Bajke za djecu kojima ne mogu odoljeti ni odrasli

Bajke za djecu kojima ne mogu
odoljeti ni odrasli

‘East of the Sun and West of the Moon’ (‘Istočno od sunca i zapadno od mjeseca’) je jedna od (ako ne i najljepša) skandinavska bajka, pravi dragulj s početka dvadesetog stoljeća. Ovo iznimno djelo je literarni ‘must have’ tijekom svačijeg odrastanja, no pouzdano znamo da i odrasli posežu za tom knjigom.

istocno od sunca 7

Djelo puno ljubavi, magije, nestašnih divova i trolova, moćne norveške prirode, planina i ravnica, no i najljepših ilustracija u povijesti dječjih izdanja. U ovom prekrasnom reizdanju britanska izdavačka kuća Taschen oživila je jednu od najambicioznijih publikacija kultnog danskog umjetnika Kaya Nielsena i jedne od najpopularnijih dječjih ilustriranih knjiga svih vremena.

istocno od sunca 6

istocno od sunca 5

Prvi put je objavljena 1914. godine i smatra se jednom od rijetkih knjiga koju jednako vole čitati djeca i odrasli, no i zbog iznimnih priča i ilustracija jako je zanimljiva i kolekcionarima diljem svijeta. Originalno potpisano izdanje knjige 2008. godine prodano je na aukciji kao najskuplja dječja slikovnica ikad.

istocno od sunca 4

istocno od sunca 3

Taschenovo izdanje donosi 46 ilustracija, zajedno s raritetim uvećanim detaljima akvarela. Izdanje također donosi tri eseja, ilustriranih s tucetom rijetkih i do sada neviđenih Nielsenovih radova koji prikazuju povijest norveških priča, samu povijest Nielsenovih radova te kako je ovo remek-djelo nastalo. Knjiga uskoro dolazi u sve bolje opremljene knjižare koje drže Taschenova najnovija izdanja, a provjeriti možete i na službenom katalogu na taschen.com.

istocno od sunca 2

istocno od sunca 1

Foto: Taschen

 

Učitati još
Zatvori