Najcrnja crna boja sada je dostupna svima

Najcrnja crna boja sada je dostupna svima

gwbenard

@gwbenard

Već neko vrijeme traje tzv. borba ili natjecanje za stvaranje najcrnje crne boje. Vantablack je do sada imala čast zauzimati taj tron, no s ekskluzivnim pravom korištenja te boje britanski umjetnik Anish Kapoor na neki je način potaknuo likovnu scenu (a i proizvođače boja) na daljnje kreiranje i postizanje još crnje crne. Nije dugo trebalo da se javi, isto tako likovni umjetnik, Britanac Stuart Semple.

Stuart Semple uzvratio je kreiranjem cijele kolekcije boje koje Anish Kapoor ne smije kupiti i koristiti u svojim radovima. Da, dobro ste pročitalo – samo on ih ne smije kupiti. U toj kolekciji boja nalaze se najružičastija ružičasta, najzelenija zelena i dugoiščekivana Black 2.0. Cijena boja čak i nije astronomska – 150ml košta cca $15. Njegova Black 2.0 je najviše pigmentirana, plošna, matirana, crna akrilna boja na svijetu. A kada ju netko poželi kupiti, po ovoj čak prihvatljivoj cijeni mora deklarirati da “nisu Anish Kapoor, niti na koji način nisu povezani s Anish Kapoorom, ne kupuju boju za Anish Kapoora ili za bilo koga povezanog s Anish Kapoorom. I u dobroj namjeri i znanju i uvjerenju ova boja neće doći niti blizu ruku Anish Kapoora”. Toliko daleko je Stuart Semple išao.

sofiarembalsky

@sofiarembalsky

Semple kaže da je svjestan da ova crna vjerovano nije najcrnja boja na svijetu (najcrnja se tek treba kreirati!), no dat će svakome tko ju koristi taj efekt crne rupe te ju dostavlja diljem svijeta kako bi ju svi umjetnici mogli koristiti. Po tome je ta crna ipak najcrnja, jer za razliku od Vantablack boje, koristit će ju svi umjetnici koji požele, ili bilo tko drugi. Čak je na Instagramu osvanuo, i instantno se ulovio, hashtag #SharetheBlack prema kojemu možete vidjeti kako ta crna izgleda i koji efekt postiže u kojoj svrsi. Boju možete kupiti putem culturehustle.com.

gwbenard 2

@gwbenard

17311138_10154494678331818_8760211868631110254_o

download

Foto: Instagram, Facebook

Učitati još
Zatvori