TV serije s kojima ćete instantno biti odvedeni u uzbudljivo razdoblje ‘Roaring 1920’s’

TV serije s kojima ćete instantno biti odvedeni u uzbudljivo razdoblje ‘Roaring 1920’s’

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Dvadesete godine dvadesetog stoljeća svjetske i američke povijesti. Upravo u tim godinama došlo je do velikih društvenih i ekonomskih promjena unatoč tome što se obično ovaj period povijesti smatrao relativno mirnim. Znanost i tehnika toliko su uznapredovali da su drastično počeli mijenjati stil života te diktirati moral i društveno prihvatljivo ponašanje. Najvažnije novosti dvadesetih godina dvadesetog stoljeća svakako su automobil, radio i kino. Automobil je ubrzao način života i ubrzo više nije bio isključivo stvar luksuza, nego puka potreba običnog čovjeka. putem radija slušale su se emisije omiljenih voditelja, a glazba se širila po domovima i privatnim tulumima. Druženja, zabave i društveni život općenito postajao je sve bogatiji i prisniji. Sve to utjecalo je na drugačije poimanje sloboda, prava i morala, posebno žena. Zbog svega se ove godine (a pridružujemo im i 1930-e) nazivaju ludima ili roaring twenties The Roaring Twenties.

Tu naelektriziranu, pomalo ludu atmosferu ovog uzbudljivog povijesnog perioda odlično prikazuju tri TV serije – Peaky BlindersBoardwalk Empire (kod nas prevedena Carstvo poroka) te Miss Fisher’s Murder Mysteries. Sve tri su kriminalističke drame i iako smještene u isto razdoblje donose tri različite priče koje će zadovoljiti i najzahtjevnije i najkritičnije gledatelje.

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

BBC-jeva serija Peaky Blinders startala je 2013., a do kraja svog emitiranja dosegla je jako veliku popularnost. Iako vam vjerojatno samo ime serije ne govori puno, Peaky Blinders banda je iz Birminghama koja je postojala krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a ušivala je žilete u svoje kape koje je koristila kao oružje. Radnja serije odvija se u siromašnom predgrađu Birmingham prepunom kriminala u periodu nakon završetka Prvog svjetskog rata i prati obitelj Shelby, čiji su članovi pripadnici bande Peaky Blinders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačakama. Bandu vodi mladi i ambiciozni Tommy Shelby, hladnokrvni kriminalac koji je spreman učiniti sve kako bi proširio svoje carstvo. Na oduševljenje nekih žena glavnu ulogu ima poznati glumac Cillian Murphy (Thomas Shelby), koji je dobro poznat po filmovima Inception, The Dark Knight, The Edge of Love, Girl with a Pearl Earring i glumac Tom Hardy poznat po filmovima Legend, Revenant, Mad Max: Fury Road te serije Taboo. Uz njih se u seriji pojavljuju još i Adrien Brody i Sam Neill. Osim radnje koja će vas odmah u prvim epizodama prikovati uz ekran, tu je i odlična glazba, scenografija, kostimografija i naravno radnja u kojoj se osim napetih scena tučnjava i uličnih obračuna isprepleće ljubav.

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Peaky Blinders

Boardwalk Empire, Carstvo poroka

Serija Carstvo poroka, djelo scenarista Terenca Wintersa, dobitnika nagrade Emmy za Obitelj Soprano te oskarovca i redatelja Martina Scorsesea, odvija se u Atlantic Cityju na početku prohibicije kada je prodaja alkohola bila zabranjena diljem SAD-a. Nadomak plaža u južnom New Jerseyju nalazi se Atlantic City, spektakularno odmaralište poznato kao “svjetsko igralište”, i mjesto gdje nema pravila. Masivni hoteli krase njegovo poznato šetalište – Boardwalk – kao i noćni klubovi, arkade i ostali sadržaji za zabavu u pokušaju da zasjene rivala Broadway. Vladar Atlantic Cityja gradski je rizničar – Enoch Nucky Thompson (glumi ga odličan Steve Buscemi), znanac u političkim krugovima, ali i igrač u sjeni koji se savršeno snalazi u ulozi političara, kao i gangstera. Među likovima treće sezone novi su Gaston Means (Stephen Root), pokvareni posrednik između Nuckyja i ministra pravosuđa Harryja Daughertyja (Christopher McDonald) te Billie Kent (Meg Chambers), Nuckyjeva nova ljubavnica. Serija je 2011. osvojila osam nagrada Emmy, uključujući nagradu za najbolju režiju u dramskoj seriji koja je pripala Martinu Scorseseu, uz nominacije za Buscemija za najbolju glavnu mušku ulogu i Kelly Macdonald koja je bila nominirana za najbolju sporednu žensku ulogu. U seriji ćete gledati još odlične nastupe Michaela Shannona, Michaela Stuhlbarga te Patricije Arquette, samo da nabrojimo neke…

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Miss Fisher’s Murder Mysteries, Istrage gospođice Fisher

Istrage gospođice Fisher serija je čija je radnja smještena u ulice i jazz klubove Melbournea s kraja 1920-ih godina, a gdje se detektivka Phryne Fisher bori protiv nepravde pištoljem s drškom od sedefa i britkim umom. Dok za sobom ostavlja niz obožavatelja, naša posve moderna junakinja uživa u svakom trenutku svog sretnog života. Nakon što je prvi svjetski rat izbrisao veći dio obitelji, siromašni Fisheri našli su se na prostranom imanju na engleskom ladanju, a roditelji su postali lord i ledi. Phryne, koja nije bila stvorena za privatne škole i poslijepodnevni čaj, a još se i nije pomirila sa sestrinim nestankom, pobjegla je i kao vozačica Hitne pomoći pridružila se ženskoj brigadi francuske vojske. Iako 1928. živi u raskoši, Phryne nikad neće zaboraviti svoje podrijetlo.

Serija donosi trinaest nastavaka kroz tri sezone temeljenih na osamnaest knjiga u nastavcima australske spisateljice Kerry Greenwood. Serija je snimljena u brojnim melburnskim povijesnim kućama, u netaknutim ulicama iz tog doba, u restauriranom vlaku s parnom lokomotivom te u gradskim zgradama s prijelaza stoljeća kao što su Gradska vijećnica i zgrada Ministarstva financija. Neki su kostimi originali iz 1920-ih, dio privatne kolekcije kostimografkinje Marion Boyce.  Sve tri serije možete pratiti na Netflixu.

Miss Fisher's Murder Mysteries

Miss Fisher’s Murder Mysteries

Miss Fisher's Murder Mysteries

Miss Fisher’s Murder Mysteries

Miss Fisher's Murder Mysteries

Miss Fisher’s Murder Mysteries

Miss Fisher's Murder Mysteries

Miss Fisher’s Murder Mysteries

Foto: Peaky Blinders, Boardwalk Empire i Miss Fisher’s Murder Mysteries

Učitati još
Zatvori