Počinje međunarodni festival stripa

Počinje međunarodni festival stripa

Sutra se otvara 18. izdanje međunarodnog festivala Crtani romani šou u Hrvatskom domu likovnih umjetnika, u Zagrebu, a ugostit će, kao i svake godine, neka od najzvučnijih imena iz svijeta stripa. Svi ljubitelji stripa i ove će godine imati priliku uživati u bogatom programu festivala od petka, 15. svibnja do nedjelje, 17. svibnja.

crš post 1

Crtani romani šou i ove će godine ugostiti zvučna imena iz svijeta stripa. Kao posebnog gosta treba izdvojiti veličanstvenog Alfonsa Fonta, kultno ime devete umjetnosti, iznimnog crtača koji je utjecao na brojne generacije mlađih kolega, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

crš thor post 5

Cijelo vrijeme trajanja festivala u Galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, koji svoja vrata otvara u petak, 15.05. u 13:00 h. Na sajmu će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i na taj način omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj, a bit će moguće nabaviti i inozemna izdanja. Svečano otvorenje festivala i čak četiri izložbe predviđeno je isti dan u 20:00 h u Galeriji Prsten. Okosnicu otvorenja čini izložba Dylan Dog – Ljepota tmine“, posvećena omiljenom detektivu noćnih mora, uz kojeg su odrasle generacije, kojeg će u svojim originalnim interpretacijama predstaviti talijanski strip autori Daniele Bigliardo, Lola Airaghi i Fabio Celoni.

crš post 4

Uz planirane izložbe organizirana je i jedna, za ove prostore neuobičajena, izložba figurica po motivima filma i stripa, u sklopu koje će posjetitelji imati priliku vidjeti prekrasne skulpture i figurice poznatih likova iz pop kulture, poput Terminatora, Batmana, Wolverinea, Indiane Jonesa i niza drugih u svoj njihovoj trodimenzionalnoj raskoši.

Ove je godine pripremljena prava poslastica upravo za naše najmlađe posjetitelje: već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, „Mladi lav“, koji je ove godine održan na temu „Dvorac“. Osim toga, pripremljena je i Erste školu crtanja stripa koja će se održavati dva dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. Kostimirani strip junaci moći će se i ove godine natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20 h.

crš post 2

Na dan otvorenja, u 19 h u Ćirilometdoskoj, predviđena je promocija knjige “Fratri bosanski u stripu’’ autora fra Tomislava Brkovića i Marka Dješke, strip crtača. Knjiga je doživjela veliki uspjeh kod publike i pobrala simpatije kritičara, upravo zbog stapanja sakralnog i duhovitog u opisu zgoda fratra u izdanju stripa.

crš post 3

Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a besplatan je. Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na Facebook stranici ili na web-stranici crsfestival.com.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori