Čak 6 izložbi na Crtani Romani Šou

Čak 6 izložbi na Crtani Romani Šou

100_Bullets_Book_One

Crtani Romani Šou na svojem 20., jubilarnom, izdanju posjetiteljima donosi čak šest velikih izložbi postavljenih za cijelog trajanja trodnevnog festivala. Prva je retrospektivna izložba originalnih radova jednog od najcjenjenijih južnoameričkih crtača Eduarda Rissa, s posebnim naglaskom na strip ‘100 bullets’. Intervju s cijenjenim autorom možete pročitati na linku, a u živo ga možete i poslušati kao jednog od gostiju ovogodišnjeg Crtani Romani Šoua, a strip vam čak može potpisati u petak od 17 sati u klubu HDLU-a.

Izložba ‘Torpedo 1936’ predstavit će originalne table, ilustracije i skice autora opakog njujorškog gangstera iz 1930-ih Torpeda, kultnoga Jordija Berneta, pod kustoskom palicom Stefana Bartolomeija. Crtački stil Jordija Berneta poput njega je samoga – direktan, ekspresivan i jednostavan. Jordi Bernet je živući klasik koji je već sada neizostavan dio povijesti umjetnosti i jedan od velikana devete umjetnosti. Ovom izložbom nastojat ćemo upoznati širu hrvatsku i regionalnu javnost s jednim od najcijenjenijih živućih strip autora, istinskim “klasikom”, i usaditi publici osjećaj za tradiciju, za ono što je nekad bilo i za ono što predstavlja temelj jedne relativno nove umjetničke grane.

zgcc2017 romero

Tu je i izložba ‘Modesty Blaise’, kultne, misteriozne junakinje s crtežima Jima Holdawayja i Enriquea Badíe Romera. Kultni istoimeni strip tvoraca Petera O’Donnella i Jima Holdawayja o radikalno samosvjesnoj mladoj ženi sofisticirane, egzotične ljepote, te iznimne inteligencije, snalažljivosti, mnogih talenata, ali i mračne, kriminalne prošlosti, dao je popularnoj kulturi bezvremenski lik s kojim su se identificirale generacije čitačica i čitača.

zgcc2017 romero

Možda nikad kao danas nije bila aktualnija priča o napuštenoj, bezimenoj djevojčici izbjeglici koja nakon rata bježi iz kampa u Kalyrosu u Grčkoj, te luta Mediteranom, Bliskim Istokom i Sjevernom Afrikom učeći preživjeti na teži način, sklapajući mozaik svog života od krhotina prošlosti koje se ne sjeća, i izrastajući u samodostatnu, slobodnu djevojku koja će uzeti ime Modesty i mnogima postati uzor i inspiracija. Neustrašiva, brza na jeziku i udarcu nogom, Modesty se protiv kriminala bori zajedno s najboljim prijateljem i osobom od povjerenja Williejem Garvinom. Okružje i protivnici mijenjali su se zajedno s dekadama u kojima je strip izlazio.

Postav izložbe sadržavat će originalne pasice Jima Holdawaya i E. B. Romera, fotografije, revije, stripove i ilustracije jednog od najeksponiranijih i najdominatnijih ženskih likova svih vremena.

30_godina_Dylana_Doga.jpg 1

Velika sveobuhvatna izložba ‘30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj’ obilježit će 30 godina suočavanja nas ljubitelja dobrog i oštroumnog horora s tisuću lica užasa i najdubljih strahova. Iako je bilo prekida u izdavanju ovog stripa tijekom godina, od osamdesetih pa sve do danas, izašao je zaista impozantan broj horror priča od kojih se mnoge i dan-danas prepričavaju, a serijal je ponovno izlazio u više paralelnih edicija, što samo svjedoči o njegovoj popularnosti.

Dylan Dog nije samo ostavio traga u stripovskom miljeu, nego postao i neizostavan dio pop-kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima. Detektiv je to noćnih mora koji uz pomoć svog petog i pol čula, otkačenog pomoćnika Groucha i očinske figure inspektora Blocha rješava nadnaravne slučajeve. Uz pozamašne doze ironije i humora, Dylanov svijet uključuje morbidnost i erotiku, dvije krajnosti kojima čitatelji već generacijama ne mogu odoljeti.

Vizualni svijet ovog stripovskog junaka u Zagrebu će predstaviti renomirani talijanski strip autori, koji su i vrsni članovi crtačkog staffa stripa – Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Piccatto, Giammarco Nizzoli i Marco Soldi. Izložba, postavljena u Galeriji Prsten Doma HDLU-a od 12. do 14. svibnja 2017., sadržavat će i radove drugih crtača Dylana Doga, a osim nje bit će tu i tematskih predavanja, tribina, potpisivanja i crtanja za publiku, i jedno iznenađenje.

18216787_10155429255719614_8563911869986386543_o

Izložba ‘Made in CRO’ prikazat će recentne radove domaćih autora poput Dalibora Talajića, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Ive Svorcine (koji je nedavno nominiran za stripovskog Oscara, nagradu Eisner, za koloriranje) koji crtaju za Marvela, DC Comics, Image i druge te izložba ‘Hrvatski stip za djecu’ crtača Darka Kreča. Iako u Hrvatskoj postoji velika i bogata tradicija dječjeg stripa ona je i dalje ponešto zanemarena u usporedbi s ostalim formama devete umjetnosti.

Budući da je jedna od osnovnih misija Udruge Crtani romani šou promoviranje stripa među mlađom populacijom sa svrhom promicanja kulture strip umjetnosti, cilj je ovom izložbom podsjetiti javnost na ovu iznimno važnu umjetničku i edukativnu formu i odati mu više nego zasluženu počast. Na žalost, većina izdavača, kritičara pa i kroničara devete umjetnosti zanemaruje dječji strip, ponajviše zbog toga što je malo zastupljen u medijima i što je najčešće posve nekomercijalnog karaktera. Bez obzira što je namijenjen najmlađoj publici, dječji strip (i strip za mlade) vrlo često svojim likovnim izražajem, humorom i porukama nadilazi dječju dob i ne zaslužuje ostati na marginama scene devete umjetnosti.Hrvatski_strip_za_djecu_Darko_Krec

Autor kojeg CRŠ ove godine predstavlja je Darko Kreč. Ovaj vrsni, cijenjeni animator i autor crtanog filma, veliki je poznavatelj stripa, pedantni kolekcionar i plodan autor stripova. Kao autor stripova Darko Kreč radi na serijalima Boduljko i Žbunika te Kvark i Karlek. Ljubitelj je Carla Barksa, Franquina, općenito francusko-belgijske škole stripa, stripova Bone i Usagi, ali i Waltera Neugebauera. Ovaj autor svojim toplim pristupom dragom nam mediju održava u nama onu iskrenu dječju ljubav prema stripu zbog koje smo nekad davno počeli čitati, neki i crtati i pisati stripove i zbog koje to možda činimo i danas.

Stripovi Darka Kreča prate najnovije trendove dječjeg stripa i komuniciraju s djecom na način koji je suvremen i aktualan i imaju svoju vjernu publiku. Njegovi radovi objavljivani su u časopisima za djecu i mlade, a u svojoj je dugoj i bogatoj karijeri surađivao s najboljim hrvatskim autorima za djecu (Sanja Pilić, Sanja Polak). Izložba je prvenstveno namijenjena osnovnoškolcima, ali zbog kvalitete i visoke razine umjetničkog izraza, ovi će eksponati bez poteškoća istodobno komunicirati i s djecom vrtićke dobi, ali i odraslim posjetiteljima.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori