Ana Cvitaš: Razgovor s voditeljem kultnog kluba Robert Johnson

Ana Cvitaš: Razgovor s voditeljem
kultnog kluba Robert Johnson

post oliverhafenbauer001

U subotu 30. siječnja, Zagreb postaje bogatiji za novi kulturni događaj. U organizaciji aurel produkcije, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, održat će se projekt naziva KulturaUrbaneSuvremeneScene, skraćeno KUSS, koji donosi uvid u programe koji su svojim djelovanjem oblikovali i obogatili rast urbane i kulturne scene u globalnim gradovima iz kojih potječu, a ove će se godine zagrebačkoj publici predstaviti najpoznatiji svjetski klub elektronske glazbe; Robert Johnson u Frankfurtu.

Trenutni glazbeni kustos kluba i DJ Oliver Hafenbauer predstavit će njegovo djelovanje i utjecaj na frankfurtski lifestyle u Dvorani Muller zagrebačkog Kina Europa, odabirom fotografija i ploča čija su izdanja obilježila klupske večeri, a osvrnut će se i na publikacije posvećene ovom kultnom mjestu. Nakon Hafenbauerovog izlaganja koje počinje u 16 sati, clubberi će imati priliku i zaplesati na recentne zvukove koji vladaju Robert Johnsonom jer će uz Jogardea (Bon Ton, Freilauf) i Homeboyja (House is OK), Hafenbauer biti gost klupske večeri u Mastersu. Više o samom događanju potražite na ovom linku, a mi vam donosimo razgovor sa Oliverom Hafenbauerom povodom njegova gostovanja u Zagrebu.

post KUSS fb event slika-01

DJ, voditelj glazbene etikete, glazbeni kustos… posljednja titula je posebno zanimljiva. Kako bi ti predstavio svoj rad?

Budući da sam booker ili talent buyer Robert Johnson kluba u Frankfurtu/Offenbachu, rekao bih da naziv glazbeni kustos najviše odgovara mojoj prirodi posla jer ovdje nije riječ samo o smišljanju programa, već i o određenoj glazbenoj viziji koju Robert Johnson predstavlja.

Ali, zapravo dolaziš iz svijeta arhitekture. Prakticiraš li to?

Ne, uopće. Moj je plan bio početi raditi u uredu za urbanističko planiranje. No, 2008. godine, kada sam završio studij, financijska je kriza bila na vrhuncu. Uredi nisu zapošljavali mlade talente. Studij sam završio s prilično dobrim uspjehom, no nisam imao sreće. U mom je slučaju sreća bila što mi je Ata ponudio da počnem raditi u Robert Johnson klubu kao label manager i booker. Nakon malo razmišljanja sam pristao.

post KUSS fb event slika-04 (1)

Pretpostavljamo da je i zabavno raditi sa nekim tko ti je, dok si izlazio, bio heroj?

Naravno, u to doba nisam nikada ni pomišljao da bih mogao raditi s Atom. On je tada bio maestro house glazbe; esencijalna figura u evoluciji clubbinga i same scene u Frankfurtu. Ne bih nikada mislio da ću raditi rame uz rame s njim. On je sjajan šef; potpuno mi vjeruje.

Frankfurt je tvoja baza pa bi bilo sjajno da nas malo provedeš kroz grad. Koja su tebi omiljena mjesta?

Kada je riječ o dobroj hrani, Frankfurt je pravo mjesto. Ovdje se uvijek može naći svježa riba, a u gradu je također jedan od najboljih sushi restorana: Sushimoto. Ovdje je i nenadmašiv lokal s japanskom tjesteninom kojeg vodi skupina ljubaznih djevojaka: Muku. Sjajnu atmosferu i odličnu francusku kuhinju nudi restoran Jasper’s. To je restoran s najraznolikijom publikom: ovdje možete vidjeti ‘veterane’ prosvjeda iz ’68. kao i posh posjetitelje, baš svakog. Rado ručam u restoranu „Freitagsküche“ vlasnik kojeg je Michael Riedel, umjetnik iz Frankfurta; kavu najčešće pijem u kafiću „Plank“. „Plank“ je mjesto posvećeno legendarnom njemačkom glazbenom producentu Connyju Planku. „Plank“ je za nas poput okupljališta- provedeš li tamo cijeli dan, upoznaš pola Frankfurta.

Što tebi predstavlja clubbing kao lifestyle?

Dobro pitanje?! O socio-kulturnoj pozadini još nisam razmišljao, no za sebe mogu reći da volim techno, house, glasnu glazbu i ples.

KUSS se održava pod pokroviteljstvom grada Zagreba, a partneri projekta su Burn i Bon Ton.

Razgovor vodila: Ana Cvitaš
S njemačkog prevela: Nataša Klarić

Učitati još
Zatvori