Tko je zapravo Modesty Blaise?

Tko je zapravo Modesty Blaise?

modesty blaise vertical

Modesty Blaise je 80-ih godina među poklonicima stripa bila jedna od najpopularnijih junakinja. Tada je vladala i darkerska scena u koju se svojom pojavom instantno uklopila –  uvijek obučena u crno, crne kose, očiju iscrtanih tušem i vječno ozbiljna. Utjelovila je pojam slobodne, samostalne, drske, hrabre i ženstvene žene kojoj nije potreban muškarac.

Na ovogodišnjem izdanju Crtani Romani Šoua izložba ‘Modesty Blaise’ prikazuje tu kultnu, misterioznu junakinju s crtežima Jima Holdawayja i Enriquea Badíe Romera. A legendarni istoimeni strip tvoraca Petera O’Donnella i Jima Holdawayja osvijestio je mnoge čitatelje i čitateljice o radikalno samosvjesnoj mladoj ženi sofisticirane, egzotične ljepote, te iznimne inteligencije, snalažljivosti, mnogih talenata, no i mračne, kriminalne prošlosti te joj je dao jedan bezvremenski lik popularne kulture  kojim su se identificirale generacije čitačica i čitača. Neustrašiva, brza na jeziku i udarcu nogom, Modesty se protiv kriminala bori zajedno s najboljim prijateljem i osobom od povjerenja Williejem Garvinom. Okružje i protivnici mijenjali su se zajedno s dekadama u kojima je strip izlazio.

1840fa715e794293a2dbe8fc194c57a5

Strip je počeo izlaziti 1963. godine i odmah je postigao veliku popularnost. 1963. Ova stripovska junakinja doživjela je i nekoliko filmskih utjelovljenja – 1966., 1982. i 2003. godine, a od 1965. godine na ovamo jedanaest romana i dvije zbirke kratkih priča su napisani o njoj. Scenarij za sve filmove pisao je također sam autor stripa – Peter O’Donnell.

db0ed81152aa51643feda919d2b671fd

Postav izložbe sadržava originalne pasice Jima Holdawaya i E. B. Romera, fotografije, revije, stripove i ilustracije jednog od najeksponiranijih i najdominatnijih ženskih likova svih vremena.

Izložbu, no i ostalih odličnih pet izložaba, uz sav popratni sadržaj festivala možete pogledati danas do 21 sat, a sutra od 10 do 17 sati. Sretnik ili sretnica koji se do sutra ujutro do 9 sati jave na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Modesty Blaise i navedu svoje ima i prezime, osvojit će festivalsku majicu upravo s likom ove legendarne strip junakinje.

Čestitamo Robertti Glavaš!

zgcc2017 romero

Foto: Screenshot

 

Učitati još
Zatvori