Danas počinje Filmski festival u Cannesu

Danas počinje Filmski festival u Cannesu

Od danas, 17. svibnja, u 19 sati uvečer pa sve do 28. svibnja sve oči svjetske filmske industrije i umjetnosti bit će uprte na 70. izdanje Filmskog festivala u Cannesu. Ove godine Festival možete pratiti i putem YouTube live stream videa.

Program koji ovogodišnji festival donosi, kao i svake godine, iznimno je bogat, a filmovi koji će se sigurno istaknuti su ‘Based on a True Story’ Romana Polanskog u kojemu će glavnu ulogu imati Emmanuelle Seigner koja glumi spisateljicu upletenu u čudan odnos s obožavateljem. Ovaj erotski triler zasigurno će ostaviti upečatljiv dojam na gledatelje i kritičare.

Film režisera Michaela Hanekea ‘Happy End’ je jedan od favorita za nagradu Palme d’Or, a čak još nema svoj službeni plakat! Glavna glumica je Isabelle Huppert, a radnja donosi priču o izbjeglicama, ispričanu kroz oči buržujske obitelji.

Happy-end-750x420

Happy End

John Cameron Mitchell na festival dolazi s ‘How to Talk to Girls at Parties’. Film je baziran na kratkoj priči o dva tinejdžera u potrazi za ljubavi čija je radnja smještena u London, 1970.

Režiserka Claire Denis na festival dolazi s filmom ‘Let the Sunshine In’ – o ljubavi između likova koje glume Juliette Binoche, Gerard Depardieu i Alex Descas. Ovaj menage a trois svakako će zainteresirati sve ljubitelje pomalo quirky filmova.

Ove godine Festival slavi svoj 70. rođendan i obilježit će ga s posve novim događajima i nekoliko promjena u programu. Svečani party otvorenja održat će se na Plage du Majestic (Majestic beach) kao i na Agori, a glazbeni program potpisuje Fantasy Live Experience Orchestra i DJ Daddy Ryton. Nakon partyja održat će se tri večere u čast američkom producentu Jeffreyju Katzenbergu, okupljanju 150 režisera najboljih festivalskih filmova te je treća večera posvećena i okuplja čak 250 novinara i kritičara u Cannesu.

let-the-sunshine-in-750x452

Novost ove godine jest povećani broj projekcija, a Festival TV koja je kreirana 2002. ove godine dobiva pojačanje s Radio Festival programom. Održat će se i izložba fotografija i videa kroz oči Pierrea Lescurea, Gillesa Jacoba i Thierryja Frémauxa. Počasni gosti koji će na Festivalu održati predavanja i masterclassove jest Clint Eastwood, Jane Campion, David Lynch te Alejandro G. Inarritu. Robin Wright i Kristen Stewart ove će se godine publici festivala predstaviti kao režiserke filmova.

Program ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’) ove se godine po 49. put održava od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, snimljen u produkciji zagrebačkog Kinematografa, priča je o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Hrvatski audiovizualni centar desetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazan Moj život bez zraka, dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs.

Detaljan raspored Festivala možete saznati na festival-cannes.com,

Učitati još
Zatvori