Danas je 35 godina Smogovaca

Danas je 35 godina Smogovaca

‘Smogovci’ je kultna hrvatska humoristična dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu Peščenice, četvrti u gradu Zagrebu. Prvi put se emitirala na TV postaji RTV Zagreb 1982. godine, baš na današnji dan. Veliko finale serije bilo je 1997. godine. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca.

‘Smogovci’ je priča o mladim članovima hrvatske obitelji Vragec koji žive u Naselku, neuređenom naselju u zagrebačkoj četvrti Peščenici, naselje je zapravo locirano između Zvonimirove ulice, Harambašićeve ulice i tzv. Nove Branimirove. Za šestero braće život nije bio lak. Odrasli su bez očeve prisutnosti, a majka Melita je morala nekako prehraniti svoju obitelj, te je prihvatila posao u dalekoj Njemačkoj, a djeca su ostala sama gdje su se stariji brinuli o mlađima.

Redom, Dragec Vragec, najstariji brat, glava obitelji, Pero Vragec, drugi brat po starosti, nogometaš, Mazalo Vragec, treći brat po starosti, slikar u nastajanju, zaljubljenik u umjetnost, Cobra Vragec, četvrti brat po starosti, ljubitelj kemije, fizike i biologije, sanja da će jednog dana postati Nobelovac, Štefek Vragec, peti brat po starosti, učenik koji nikad ništa ne uči, a uvijek sve zna, Buco Vragec, proždrljivac, ujedno i najmlađi brat Vragec, poznat po višku kilograma i ljubavi prema kobasicama i pekmezu.

Avanture obitelji Vragec i njezinih prijatelja i ljubavi u pet je knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, koji je i autor scenarija za seriju. Na ideju da se napravi serija prema Hitrecovoj knjizi došao je 1981. godine tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona. Epizode od prve do 31 snimljene su između 1981. i 1991. godine, dok je zadnjih sedam, napravljenih također prema Hitrecovoj knjizi ‘Smogovci u Domovinskom ratu’ snimano do sredine 90-ih.

Serija je nebrojeno puta reprizirana, a na još jedno emitiranje, vjerujemo da nitko ne bi imao protiv – naprotiv!

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori