Velika instalacija poznatog umjetnika u dvorcu Belvedere

Velika instalacija poznatog
umjetnika u dvorcu Belvedere

ai wei post 1

Jedan od najznačajnijih umjetnika današnjice, Ai Weiwei, u svojim djelima često tematizira povijest, kulturu i politiku svoje domovine Kine te je i ovaj put, povodom svoje prve samostalne izložbe u Austriji ‘translocation – transformation’, koja se otvara 13. srpnja 2016. u bečkom muzeju za suvremenu umjetnost 21er Haus.

post ai wei 2

Naime, u vrtu muzeja Belvedere postavljeno je 12 kolosalnih brončanih životinjskih glava koje predstavljaju 12 brončanih glava kineskog horoskopa kojima se pak referira na vodene satove, također u obliku ljudskih i životinjskih glava nekoć smješteni u vrtu carske ljetne palače Yuanming Yuan u Pekingu. Francuske i britanske trupe su 1860. uništili čitavu palaču, a nebrojena kulturna blaga, među njima i brončane glave, ukradena su i raspršena po čitavom svijetu. Kina je između 2000. i 2007. uspjela vratiti pet originalnih glava, a 2009. još dvije koje se nisu uspjele prodati na dražbi. Pet brončanih glava nedostaje i dan-danas.

Ai Weiwei je svojim djelom stvorio novu interpretaciju divovskih dimenzija – životinjske glave teške su oko 500 kilograma i postavljene su na šipke visoke tri metra. Sasvim svjesno nabija glave na šipke evocirajući time europska obezglavljivanja.

Instalacija Circle of Animals/Zodiac Heads dosad je postavljena u São Paolu, New Yorku, Los Angelesu, Taipeiju, Parizu i Londonu, a do 20. studenog 2016. moći će se vidjeti i u Beču.

Učitati još
Zatvori