Otvorenje hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu

Otvorenje hrvatskog paviljona na
Venecijanskom bijenalu

U okviru 57. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti, u Veneciji je 12. svibnja u nazočnosti ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek svečano otvoren hrvatski paviljon i predstavljena izložba „Horizont očekivanja“. U Artiglierijama venecijanskog Arsenala mnogobrojni uzvanici imali su priliku razgledati radove Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi, Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti, Events Meant to Be Forgotten) posebno osmišljene za ovu izložbu.

Otvarajući izložbu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost kontinuiteta sudjelovanja Republike Hrvatske na tom najdugovječnijem i međunarodno najvidljivijem mjestu globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara te dodala kako Ministarstvo kulture ovom projektu posvećuje posebnu pažnju. Ministrica Nina Obuljen Koržinek također je izrazila i veliko zadovoljstvo uvrštavanjem radova Mladena Stilinovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na središnju izložbu Bijenala.

_MG_7568

O projektu koji je zamišljen kao dvostruka samostalna izložba kustosica izložbe Branka Benčić u katalogu piše: „Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste.” što je izjavila  i u svom govoru na otvorenju.

Za vrijeme trajanja izložbe – prema kustoskoj koncepciji umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel – organiziran je ciklus susreta s umjetnicima „Tavola aperta“, u kojima će se kroz neformalne razgovore nastojati potaknuti dijalog između publike i umjetnika. Susret Tine Gverović i Marka Tadića s publikom predviđen je 20. rujna u Centralnom paviljonu u Giardinima.

_MG_7343

Artist Practice Project također je dio kustoske koncepcije Christine Macel, a prikazat će video radove umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima. Više o paviljonu i izložbi možete saznati na croatianpavilion-venicebiennale.hr te prateći Facebook stranicu.

_MG_7399

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, kustosica izložbe Branka Benčić, umjetnici Tina Gverović i Marko Tadić, Nevena Tudor Perković, Voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose – Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Foto: Damir Žižić

Učitati još
Zatvori