim pričama. Petogodišnja sezona je upravo suprotna od toga – što nam se jako, jako sviđa.

Likovi i odnosi ovdje zauzimaju središnje mjesto, a SF ideje postaju sekundarne. Razmislite o tome na sljedeći način: Black Mirror je evoluirao dok se istovremeno pojednostavio. Umjesto da istražuju koliko je opasno naše oslanjanje na tehnologiju, ove tri epizode pokazuju kako je tehnologija promijenila naš svijet, i na bolje i na gore.

Oslanjanje na društvene medije, kulturu utjecaja, virtualnu stvarnost – sve ove teme prisutne su u petoj sezoni Black Mirror, ali su sve sekundarne u odnosu na to kako ih likovi koriste i reagiraju na njih. Ovo usporava radnju prilično, za očekivat su pomalo dosadni dijelovi radnje, no ovdje taj pristup posve funkcionira. Iako se činilo kao dobro promišljeni teaser, Miley Cyrus je iznenađenje ove sezone i svakako bi trebala biti više ispred kamere, ne samo u videospotovima.

Sigurno će postojati gledaoci kojima se peta sezona ne sviđa. Sporija je, više metodološka i posve neočekivana. No, radi se o iznenađenju koje samo Black Mirror može izvesti i koje na kraju krajeva, odlično funkcionira. Pnavljamo još jednom (a ako treba i opet ćemo!): Charlie Brooker je televizijski genij.

Učitati još
Zatvori