Tri super glazbena dokumentarca

Tri super glazbena dokumentarca

amy1

Kišni vikend kakav će biti, na žalost, cijeli idući, ipak možete iskoristiti za opuštanje i punjenje baterija. Predlažemo odličan način punjenja baterija filmskim mini maratonom zanimljivim dokumentarnim filmovima o glazbenim divama. Amy Winehouse, Nina Simone i Janis Joplin imena su duboko utisnuta u značaj popularne kulture i glazbenog znanja.

Ove tri velike glazbenice svaka su, na svoj osebujan način, obilježile određeno glazbeno vrijeme i žanr. Njihovim odlaskom ostale su velike praznine u zapadnoj kulturi, no ovi filmovi donose i neke nove i detaljnije informacije i objašnjenja koja će svakome objasniti kako i zašto su stvarale tu magičnu glazbu te i pod kojim okolnostima su nas naprasno napustile.

UNSPECIFIED - OCTOBER 18, 1964: American pianist and jazz singer Nina Simone performs October 18, 1964 in an unidentifed location. Simone, whose deep, raspy voice made her a unique jazz figure and later helped chronicle the civil rights movement, died in her sleep on April 21, 2003 of natural causes after a long illness. She was 70. (Photo by Getty Images)

Prvi prijedlog je film ‘Amy’ koji je iznimno vjerodostojno ispričao priču o glazbenom usponu, borbi s porocima, kompliciranim i tragičnim privatnim i poslovnim odnosima te na kraju i naprasnom odlasku jedne od najvećih glazbenih zvijezda početka dvadeset i prvog stoljeća – Amy Winehouse.

Nakon ovog odličnog dokumentarca, slijedi onaj o njezinoj prethodnici, legendarnoj Janis Joplin. Kroz priču o možda najkarizmatičnijoj ženi rock’n’rolla dvadesetog stoljeća vodi nas glazbenik Cat Power, i to od kroz pisma koja je Janis pisala svojoj obitelji , prijateljima i suradnicima. Ovaj intimistički pristup možda najvjernije prikazuje kako je ona zapravo živjela i stvarala. Dokumentarni film donosi gomile informacija i intervjua s ljudima koji su joj bili najbliži i najprisutniji u njezinom životu. Takav pristup u kombinaciji s mnogo arhivskih snimaka donosi jednu novu sliku o glazbenici koju su svi znali, ali ih je jako malo poznavalo.

Za kraj predlažemo film o najvećoj, znanoj pod nadimkom ‘High Priestess of Soul’ – Nini Simone. Nina, često svrstavana među jazz glazbenice, zapravo je sama svoj glazbeni izričaj voljela nazivati ‘crnačka klasična glazba’. Snimila je preko 40 albuma, održala je nebrojeno mnogo, stotine nastupa, a njezina glazba i strast s kojom ju je stvarala ostvarili su snažan i dugotrajan učinak na afroameričku kulturu, što potvrđuju mnogi suvremeni glazbenici koji ju spominju kao uzor – Alicia Keys, Jeff Buckley, Lauryn Hill, Mary J. Blige i mnogi drugi. Glazba joj je iznimno mnogo puta korištena u filmovima te je možda, barem od glazbenica koje su vladale sredinom dvadesetog stoljeća, i najviše puta remiksirana.

Foto: Getty Images

Učitati još
Zatvori