Velika izložba ’20 godina CRŠ-a’

Velika izložba ’20
godina CRŠ-a’

18238547_10155446200609614_6256006793659312821_o

U srijedu 26. travanj otvorena je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu izložba “20 godina CRŠ-a”, kojom se najavljuje ovogodišnje, jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con. Priredila ju je Udruga Crtani romani šou i moći će se razgledati u sve do 14. svibnja 2017. , a za vidjeti velik dio postava dovoljno je i samo proći subotnjom “špicom” i zaviriti u velike Medijatekine izloge na uglu Preradovićeve i Tesline.

Slaven Gorički, direktor festivala, otvorio je izložbu zajedno sa savjetnikom francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Vincentom Dalmaisom, pred mnoštvom domaćih strip autora i zaljubljenika u devetu umjetnost. Dalmais je ujedno veliki fan stripa, a posebice belgijskog umjetnika Hermanna Huppena, tvorca Martina Misterije, koji je bio prošlogodišnji gost festivala i čiji se radovi također mogu vidjeti na izložbi.

Print

Postav, naime, prikazuje dio jedinstvene zbirke namjenskih radova nekih od najznačajnijih svjetskih i domaćih strip autora prikupljane tijekom dvadeset godina. Tu su časopisi, katalozi, plakati i serigrafije s potpisima velikana stripa, dosadašnjih gostiju festivala, kao što su Roberto Diso, Hermann Huppen, Paolo Serpieri, Giancarlo Alessandrini, Mauro Laurenti, Galieno Ferri, Brian Bolland, Francis Valles, Francois Boucq, John McCrea, Milo Manara, Stan Sakai, Enrique Badia Romero, i drugi.

Osim crtežem, neki su autori predstavljeni i likom na arhivskim fotografijama. Na njima se da prepoznati protagoniste domaće strip scene i neke od osnivača CRŠ-a – poput Dalibora Talajića, Gorana Sudžuke, Gorana Parlova, Esada Ribića i drugih – u mladim, golobradim danima. Danas su to autori svjetskoga glasa pa redovito rade na najprominentnijim stripovima najvećih svjetskih izdavačkih kuća poput Bonellija, Marvela, Vertiga, DC Comics ili Imagea.

18216787_10155429255719614_8563911869986386543_o

Izložba služi kao lijepi podsjetnik na prethodna izdanja festivala, a ovogodišnje izdanje održat će se od 12. do 14. svibnja u Domu HDLU-a, uz dodatak u imenu: Zagreb Comic Con. Bogat slavljenički program sastojat će se od tradicionalnog sajma stripova, šest izložbi, među kojima je i “30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj”, razgovora s domaćim i stranim crtačima i scenaristima, crtanja za publiku, predavanja i tribina, strip-kviza, igraonice za djecu, šminkeraja, cosplaya i još puno toga. Od stranih gostiju, u Zagrebu se očekuju renomirani strip autori Alfonso Font, Jordi Bernet, Eduardo Risso, članovi crtačkog staffa Dylana Doga Giovanni Freghieri, Luigi Picatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi, i mnogi drugi čija će imena biti obznanjena u narednim tjednima.

Učitati još
Zatvori