Bizarno komična izložba u Umagu

Bizarno komična izložba u Umagu

„Bizarij“ je svojevrsna „zbirka“ maštovitih i bizarnih priča, instalacija i skulptura iz nekoliko ciklusa radova Saše Jantoleka. Kroz sve njih Jantolek nam, u vidu specifičnih scenskih slika koje kompozicijski teku poput nekog oprostorenog strip-događanja, doznačuje cijelu seriju uzbudljivih, neobičnih slikopriča svog osebujnog, fantazmagoričnog ‘Bizarija’.

Saša Jantolek, instalacija ZDENKOpost2

“Priče, likovno uobličene kao scenske slike, kompozicijski teku poput strip-događanja ispričanog unutar niza ulančanih trodimenzionalnih „kadrova“. Svaka scenska slika puna je predmeta i detalja, ali i odnosa i ozračja koji prizivaju nadrealno i „bošovski“ fantastično, mistično i magično, pa nas uvlače u neku drugu, pomaknutu stvarnost. Likovi koji u toj stvarnosti prebivaju – iskrivljene, nezgrapne i na prvi pogled odbojne spodobe izbuljenih očiju i razjapljenih usta, emaniraju međutim neku neočekivanu ljupkost, čak i poetičnost. Pokazujući tako da bizarnost i grotesknost mogu u jednoj lucidnoj umjetničkoj igri djelovati privlačno, ali i humorno.

Saša Jantolek, instalacija LAGANI SMIJEŠAK.post3jpg

Zato gledatelji, zaintrigirani Jantolekovim pričama i senzibilizirani vizualno-taktilnim podražajima „Bizarija“, stupaju s ovim radovima odmah u interaktivan odnos. Prepuštajući se igri, uspostavljaju s njima direktnu i najčešće emotivno obojenu komunikaciju. Postajući na taj način i sami dio ove uzbudljive, razigrane scene i jednoga čarobnoga imaginarija.” (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Saša Jantolek, instalacija LEŽANJE U SVOJOJ LIJENOSTIpost1

Izložba “Bizarij” otvorena je 20. veljače u MMC POU “Ante Babić” u Umagu i može se pogledati do 20. ožujka 2015. godine.

Učitati još
Zatvori